Ни фудбал није што је био

Ако постоји вођа неке државе који има преча посла него што је то учешће сопствене репрезентације у финалу фудбалског Светског првенства, онда је то Кристина Фернандез де Киршнер, председница Аргентине. Оптерећена потраживањима немилосрдних поверилаца, који су недавно пред америчким судом добили спор против Аргентине, држава на чијем челу се већ други мандат налази Кристина Киршнер управо се суочава са финансијским колапсом – онда можда и није чудо што председница није гледала финалну утакмицу тек завршеног Светског првенства у Бразилу, у којој је национална селекција њених сународника поражена од Немачке у драматичној и изненађујуће допадљивој спортској представи резултатом 1:0.
Кристина Киршнер је ту чињеницу и признала приликом дочека фудбалера у Буенос Ајресу, дан после пораза на чувеној „Маракани“. Рекла је да није љубитељ фудбала и да није гледала чак ни финални сусрет, што су медији у Америци и Енглеској, иначе врло непријатељски расположени према Кристини Киршнер и њеном покојном супругу Нестору Киршнеру (био председник пре ње) пропратили критикама на њен рачун и оценом да је то била врло хладна, чак сурова порука. Занимљиво је да поменута грамзива потраживања међународних поверилаца не сматрају ни хладним ни суровим.
На другој страни планете, немачка канцеларка Ангела Меркел је критикована због тога што се превише петља у фудбал и око репрезентације, која је од пре неколико дана званични шампион света. Истина, можда сами фудбалери немају ништа против канцеларкиних посета: гледала је уживо њихову прву утакмицу на шампионату, када су убедљиво савладали Португал 4:0, а онда и последњи наступ, онај у финалу, када им је такође донела срећу. Али, у немачкој јавности се не гледа баш благонаклоно на Меркелина честа појављивања у свлачионици репрезентације, која се углавном доживљавају као чиста политичка промоција и коришћење о заслужену славу фудбалера.
Све у свему, можда о актуелном историјском тренутку најбоље говори чињеница да се у данима после финалног окршаја на Мундијалу првенствено прича о две даме које са фудбалом заиста немају никакве везе. Свакако да је то и пресуда самом првенству, које је неспорно било узбудљиво и пуно изненађења, али није пуцало од квалитетног фудбала. Изузев Немачке, Аргентине, донекле Холандије и прерано елиминисаног Мексика, па и полетног Чилеа, тешко да је иједна селекција оставила утисак озбиљно припремљеног и уиграног састава. За планету је можда тешко рећи, али фудбал дефинитивно памти и боље дане.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *