Путин: Украјина сноси одговорност за обарање малезијског авиона

Председник Русије сматра да одговорност за пад малезијског Боинга 777 сноси Украјина.

„Држава над чијом се територијом то догодило сноси одговорност за страшну трагедију“, рекао је Владимир Путин на саветовању у Москви.

Путин је предложио да саветовање почне минутом ћутања у знак сећања на жртве катастрофе. „Трагедија се не би догодила да је на тој земљи био мир, да се нису наставиле војне акције на југоистоку Украјине“, сигуран је руски председник.

Путин је дао налог влади РФ да уради све што је могуће да се сазнају прави узроци катастрофе.

„Замолићу владу Русије да преко цивилних ресора уради све да се детаљно истражи овај догађај“, рекао је председник. „Морамо учинити све што зависи од нас да цео свет сазна шта се догодило“, рекао је Владимир Путин.

Путин је подсетио да је већ поручио војним ресорима Русије да помогну у истрази овог злочина.

Председник Русије је још једном изразио саучешће у име руководства и владе Русије свим породицама погинулих, владама земаља чији су држављани били путници авиона.

Хитну међународну истрагу о паду малезијског авиона изнад Украјине траже бројни светски лидери. У авиону се налазило 298 људи, од којих су 154 били држављани Холандије. Због ситуације у Украјини заказана је хитна седница Савета безбедности. Многе светске авио-компаније саопштиле су да неће летети преко територије Украјине.

Нико од скоро три стотине путника на лету од Амстердама за Куалу Лумпур није преживео пад авиона, који је, како тврди Кијев оборен ракетом земља-ваздух.

Пронађена је и “црна кутија”, која би могла да пружи прецизније податке о томе шта се догодило на 10.000 метара над истоком Украјине.

Бела кућа позвала је украјинске снаге и проруске активисте да одмах обуставе сукобе и да се дозволи неометан приступ месту пада авиона.

Проруски активисти Доњецког региона постигли су договор са представницима ОЕБС-а да затворе прилаз месту несреће и дозволе локалним властима да почну припреме за извлачење тела.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да се несрећа не би догодила да је у Украјини владао мир и да нису у току биле борбене операције на југоистоку те земље.

Он је наредио руским војним институцијама да пруже сву неопходну помоћ у истрази.

И генерални секретар Светске организације затражио је међународну истрагу о паду авиона.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је да Уједињене нације и њена организација за цивилно ваздухопловство пажљиво прате све извештаје о томе шта се догодило.

“Истрага мора бити темељна и транспарентна. Изјављујем најдубље изразе саучешћа породицама погинулих”, навео је Бан Кимун.

Међу путницима у авиону највише је било држављана Холандије – више од 150, због чега је у тој земљи проглашена жалост. Између осталих, ту су била 43 Малезијца и 27 Аустралијанаца.

Премијер Аустралије Тони Абот, како преноси Ројтерс, рекао је да се чини да проруски активисти са истока Украјине стоје иза обарања авиона и да би Москва требало да одговори на нека питања.

Потпредседник Сједињених Држава Џозеф Бајден рекао је да пад авиона није била несрећа, већ је летелица, како се чини, разнесена посред неба. Украјински председник Петро Порошенко тај догађај назвао је терористичким чином.

“Захтевамо од Русије да престане да спонзорише тероризам. Ништа од овога се не би догодило да Русија није терористе снабдевала тенковима и ракетним системима”, рекао је амбасадор Украјине у УН Јуриј Сергејев.

Како јављају агенције, украјинска безбедносна служба пресрела је телефонске разговоре проруских активиста у коме они, наводно, говоре о томе да су оборили авион. Аутентичност снимка, међутим, није потврђена.

Један коментар

  1. ..страшна трагедија… а када се појави Х. Клинтон и Мекејн, намеће се и питање – “Маркала” и “Рачка” ?, јер је присуство САД код украјинског режима – велико….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *