Кијев жури да за оно што се догодило окриви народне добровољце

Русија апелује на то да се учини све што је могуће ради утврђивања објективне слике о катастрофи малезијског лајнера. По мишљењу председника РФ Владимира Путина, одговорност за трагедију сносе украјинске власти. Народни добровољци с југоистока су предложили Кијеву да се прогласи примирје за време истражног поступка.

У рату у Украјини животе је изгубило 298 страних грађана. Управо толико путника и чланова посаде је било у авиону „Боинг-777“ Малезијских авиолинија који је летео из Амстердама у Куала-Лумпур и који је срушен изнад југоисточне Украјине. Тек треба видети зашто је изнад територије у којој се воде борбена дејства великих размера укључујући и примену авијације, био дозвољен лет цивилних авиолајнера. Али, без сумње, ова трагедија се не би десила да Кијев није спроводио војну операцију на југоистоку, истакао је руски председник Владимир Путин, упућујући саучешће породицама погинулих:

Учинићемо све што зависи од нас како би објективна слика о ономе што се десило постала удео и руске јавности, и јавности Украјине, и целог света. То су апсолутно недопустиве ствари и нико нема права да прође поред ове трагедије без извођења одговарајућих закључака и без тога да добијемо објективне информације о догађају.

Тренутно постоји неколико верзија о узроцима трагедије. Једна од њих – о евентуалној неисправности авиона – може се одбацити одмах, сматра руководилац летно-истраживачког центра Државног НИИ за цивилну авијацију Рубен Јесајан:

У случају техничког квара посада би, налазећи се у зони контроле лета над Украјином, успела да јави диспечерима да с авионом није све у реду. Пошто посада ништа није јавила, значи да је дошло до оштећења авиона у ваздуху.

Малезијски лајнер је највероватније погођен. Кијев је за оно што се десило пожурио да оптужи припаднике добровољачке војске: они су пуцали. Међутим, „Богинг“ је летео на висини од преко 10,5 километара и требало је да се неко веома потруди како би погодио тако удаљен циљ који се тако брзо креће, истиче стручњак за наоружање Андреј Клинцевич.

За добровољце је практично немогуће да сруше овакав авион. У питању је веома велика брзина кретања. За доношење одлуке има мање од минуте времена. Необучена посада тешко да може да стигне да реагује. Зато је овај авион или доживео пад у ваздуху у терористичком акту, или га је срушио ловац, или озбиљан систем, као што је, на пример, С-200.

Жалосно искуство обарања цивилног авиона из ЗРК С-200 украјинске оружане снаге већ имају. За време обуке 2001. године срушили су Ту-154, који је летео на релацији Тел-Авив – Новосибирск. Погинуло је свих 66 путника и 12 чланова посаде. Украјинске власти су дуго негирале одговорност, али су касније признале да су украјински војници направили грешку.

Црне кутије Боинга који је пао су већ пронађене, у добром су стању. Анонимни извор из америчке обавештајне службе је већ изјавио да су у задатом рејону лансиране ракете класе „земља-ваздух“. А шпански диспечер који је „водио“ малезијски лајнер саопштио је да је неколико минута пре нестанка уз помоћ радара поред „Боинга“ била примећена два украјинска ловца.

Међународни ваздухопловни комитет је већ започео истраживање трагедије. Лидери добровољачког покрета на југоистоку у чијој зони контроле је пао лајнер, обећали су да ће осигурати безбедан приступ месту трагедије међународним истраживачима, посматрачима ОБСЕ и представницима украјинских власти и предложили су Кијеву да за време обављања радова на трагању и истраге буде објављен режим прекида ватре.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_07_18/Kijev-zhuri-da-za-ono-shto-se-dogodilo-okrivi-narodne-dobrovoljce-5793/

2 коментара

 1. Sve u vezi obaranja ovog aviona mirise na americku reziju. Obama je frustriran i besan zbog Putinovog uspesnog politicko-ekonomskog puta u juznu ameriku, odlucio da uradi bilo sta samo da mu nanese udarac.Za amerikance je 300 ljudi nista, prah, kolateralna steta, sve samo da se danas ne prica i pise o Putinovom velikom uspehu, koji je ovacijama docekivan u juznoamerickim zemljama.A jadni Obama omrazen u vise od dve trecine svetske populacije, a mozda i vise, zavrsava svoju politicku karijeru totalnim promasajima na svim poljima.Cak je i Misel njegova supruga htela da se razvede od njega. Gubitnik…

 2. Ово подсећа на “нове” Маркале или Рачак, односно ова трагедија се користи за напад на Русију и Путина, очигледно.

  Русија је мало изненађена, чини ми се да нису извукли поуке са Балкана, када су сатанизовани Србија ,Срби и Милошевић!
  Сада на сличанначин почињу да сатанизују Русију,м Русе и Путина, што је опасна ситуација, и Русија је ту у дефанзиви?

  Русија мора већ једном као велика сила да се понаша одговорно, пошто имају велике резерве енергената, велики приход , РЕД ЈЕ ДА ДЕО ПРИХОДА УЛОЖЕ у ширење утицаја, у медијску подршку и фондове за ширење утицаја у Словенске фондове, …практично морају мало и новчано да уложе у ширење утицаја, да буду и дародавци,да помажу мале народе, да улажу у регионалне телевизије(кад може Ал Џазира да има канал на Балкану, зашто то не ради Русија?)…

  Русија делује дефанзивно, изненађено, мора мало и мангупски дрско да се понаша, али ширећи истину, уз медијску подршку, да шири утицај, …овако дефанзивно западњаци ће на муфте да преваре и понизе Русију!?

  Надам се да су научили лекцију из распада Југославије када је на разне начине сатанизован Србски народ и држава.
  Русија има огромне ресурсе, али их можда недовољно користе, мислим да морају да делују шире , креативније и понекад неконвенционално, да би контрирали прљавим играма од стране неких западњака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *