Петар Поповић – УДЕС “БОИНГА” ОД КОРИСТИ САМО ВАШИНГТОНУ

Ако је завера да се авион сруши и да се за то окриви Русија постојала, она по свему судећи потиче од ЦИА или неког оперативног огранка у Вашингтону, и смишљена је да би приморала ЕУ да престане да се противи санкцијама Вашингтона против Русије и да прекине драгоцене економске односе Европе са Русијом. Вашингтон је фрустриран што су његове санкције унилатералне, неподржане од његових НАТО лутака или било које друге земље у свету, изузев можда пудлице британског ПМ, коментарише др Пол Крег Робертс, аутор књига “Неуспех лесе-фер капитализма и економски распад Запада” и “Како је изгубљена Америка” и ко-уредник Волстрит џорнала

“Зашто је (украјински) ракетни систем био ту где је био? Чему ризик од распоређивања скупог ракетног система у зони сукоба, где он није од користи? Некомпетентност је један одговор, други је, да је ракетни систем имао интенцију употребе”, пише др Пол Крег Робертс, аутор књига “Неуспех лесе-фер капитализма и економски распад Запада” и “Како је изгубљена Америка” и ко-уредник Волстрит џорнала у интернет-колумни поводом обарања малезијског путничког авиона (хттп://www.паулцраигробертс.орг/2014/07/19/хаппенед-малаyсиан-аирлинер-паул-цраиг-робертс/).

“Какву интенцију употребе? Новински извештаји и евиденција с лица места нуде два одговора. Један је да су ултра-националистички екстремисти намеравали да оборе Путинов председнички авион, па су од малезијског авиона мислили да је руски авион. Новинска агенција Интерфакс, цитирајући анонимне изворе, чини се контролора лета, известила је да су малезијски авион и Путинов авион летели скоро идентичном рутом, на неколико минута један од другог. Интерфакс је цитирао свој извор: ‘Могу да кажем да су се Путинов авион и малезијски боинг нашли на истој тачки у истој позицији. То је била позиција 330 на висини од 10.100 метара. Председнички авион је био ту у 16:21 по времену Москве а малезијски авион у 15:44 по московском времену. Контуре авиона су сличне, уздужне димензије су такође веома сличне, као и боја, и на приличној удаљености они су скоро идентични.’

Без демантија – због рата?

Нисам приметио руски службени деманти, али сагласно новинским извештајима, руска влада је у одговору на вест Интерфакса рекла да Путинов председнички авион не лети више украјинском рутом, откако су избила непријатељства.

Пре него што ово порицање прихватимо за готово, морамо знати да је импликација покушаја Украјине да убије председника Русије рат, који Русија жели да избегне. То такође имплицира сагласност Вашингтона, с обзиром да је сасвим мало вероватно да би лутка Вашингтона у Кијеву ризиковала тако опасан чин без подршке Вашингтона. Руска влада, будући мудра и рационална, оповргла би свакако извештаје о покушаном убиству руског председника од стране Вашингтона и лутке у Кијеву. Јер, у противном, Русија би морала поводом тога нешто предузети, а то значи рат.

 

Друго објашњење је да су се екстремисти који дејствују ван званичне украјинске војске заверили да сруше путнички авион и да за то окриве Русију. Ако је таква завера била, она по свему судећи потиче од ЦИА или неког оперативног огранка у Вашингтону, и смишљена је да би приморала ЕУ да престане да се противи санкцијама Вашингтона против Русије и да прекине драгоцене економске односе Европе са Русијом. Вашингтон је фрустриран што су његове санкције унилатералне, неподржане од његових НАТО лутака или било које друге земље у свету, изузев можда пудлице британског ПМ”, пише др Пол Крег Робертс.

 

Чему служи противавионска батерија?

Др Робертс пише да има описа с лица места који би могла поткрепити другу претпоставку. Он наводи изјаве и оптужбе убачне у интернет мрежу, у којима није тешко запазити да су припремљене пре догађаја и да служе хистеричној антируској пропаганди. Све је предузето да се Русија окриви “пре него што се дознају факта”.

“Пропагандна машина Вашингтона је у тако великом убрзању да смо у опасности од губитка чињеница које имамо”, упозорава др Робертс. “Једна чињеница јесте да сепаратисти немају скупи бук противавионски ракетни систем или обучени персонал да га употреби (сви курзиви у тексту, ПКР). Друга је чињеница да сепаратисти немају зашто да оборе путнички авион, а ни Русија. Сваки зна разлику између ниско летећег борбеног авиона и путничког авиона на 33.000 фита. Украјинци имају бук противавионске системе и једна бук батерија била је оперативна у региону и распоређена на месту с којег је могла испалити ракету у путнички авион. Као што сепаратисти и руска влада немају разлога да оборе путнички авион, немају га, казао би човек, ни украјинска влада, па чак ни залуђени екстремно десни украјински националисти, који су образовали милиције за борбу са сепаратистима чега украјинска армија није вољна да се подухвати – уколико није било плана да се уплете Русија”, пише др Робертс.

“Један руски генерал који познаје систем оружја о којем је реч, изнео је мишљење да је по среди грешка украјинске војске, необучене за употребу оружја. Генерал је рекао да, мада Украјина има нешто тог оружја, Украјинци нису за 23 године откако су одвојени од Русије имали обуку за његову употребу. Генерал мисли да је то био инцидент због незнања.

 

Придружити се лажима или бити прегажен

Ово објашњење има неку меру смисла и далеко више смисла од пропаганде Вашингтона. Проблем с генераловим објашњењем је што не каже зашто је бук противавионски систем био распоређен близу или на територији сепаратиста. Сепаратисти немају авионе. Делује чудно да Украјина један скуп ракетни систем има у зони где за њим нема војне потребе и где положај може бити надвладан и преузет од сепаратиста. Како су Вашингтон, Кијев и пристрасни медији посвећени пропаганди да је то учинио Путин, ми од медија САД нећемо добити никакву поузадану информацију. Ми је сами морамо извести”, сматра аутор.

“Сви западни медији проговорили су као један: Русија је то учинила”, што само потврђује “обученост западних медија да се сместа построје уз Вашингтон, каже аутор. Ни један извор не жели да буде подвргнут критици да је “неамерички, или да себе нађе изолованим од већинског мишљења”, с црним белегом да није у праву.

“Као бивши новинар, и сарадник у најважнијим новинским публикацијама Америке, ја знам како то ради.” То чему присуствујемо је “тотална корупција западног журнализма од стране империјалне агенде Вашингтона”. Новинари се имају придружити у лажима или ће бити прегажени. “Потражите, кога још има од часних новинара. Глен Гринвалд, који је под сталним нападом својих колега новинара, проститутки свих одреда. Кога се још можете сетити? Џулијана Асанжа, закључаног у амбасади Еквадора у Лондону, по наредби Вашингтона.”

Други део текста Пола Крега Робертса посвећен је послушничком статусу великог дела америчке штампе.

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-94693/udes-boinga-od-koristi-samo-vasingtonu

2 коментара

  1. Путин и руска армија нису смели дозволити НАЦИ-ФАШИСТИМА украјине
    дасе консолидују после Крима. Путиново шпекулисање довело је до рата РУСА СА РУСИМА и на крају ТРАГИЧНИ пад авиона и погибије свих путника. Ова дрска радња АНГЛО-САКСОНСКИХ и ЦИА АГЕНТУРЕ биће тешко или скоро никако доказати невиност РУСИЈЕ.Путин је морао да заврши са ИМПЕРИЈОМ одмах после Крима.

  2. sta je morao da uradi, a nije, ne mozemo sa sigurnoscu reci, jer ne znamo dovoljno. No, da ce se ipak istina dokazati, pa makar kao i na Balkanu, nakon godina i vremena, vremena u kome narod propada i biva dodatno ubijan, ali bice. Mozda i brze, jer “uvredjeni lav” rice i bljuje vatru na sve strane. I “prijatelje” su uzeli na nisan. Nista dobro. Spremite bar nesto hrane u podrume, koja moze da stoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *