Češka i Slovačka opiru se daljim sankcijama protiv Rusije

Češka i Slovačka neće prihvatiti neke od planiranih daljih sankcija Evropske unije protiv Rusije ukoliko bi one nanele štetu nacionalnim ekonomskim interesima, saopštili su nakon samita EU u Briselu premijeri te dve zemlje.

„Dali smo sebi unapred pravo da se ne složimo sa nekim delovima predloga (Evropske komisije o novim sankcijama) ukoliko budemo smatrali da Evropa ne bi trebalo da ide u tom pravcu”, kazao je češkim novinarima na samitu predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka.

Češki premijer kazao je da će u sredu njegova vlada analizirati kakve posledice bi novi paket sankcija ostavio na češku privredu. „Tada će biti jasno sa kojim od njih možemo da se složimo a sa kojima ne”, rekao je Sobotka i dodao da duboko sumnja da zaoštravanje sankcija može da doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini a da su prema daljim sankcijama suzdržane i druge zemlje kao Austrija, Mađarska i Slovačka.

„Zvanično sam na samitu EU kazao da ako budu predložene nove sankcije, u ime Vlade Slovačke uzimam sebi pravo da odbijem one koje bi nanele štetu slovačkim nacionalnim interesima”, kazao je po završetku samita i slovački premijer Robert Fico.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *