Ofanziva Izraela, Hamas napada kroz tunele

Hamas upao na jug Izraela kroz tunele, a vojska je odgovorila vatrom. U napadima iz vazduha ubijeno 11 osoba u Pojasu Gaze. Savet bezbednosti zatražio da Izrael i Hamas prihvate sporazum o prekidu vatre iz 2012. godine.

Izraelski mediji javljaju da su se jutros dve “terorističke grupe” ubacile na jug Izraela kraj jednog kibuca kroz tunel prokopan ispod granice na severu Pojasa Gaze, prenosi Tanjug.

Izraelske vazduhoplovne snage su otvorile vatru na prvu grupu, čim je uočena. Druga grupa, koja se ubacila, ispalila je antitenkovsku raketu na vojno vozilo, a izraelske snage su pucale, ubivši desetak ekstremsta.

Naknadno je navedeno da i na izraelskoj strani ima žrtva, ali nije precizirano koliko.

Za to vreme spasioci su kraj Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze jutros izvlačili tela iz kuće sravnjene sa zemljom u jednom od izraelskih vazdušnih udara prošle noći, rekao je portparol Ministrastva zdravlja Ašraf al Kidra. U ruševinama je nađeno 20 tela, a dvoje ljudi su izvučeni živi.

Izraelski tenkovi su jutros otvorili vatru na dom porodice Sijam u Rafi takođe na jugu, ubivši 10 ljudi, uključujući četvoro male dece i jednu devetomesečnu devojčicu, rekao je Kidra.

Sukobi su nastavljeni nakon jučerašnjeg najkrvavijeg dana od početka ofanzive i prve velike kopnene bitke u kojoj je poginulo 13 izraelskih vojnika, a širom Gaze više od 100 Palestinca.

Savet bezbednosti UN izrazio je, kasno sinoć, veliku zabrinutost zbog rastućeg broja žrtava u sukobima i pozvao na hitan prekid vatre.

U deklaraciji usvojenoj posle više od dva sata konsultacija iza zatvorenih vatra, svih 15 članica Saveta bezbednosti zatražilo je da Izrael i palestinski radikalni pokret Hamas prihvate sporazum o prekidu vatre koji je usvojen u novembru 2012. godine.

Sve članice su pozdravile “napore Egipta i generalnog sekretara UN Ban Kimuna u postizanju primirja”.

Jedan komentar

  1. Dokle,koliko još ove svetske manipulacije?Kakav UN?Američka ispostava,da blagoslovi silu.Ako je Izrael i Amerika,mogu ubijati decu sveta i to nekažnjeno.Tu nema humanitarne katastrofe.Zašto ubijaju Palestince?Nisam znala,da je Bog izraelaca,kao i amera,snaga i sila oružja,Pitam se,ko će,kada i kako zaustaviti ta nevina ubijanja,u ime prljavih ciljeva?Gospode,molim Te,Gospode!Podari snagu slabijem,onom ko se brani,oduzmi snagu onom,ko večno vrši destrukciju,bezrazložno ubija.uništavajući svaki pojam pravde i slobode.Luna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *