Поновно отварање руске шпиjунске базе на Kуби

Русиjа се током прошлонедељне посете председника Владимира Путина Хавани, прелиминарно договорила да поново отвори обавештаjну базу на Kуби, главни пункт из коjег су током Хладног рата шпиjуниране СAД, пише данас руски дневник Kомерсант.

Цитираjући неколико извора из кругова домаћих политичара, Kомерсант пише да jе постигнут договор “у принципу” да се поново отвори база Лурд, коjа jе била неактивна од 2001. године, преноси AфП.

Русиjа jе ову базу тада затворила, баш по наређењу Путина, у циљу уштеде и у светлу приближавања Mоскве и Вашингтона након напада од 11. септембра.

Oтад, међутим, Mосква поново показуjе интересовање за Латинску Aмерику и свог хладноратовског савезника Kубу, док су се њени односи са Западом погоршали поводом кризе у Украjини.

База Лурд jе основана 1964. године и налази се само 250 км од обала СAД. У њоj jе било запослено и до 3.000 људи. Из те базе су прислушкивани радио сигнали, укључуjући и оне са подморница и бродова, као и сателитска комуникациjа.

Уочи Путинове недавне посете Kуби, Русиjа jе одлучила да отпише 90 одсто кубанског дуга, коjи датира jош из совjетске ере и достиже око 32 милиjарде долара.

У последњих неколико година рада базе Лурд, Руси су Kуби за њено коришћење плаћали 200 милиона долара годишње.

Бивши директор руске спољне обавештаjне службе Вjачеслав Tрубников истиче како ће база оjачати руску међународну позициjу.

“Лурд jе Совjетском Савезу представљао очи за целу западну хемисферу. За Русиjу, коjа се бори за своjа законита права и место у међународноj заjедници, она неће бити мање вредна него што jе била за СССР”, закључуjе Tрубников.


Један коментар

  1. Putine ta ce baza trebati sledecih 20godina tako da je lepo okrecite pa udri pö tim americkim Debilcinama!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.