Путин с Вучићем: Намеравамо да оjачамо односе са Србиjом

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић и руски председник Владимир Путин састали су се данас у Mоскви, а шеф руске државе jе на самом почетку састанка потврдио да Русиjа намерава и очекуjе да ће оjачати односе са Србиjом, пре свега у економско-трговинскоj сфери.

Вучић се, на руском jезику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русиjе са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање – уговор о Jужном току – бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

“Пратимо политичку ситуациjу у Србиjи, а што jе наjважниjе очекуjемо да заjедно развиjамо наjбоље могуће економске односе”, рекао jе Путин, додавши да зна да jе Вучић jуче имао значаjне разговоре са руским колегом.

Kако jе рекао, Србиjа и Русиjа имаjу пуно тога што су урадиле, али имаjу jош више могућности.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русиjе по питању Kосова и Mетохиjе. Српски премиjер jе рекао да српска делегациjа данас има напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума.

У делегациjи коjу предводи Вучић су и министри енергетике и привреде, Aлексадар Aнтић и Душан Вуjовић, као и градоначелник Београда Синиша Mали.

Путин и Вучић прво разговараjу у четири ока, а затим ће им се на свечаном ручку придружити и делегациjе.

Руски и српски лидер разговараће, према проценама аналитичара, о свим оним питањима коjа су jуче била на столу у сусрету српског премиjера са руским колегом Дмитриjем Mедведевом, а то су Jужни ток, цена гаса, дугови српске стране, те Украjина.

Након разговора Вучића и Mедведева потврђени су заjеднички ставови о многим значаjним питањима билатералних односа, али и ситуациjи у вези с кризом у Украjини, а кад jе реч о енергетскоj сарадњи, Вучић jе навео да суштинска питања између две стране више не постоjе, те да jе осим тога руска страна изашла у сусрет молбама Србиjе, па остаjе само да се утврде технички детаљи у наредним данима.

Према незваничним сазнањима медиjа, реч jе о уступцима руске стране у вези са Jужним током, коjи подразумеваjу отплату кредита из транзита гаса и то с преполовљеном каматом (4,25 одсто уместо осам процената), затим да српске фирме учествуjу у градњи крака гасовода вредноj 400 милиона евра, те да уместо jедног буду два кодиректора, а да седиште заjедничке фирме буде у Београду.

Према сазнањима РTС, проширена jе зона слободне трговине на фиjат 500 Л, цигарете и стари сир, а Блицови извори наводе да jе у Mоскви jуче договорено и да Србиjагас буде ретруктуиран, што подразумева одваjање производње и увоза гаса од његове дистрибуциjе.

Вучић jе, након разговора с Mедведевим рекао да ни овог пута ниjе крио да Србиjа жели да постане део EУ, али да истовремено не жели да у тешком тренутку нарушава добре приjатељске односе са Русиjом, док руска страна, оцењуjући Jужни ток као приоритетан проjекат и за Eвропу и за Србиjу, оцекуjе да његова реализациjа означи подизање нивоа сарадње Русиjе са Србиjом.

Један коментар

  1. Tačno,ne trba kvariti odnose sa zapadom,ali je još tačnije da ne treba zapadu podilaziti,od zapada nikakva korist,samo velika nevolja,naime zapad,mislim na Amere su se toliko ostrvili da smatraju da je njihovo pravo,da svo bogatstvo i sva prava samo njima pripadaju.Tu itamo daju nešto i svojim partnerima da ugrabe i otmu,kako bi ih sledili u pohodu potčinjavanja i osiromašivanja drugih naroda.Setimo se samo izjave Olbrajtove da Rusija poseduje i sama koristi toliko bogatstvo, i da ga ne deli ni sa kim.
    Izjave koja jasno sugeriše pohlepu i zavist. Rusija dobro čuva svoje vrednosti,koristi ih za svoje dobro,za dobrobit
    svog naroda,svoje državve.Zar Kisindžer nije rekao da je strašno biti neprijatelj Amerike,ali biti njen prijatelj je
    pogibeljno.Zato treba sa velikom rezervom održavati veze sa zapadom.Zato ne EU nego EAU.—–milan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *