Rusija ima novih 10 pitanja za Ukrajinu

Ukrajinske vlasti će morati da odgovore na 10 novih pitanja o okolnostima pod kojima je srušen malezijski putnički avion na teritoriji istočne Ukrajine, izjavio je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin u govoru na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je optužio Kijev da se služi tehnikom zavaravanja međunarodne zajednice time što ukazuje na navodnu umešanost proruskih snaga u istočnoj Ukrajini u obaranje aviona i rekao da su postupci ukrajinske vojske krajnje sumnjivi.

Ukrajina će morati da odgovori na mnoga pitanja koja se odnose na postupke njene kontrole leta i uzroka premeštanja protivavionskog raketnog sistema Buk u područje koje se nalazi uz samu teritoriju koja je pod kontrolom proruskih snaga, rekao je Čurkin.

On je kazao da je rusko ministarstvo odbrane već formulisalo niz pitanja, dodajući da se nada da će pitanja postaviti i međunarodni istražitelji, prenosi Itar-Tas s.

Međutim Kijev je počeo sa širenjem neistina, između ostalog i u Savetu bezbednosti UN, istakao je Čurkin.

Prvo pitanje na koje Rusija traži odgovor glasi zašto je avion MH17 napustio međunarodni koridor.

Drugo pitanje je da li je MH17 skrenuo sa putanje zbog greške u navigaciji ili je posada postupala po instrukcijama ukrajinske kontrole leta u Dnepropetrovsku.

Zašto je veliki deo sistema vazdušne odbrane u području pod kontrolom proruskih snaga ako one nemaju avione bilo bi treće pitanje.

Četvorto, zašto je Kijev postavio raketni sistem Buk odmah uz pordručje koje kontrolišu proruske snage neposredno pre avionske nesreće, prenose ruski mediji.

Kijev je na dan nesreće intenzivirao aktivnost svojih radara Kupol-M1 9S18, koji su takođe komponente sistema Buk i Rusija namerava da traži odgovor zašto je to učinjeno.

Sledeće pitanje bilo bi šta je vojni avion radio na putanji namenjenoj civilnim letovima.

Moskva će postaviti i pitanje zašto je vojni avion leteo gotovo u isto vreme i na istoj visini kao i putnički.

Rusiju interesuje da sazna i odakle je došao lanser raketa sa snimka objavljenog u zapadnim medijima na kome se vidi kako se sistem Buk premešta navodno iz Ukrajine u Rusiju. Budući da je snimak napravljen na teritoriji pod kontrolom Kijeva, gde su ga transportovali?

Sledi i pitanje gde se lanser sada nalazi, zašto mu nedostaju neke od raketa i kada je poslednji put sa njega lansirana raketa.

Rusiju na kraju interesuje i zašto američki zvaničnici nisu objavili dokaz koji bi potkrepio tvrdnju da je MH17 oborila raketa koju su ispalile proruske snage.

SB UN je juče usvojio rezoluciju kojom se osuđuju postupci koji su 17. jula doveli do pada boinga 777 kompanije “Malezija erlajnz” na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur i pogibije svih 298 putnika i članova posade.

Rezolucijom se zahteva hitan prekid svih borbenih dejstava u području avionske nesreće i obezbeđivanje neometanog pristupa istražitelja ostacima kako bi mogli da sprovedu temeljnu, nezavisnu istragu u skladu sa međunarodnim principima civilne avijacije.

Čurkin je kazao da je Rusija spremna da pomogne u istrazi na svaki mogući način i pošalje istražitelje ako to bude zatraženo od nje.

Jedan komentar

  1. Kralja čokolade treba pod hitno poslati u Hag.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *