Ратко Паић – У Русији су НВО „страни агенти“, у Мађарској „штеточине“, а у Србији?

Недавно је мађарски премијер Виктор Орбан изјавио да неке невладине организације које се финансирају из иностранства успоравају развој Мађарске, а за такву делатност је оптужио „плаћене политичке активисте“ у њима. С обзиром да и у Србији делују многе невладине организације које прати лош глас да се још много директније баве политичким активностима на штету државних интереса, поставља се питање – да ли ће то икада бити повод да се таквим невладиним организацијама додели назив „страних агената“, као што је то рецимо случај у Русији?

Дакле, такву негативну оцену деловања појединих невладиних организација у Мађарској је дао Виктор Орбан, коме се нипошто не може прилепити етикета „екстремног десничара“ јер је својевремено био Сорошев стипендиста, нити се за њега може рећи да представља некакав „реликт совјетског начина размишљања“, с обзиром да се управо он међу првима залагао за слободне изборе у својој земљи. Па ипак, баш он је изнео сву штетност рада и деловања таквих организација које се финансирају из иностранства и чине штету Мађарској.

Наравно, свакоме у Србији ко чује Орбанове критике на рачун невладиних организација, одмах падне на памет да сличне критике скоро никада није било могуће чути од стране његових српских колега, иако се међу овдашњим невладиним организацијама по лошој репутацији издвајају оне које, благо речено, са симпатијама гледају на косовску независност, или на неки други начин изазивају буру јавног негодовања.

А да је могуће законски регулисати такво деловање, показао је пример Русије, где су обавезни назив „страног агента“ добиле све невладине организације које добијају новац од страних држава и организација, а баве се политичком делатношћу, што је укратко дефинисано као – „деловање са циљем промене државне политике, као и утицање на формирање јавног мњења са тим истим циљем.“

Иначе, руски председник Владимир Путин је потребу доношења таквог закона образложио овим речима – „Руско законодавство треба да створи све неопходне услове да би невладине организације могле да обављају своје активности слободно и транспарентно, али никада нећемо дозволити да оне буду коришћене у деструктивне сврхе“, и још је додао да „треба правити разлику између противљења на цивилизован начин и служења страним интересима на штету сопствене земље“. А руски шеф дипломатије Лавров је додатно објаснио да су идеју за тај закон, по коме се морају представљати као „страни агенти“ све оне невладине организације које се баве политиком и финансирају од других држава – преузет управо из важећег америчког законодавства.

Међутим, без обзира на прецизну оцену мађарског премијера Виктора Орбана о штетности неких владиних организација по његову земљу, као и без обзира на одлучно противљење руског председника Путина да невладине организације буду употребљене против Русије, чини се да у Србији такве активности једног дела такозваног НВО сектора никога нарочито не брину, него им се штавише, управо из државне касе редовно додељују огромна новчана средства. Тако је само за прошлу годину из српског буџета за њих издвојено чак око 30 милиона евра, а то је сума са којом су на пример могле бити изграђене стотине нових кућа за пострадале у недавним поплавама.

Другим речима, то значи да неке земље, попут Русије и Мађарске, законски ограничавају или барем вербално осуђују рад деструктивних невладиних организација, док им је Србија за такву активност изгледа захвална, па их још додатно финансира, и то у време када нема новца ни за санирање поплављених подручја. А у таквим околностима је могуће да неке од њих практично буду чак и промотери косовске независности, јер може им се, зар не?
http://serbian.ruvr.ru/2014_07_28/U-Rusiji-su-NVO-strani-agenti-u-Madarskoj-shtetochine-a-u-Srbiji-9671/

4 коментара

 1. U Srbiji su oni Tadicevi, Dacicevi i Vucicevi prijatelji.

 2. Ako su oni,Tadićevi,Dačićevi i Vučićevi,a nesporno je da jesu,zašto mi ćutimo,plaćamo šta kome padne na pamet,ne bunimo se,baš ni zašta.Te nevladine organizacije,a plaća ih vlada,odnosno,građani,da bi uništavali i nas i našu zemlju.Ubijaju budućnost dolazećih generacija.Čine štetočinstvo,za koje nikom ne odgovaraju,ZAŠTO?Tu je nešto nezdravo.Mora da su,svesrdna pomoć vlasti,na putu ka uništenju Srbije.Ništa više nije čak ni diskretno skriveno,otvoreno se radi,da nam bude gore,da ništa nemamo.Povika na penzionere i radnike,sve,svaku ludost,bahatost,svaku krađu moramo platiti mi.Kakav humor,smejurija,pokazuju,”gospoda”idu autobusom,štede,a i dalje pljačkaju,komplet nas smatraju ludim narodom,jer smo totalno tolerantni.Ima li kraja ovom ludilu i,našoj trpeljivoj ćutnji?Mi,nemamo Putina,koji bi želeo dobro svojoj zemlji,no vladu,koja zverski postupa prema nama.Poz.Pečatu,živela Rusija i Srbija.Luna.

 3. А у Србији НВО су ПЕТА КОЛОНА.

 4. Bilo je tako i 1910 kada je DIS pisao ove stihove(NASI DANI)
  To je nas usud :srpski antisrbizam.Doci ce,verujem,i neka casnija
  i hrabrija generacija koja ce biti u stanju da ocisti ovu septicku jamu
  nad kojom,svakodnevno i bezuspesno, lamentiramo.Sram nas bilo!

  Прогледале све јазбине и канали,
  На високо подигли се сутерени,
  Сви подмукли, сви проклети и сви мали,
  Постали су данас наши суверени.
  Прогледале све јазбине и канали.

  ———
  Под срамотом живи наше поколење,
  Не чују се ни протести ни јауци,
  Под срамотом живи наше јавно мнење,
  Нараштаји, који сишу к’о пауци.
  Под срамотом живи наше поколење.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *