Орбанова порука Европи

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Србија је од Мађарске затражила подршку због константних уцена Београда из Брисела везаних за изградњу руског гасовода „Јужни ток“ кроз Србију

Да ли ће уместо досадашњих, формално добрих и традиционално неповерљивих односа Будимпеште и Београда после 1. јула и прве заједничке седнице влада Србије и Мађарске ти односи бити другачији – видеће се. Јавности у обе земље саопштено је да је после заједничке седнице двеју влада потписано више билатералних уговора из области саобраћаја, животне средине и сарадње министарстава унутрашњих послова. Медији су пажњу фокусирали на парафе испод два споразума и протокола; оне које су о друмском превозу путника и роба потписали потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и министар за национални развој Мађарске Миклош Шестак, односно „О правном статусу Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу“ с потписима министарке пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежане Богосављевић-Бошковић и државног секретара Министарства пољопривреде Мађарске Иштвана Нађа. Вредни јавног помена били су још и Протоколи о оснивању и функционисању заједничког контакт центра за сарадњу полиција, као и о формирању мешовитих патрола дуж заједничке границе (њиховој надлежности је придодато и функционисање прелаза „Бачки виногради“)…

ЈУЖНИ ТОК А када је било речи о конкретним видовима сарадње две владе, почев од мађарске подршке Србији на европском путу па до изградње железничке и путне инфраструктуре, разговори с премијером Виктором Орбаном вођени су „у четири ока“, што је у изјави за медије у Палати „Србија“ лично потврдио и српски премијер. Дан после, будимпештански медији ексклузивно су објавили да је Александар Вучић Орбана том приликом најискреније молио за савете и помоћ у вези са економским и политичким проблемима које Србија има, а готово одсудну подршку затражио је због константних уцена Београда из Брисела везаних за изградњу руског гасовода „Јужни ток“ кроз Србију.
Будимпешта ће, без обзира на бриселске притиске и претње, наставити радове на изградњи његове трасе кроз Мађарску. Виктор Орбан јавно је устврдио да је сукоб у Украјини и геополитички и гасни рат, који има мотив у намери САД да ослаби везаност ЕУ за руски гас. Русија обезбеђује око трећину гаса Западној и Централној Европи, од чега скоро две трећине иде преко Украјине. Изазивањем трајне кризе у овој највећој европској земљи (мимо Русије) тај транспорт се угрожава и ЕУ принуђава да потражи друге изворе овог или неког другог енергента. Наравно, САД би волеле да ЕУ уместо руског купује катарски или неки блискоисточни гас који је под њиховом геополитичком контролом.
Да је у питању гасни рат у Украјини, показује и брзина којом су пучисти са кијевског „Мајдана“ пребацили контролу над транзитом гаса са европских на америчке компаније где седе високи припадници америчког дипломатског и безбедносног естаблишмента. Посебно је занимљиво што европски медији о овоме скоро и да нису „проговорили“, што само илуструје степен доминације Вашингтона у европском етру. Виктор Орбан је одмах увидео бриселску инфериорност и наставио је по своме. „Мађарска ће свом снагом учествовати у пројекту ‚Јужни ток‘ јер жели да побољша своју енергетску безбедност. Не прихватамо она међународна мишљења која се противе изградњи руског гасовода и одузимању права Будимпешти да о томе сама одлучује. Брисел жели да спречи његову изградњу, а не предлаже никакву алтернативу. Поручујем му да ћемо учинити све да побољшамо своју сигурност снабдевања у енергетици и да ниједног тренутка нећемо дозволити да стање у Мађарској зависи од Украјине. Први ћемо завршити трасу поменутог гасовода кроз Мађарску“, рекао је Виктор Орбан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *