Млади физичари на Међународној олимпијади

Од укупно 383 ученика из 85 земаља, талентовани ученици из Србије освојили су четири медаље и једну похвалу

На најпрестижнијем такмичењу из физике, 45. међународној физичкој олимпијади, одржаној у Астани, у Казахстану, од 13. до 21. јула, од укупно 383 ученика из 85 земаља, талентовани ученици из Србије освојили су четири медаље и једну похвалу. Сребрну медаљу освојио је Урош Ристивојевић из Математичке гимназије у Београду. Бронзане медаље припале су Михаилу Ђорђевићу и Луки Бојовићу из београдске Математичке гимназије, као и Јовану Јовановићу из XIII београдске гимназије. Похвалу је освојио Јанко Шуштершич из Прве крагујевачке гимназије.
НИС је у оквиру пројекта „Енергија знања“ обезбедио значајан део средстава потребних за одлазак наше екипе на Међународну олимпијаду.
Млади физичари су по повратку у Београд на аеродрому „Никола Тесла“ рекли да су задаци били веома тешки, али да су дали све од себе и да резултат није изостао.
„Такмичење је било веома тешко и колико ја знам, ово су били најтежи задаци на Олимпијади икада. Али, тим Србије је стандардно добро урадио тестове и задовољни смо. Ја сам на четвртој години у Математичкој гимназији и већ сам уписао Физички факултет у Београду“, каже Урош Ристивојевић, који је освојио сребрну медаљу.
Др Мићо Митровић, професор Физичког факултета и председник Комисије за такмичења Друштва физичара Србије, који је са нашим тимом путовао у Казахстан, истакао је да је поносан због награда које су освојили ученици.
„Били су одлични, а задаци сигурно најтежи у историји овог такмичења. Али добро су се снашли, што значи да су имали одличне припреме. Раније смо имали финансијских проблема када је реч о путовањима на међународне олимпијаде, али нам последњих година НИС доста помаже и веома смо задовољни сарадњом са овом компанијом“, наводи др Митровић.
Већ другу годину заредом се под покровитељством НИС-а одржавају олимпијаде из математике, физике и хемије на националном нивоу. Такође, НИС у сарадњи са Друштвом физичара Србије, Друштвом математичара Србије и Српским хемијским друштвом подржава одлазак наших екипа на међународне олимпијаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *