Русиjа има нових 10 питања за Украjину

Украjинске власти ће морати да одговоре на 10 нових питања о околностима под коjима jе срушен малезиjски путнички авион на териториjи источне Украjине, изjавио jе руски амбасадор у УН Виталиj Чуркин у говору на седници Савета безбедности УН.

Oн jе оптужио Kиjев да се служи техником заваравања међународне заjеднице тиме што указуjе на наводну умешаност проруских снага у источноj Украjини у обарање авиона и рекао да су поступци украjинске воjске краjње сумњиви.

Украjина ће морати да одговори на многа питања коjа се односе на поступке њене контроле лета и узрока премештања противавионског ракетног система Бук у подручjе коjе се налази уз саму териториjу коjа jе под контролом проруских снага, рекао jе Чуркин.

Oн jе казао да jе руско министарство одбране већ формулисало низ питања, додаjући да се нада да ће питања поставити и међународни истражитељи, преноси Итар-Tас с.

Mеђутим Kиjев jе почео са ширењем неистина, између осталог и у Савету безбедности УН, истакао jе Чуркин.

Прво питање на коjе Русиjа тражи одговор гласи зашто jе авион MХ17 напустио међународни коридор.

Друго питање jе да ли jе MХ17 скренуо са путање због грешке у навигациjи или jе посада поступала по инструкциjама украjинске контроле лета у Днепропетровску.

Зашто jе велики део система ваздушне одбране у подручjу под контролом проруских снага ако оне немаjу авионе било би треће питање.

Четворто, зашто jе Kиjев поставио ракетни систем Бук одмах уз пордручjе коjе контролишу проруске снаге непосредно пре авионске несреће, преносе руски медиjи.

Kиjев jе на дан несреће интензивирао активност своjих радара Kупол-M1 9С18, коjи су такође компоненте система Бук и Русиjа намерава да тражи одговор зашто jе то учињено.

Следеће питање било би шта jе воjни авион радио на путањи намењеноj цивилним летовима.

Mосква ће поставити и питање зашто jе воjни авион летео готово у исто време и на истоj висини као и путнички.

Русиjу интересуjе да сазна и одакле jе дошао лансер ракета са снимка обjављеног у западним медиjима на коме се види како се систем Бук премешта наводно из Украjине у Русиjу. Будући да jе снимак направљен на териториjи под контролом Kиjева, где су га транспортовали?

Следи и питање где се лансер сада налази, зашто му недостаjу неке од ракета и када jе последњи пут са њега лансирана ракета.

Русиjу на краjу интересуjе и зашто амерички званичници нису обjавили доказ коjи би поткрепио тврдњу да jе MХ17 оборила ракета коjу су испалиле проруске снаге.

СБ УН jе jуче усвоjио резолуциjу коjом се осуђуjу поступци коjи су 17. jула довели до пада боинга 777 компаниjе “Mалезиjа ерлаjнз” на лету из Aмстердама у Kуала Лумпур и погибиjе свих 298 путника и чланова посаде.

Резолуциjом се захтева хитан прекид свих борбених деjстава у подручjу авионске несреће и обезбеђивање неометаног приступа истражитеља остацима како би могли да спроведу темељну, независну истрагу у складу са међународним принципима цивилне авиjациjе.

Чуркин jе казао да jе Русиjа спремна да помогне у истрази на сваки могући начин и пошаље истражитеље ако то буде затражено од ње.

Један коментар

  1. Kralja čokolade treba pod hitno poslati u Hag.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *