Русиjа ће адекватно реаговати на приближавање НATO-а

Русиjа ће адекватно и пропорционално реаговати на приближавање воjне инфраструктуре НATO-а границама Русиjе и неће игнорисати размештање глобалне противракетне одбране и повећање залиха стратешког оружjа високе прецизности, изjавио jе данас руски председник Владимир Путин.

Путин jе на седници Савета за безбедност Русиjе у Mоскви рекао да се снаге НATO-а “демонстративно jачаjу на теритоирjи источноевропских земаља”.
“Шта се дешава? фактички се формациjа снага НATO-а на териториjи источноевропских земаља демонстративно jача, између осталог, у водама Црног и Балтичког мора”, рекао jе Путин а преноси Итар-Tас с.
“Често нам говоре да jе систем противракетне одбране одбрамбени. Уопште не, то jе офанзивни систем, део офанзивног одбрамбеног система СAД, изнетог на перифериjу”, казао jе Путин.

“Шта год говориле наше стране колеге, добро видимо шта се у стварности дешава (…) Расту размере и интензитет оперативне и борбене припреме (…) Неопходно jе у потпуности и на време реализовати све планиране мере за jачање одбрамбене безбедности земље, укључуjући Kрим и Севастопољ, где фактички морамо поново да градимо воjну инфраструктуру”, рекао jе Путин.

Руски председник jе, притом, рекао да Русиjи и њеноj териториjалноj целовитости тренутно не прети ништа.
“Никакве воjне претње, претње суверенитету, териториjалноj целовитости земље, данас нема”, рекао jе он и додао да jе за то гаранциjа “стратешка равнотежа снага у свету”.

Према његовим речима, Русиjа “строго поштуjе норме међународног права, своjе обавезе према партнерима”.
“Русиjа не улази ниукакве алиjансе, и у том jе у знатном степену залог нашег суверенитета”, подвукао jе Путин.
Председник Русиjе jе изразио очекивање да ће и друге земље и савези уважавати националне интересе Русиjе, а да ће се спорна питања решавати “искључиво дипломатским путем, преговорима” и да се нико неће мешати у унутрашња питања Русиjе.

Русиjа ће, како jе истакао, учинити све што од ње зависи ради опсежне и транспарентне истраге катастрофе малезиjског “боинга” у украjинском ваздушном простору.

Изражаваjући jош jедном саучешће породицама погинулих, Путин jе назвао пад авиона “ужасном трагедиjом”.
“Нас позиваjу да извршимо утицаj на устанике на jугоистоку. Све што jе у нашоj моћи, понављам, наравно да ћемо урадити”, рекао jе председник Русиjе, додаjући међутим да jе то “апсолутно недовољно” и да jе потребно позвати и киjевске власти да поштуjу “елементарна правила понашања” и уведу “макар на кратко прекид ватре ради истраге”.

Путин jе изразио револт због украjинског тенковског напада на Доњецк у време док су предаване “црне кутиjе” срушене летелице.
“Mеђународни стручњаци коjи су дошли на место трагедиjе нису могли главе да промоле”, рекао jе он и додао да устаници нису могли да пуцаjу сами на себе.

Путин jе на седници, такође, критиковао схватање демократиjе у неким земљама, рекавши да ради достизања циљева одређене земље “користе механизме конкурентске борбе на међународноj арени”.
“За то се ангажуjу капацитети специjалних служби, употребљаваjу модерне информативно-комуникационе технологиjе, канали зависних ‘филиjала’, механизми тзв. меке силе (…) Све се то у неким земљама схвата као демократиjа”, рекао jе руски лидер.
“Mи треба одговараjуће да реагуjемо на те претње и наjважниjе jе радити систематски, решавати проблеме, коjи носе потенциjални ризик за jединство наше земље и друштва”, казао jе Путин.

Председник Русиjе jе рекао да се у низу земаља коjе воде независну политику тренутно дешаваjу “државни преврати, изазвани и финансирани споља”.
“Све чешће се у свету чуjе jезик ултиматума и санкциjа а сам поjам државног суверенитета се урушава. Неугодне земље и режими коjи спроводе независну политику или су се просто нашли на путу нечиjим интересима, дестабилизуjу се”, навео jе руски председник.

“Често се акценат ставља на радикалне националистичке, па и неофашистичке и фундаменталистичке снаге – као што се дешавало у многим земљама постсовjетског простора и како се дешава сада у Украjини”.

Према његовим речима, људи су дошли на власт оружаним и антиуставним путем, после избора су се на челу државе поново нашли они коjи су финансирали или спроводили преврат, а део становништва, коjи се не слаже са таквим развоjем догађаjа, силом покушаваjу да угуше, без икаквог покушаjа да се одрже бар неки преговори.

У Русиjи, како jе нагласио, ниjе могућ сценарио “обоjених револуциjа”, иако се “покушаjи да се ситуациjа уздрма споља предузимаjу и предузимаће се”, како би Русиjа постала подложниjа утицаjу на међународноj арени.

Путин jе изразио уверење да рецепти коjи се примењуjу на слабе и неуспеле државе у Русиjи “неће функционисати”.
“Наши људи, наши грађани, грађани Русиjе то неће допустити”, рекао jе он.

Путин jе, такође, позвао да се осмисле допунски потези за снижавање зависности руске привреде од спољних фактора, не само нестабилности на глобалним тржиштима, већ и од политичких ризика.

2 коментара

  1. Касните Гос, Путине НАЦИ-ФАШИСТИ су вам у Дворишту. Посао сте требали урадити одмах после Крима и сада неби имали проблем пада
    авиона и велике жртве које погодују НАТО ИМПЕРИЈИ да Вас оптужују
    заједно са руским народом. Искуство нас срба могло Вам је помоћи.
    Нато империји треба, жели рат.

  2. Амери,се понашају,као размажено дете,као размажени јединац над
    којим родитељи помно пазе и удовољавају му безпоговорно свакој његовој жељи па макар та жеља била далеко од здравог разума.А,ако поистоетимо родитеље као “капиталистичку демократију”нема никаквог чуђења оваквом понашању Амера.
    Осећају се угроженим, није им успело да добију жељену ствар
    њихова замисао не иде у планираном правцу,нико им се није
    на такав начин супротставио,нико им досад није рекао на такав начин бацаивши им истину у лице,никад се нису осетили тако јадно и беспомоћно,и успркос саосећању и помоћи тетки(ЕУ)и осталих служинчади,осећају скори крах
    своје самовоље.У немоћном бесу могу кренути врло стрмом странпутицом, која води у амбис.Дали је живот на планети
    Земљи заслужио да овиси од једног размаженог деришта и
    његове самовоље,е па није.Само јединствен свет, сви људи
    могу и морају зауставити ово дериште, да нас не одведе у
    неповрат. —-милан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *