Чешка и Словачка опиру се даљим санкцијама против Русије

Чешка и Словачка неће прихватити неке од планираних даљих санкција Европске уније против Русије уколико би оне нанеле штету националним економским интересима, саопштили су након самита ЕУ у Бриселу премијери те две земље.

„Дали смо себи унапред право да се не сложимо са неким деловима предлога (Европске комисије о новим санкцијама) уколико будемо сматрали да Европа не би требало да иде у том правцу”, казао је чешким новинарима на самиту председник чешке владе Бохуслав Соботка.

Чешки премијер казао је да ће у среду његова влада анализирати какве последице би нови пакет санкција оставио на чешку привреду. „Тада ће бити јасно са којим од њих можемо да се сложимо а са којима не”, рекао је Соботка и додао да дубоко сумња да заоштравање санкција може да допринесе решавању сукоба у Украјини а да су према даљим санкцијама суздржане и друге земље као Аустрија, Мађарска и Словачка.

„Званично сам на самиту ЕУ казао да ако буду предложене нове санкције, у име Владе Словачке узимам себи право да одбијем оне које би нанеле штету словачким националним интересима”, казао је по завршетку самита и словачки премијер Роберт Фицо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *