Македонија, пумпање тензија

Серија инцидената на демонстрацијама Албанаца драматично подигла тензије у Македонији. Ветерани ОВК прете акцијама. Премијер Груевски тврди да Скопље неће дозволити ескалацију насиља. Најављене “свеалбанске” демонстрације у Скопљу.

Пресуда шесторици Албанаца због убиства петорице Македонаца узбуркала је политичке страсти у тој држави, али власти у Скопљу тврде да неће дозволити да ситуација измакне контроли.

“Нећемо дозволити да ови протести ескалирају до мере која ће угрозити интересе народа и институција”, рекао је премијер Никола Груевски, после серије сукоба демонстраната и полиције у којима је повређено неколико десетина људи.

Албанске политичке странке у Македонији су већ данима прилично резервисане према демонстрацијама, али подршка протестима расте из дана у дан, јер су се на страну демонстраната ставиле бројне јавне личности.

Лидер најмоћније странке македонских Албанаца и некадашњи лидер герилаца, Али Ахмети рекао је да се нада да ће апелациони суд донети праведну одлуку у случају који је у Македонији добио назив “Монструм”.

Његов “ратни друг”, Бардуљ Махмути је, пак, оценио да је “Македонија доживотни казамат за Албанце”, упозоравајући да “чињеница да у Македонији нема борби не значи да је мир”.

Најозбиљнији тест за стабилност Македоније очекује се у петак, када ће, бар према најавама, у Скопљу бити одржан протест на који су позвани Албанци из Македоније, Албаније, са Косова, али и из делова Грчке.

Истовремено, подршку демонстрантима пружили су и ветерани ОВК, који су обећали помоћ у “окончању репресије”, тврдећи да пресуде Албанцима нису производ ваљаног судког процеса, већ “политичког прогона”.

Македонска полиција још увек није успела да идентификује организаторе демонстрација, на које се Албанци позивају путем друштвених мрежа. Поруке организатора су разнолике – од протеста поротив пресуда, па готово до позива на џихад, што ситуацију у Македонији чини компликованијом.

Један коментар

  1. igranka traje iza siptarskih protesta stoji imprija zla i kad ona kaze da se situacija smiri bice mir.naravno to ce biti kad neko smiri imperiju zla…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *