Офанзива Израела, Хамас напада кроз тунеле

Хамас упао на југ Израела кроз тунеле, а војска је одговорила ватром. У нападима из ваздуха убијено 11 особа у Појасу Газе. Савет безбедности затражио да Израел и Хамас прихвате споразум о прекиду ватре из 2012. године.

Израелски медији јављају да су се јутрос две “терористичке групе” убациле на југ Израела крај једног кибуца кроз тунел прокопан испод границе на северу Појаса Газе, преноси Танјуг.

Израелске ваздухопловне снаге су отвориле ватру на прву групу, чим је уочена. Друга група, која се убацила, испалила је антитенковску ракету на војно возило, а израелске снаге су пуцале, убивши десетак екстремста.

Накнадно је наведено да и на израелској страни има жртва, али није прецизирано колико.

За то време спасиоци су крај Кан Јуниса на југу Појаса Газе јутрос извлачили тела из куће сравњене са земљом у једном од израелских ваздушних удара прошле ноћи, рекао је портпарол Министраства здравља Ашраф ал Кидра. У рушевинама је нађено 20 тела, а двоје људи су извучени живи.

Израелски тенкови су јутрос отворили ватру на дом породице Сијам у Рафи такође на југу, убивши 10 људи, укључујући четворо мале деце и једну деветомесечну девојчицу, рекао је Кидра.

Сукоби су настављени након јучерашњег најкрвавијег дана од почетка офанзиве и прве велике копнене битке у којој је погинуло 13 израелских војника, а широм Газе више од 100 Палестинца.

Савет безбедности УН изразио је, касно синоћ, велику забринутост због растућег броја жртава у сукобима и позвао на хитан прекид ватре.

У декларацији усвојеној после више од два сата консултација иза затворених ватра, свих 15 чланица Савета безбедности затражило је да Израел и палестински радикални покрет Хамас прихвате споразум о прекиду ватре који је усвојен у новембру 2012. године.

Све чланице су поздравиле “напоре Египта и генералног секретара УН Бан Кимуна у постизању примирја”.

Један коментар

  1. Dokle,koliko još ove svetske manipulacije?Kakav UN?Američka ispostava,da blagoslovi silu.Ako je Izrael i Amerika,mogu ubijati decu sveta i to nekažnjeno.Tu nema humanitarne katastrofe.Zašto ubijaju Palestince?Nisam znala,da je Bog izraelaca,kao i amera,snaga i sila oružja,Pitam se,ko će,kada i kako zaustaviti ta nevina ubijanja,u ime prljavih ciljeva?Gospode,molim Te,Gospode!Podari snagu slabijem,onom ko se brani,oduzmi snagu onom,ko večno vrši destrukciju,bezrazložno ubija.uništavajući svaki pojam pravde i slobode.Luna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *