Izveštaj: Ukupna šteta od poplava 1,53 milijarde evra

Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiji iznosil 810,1 miliona evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, pokazao je zvanični izveštaj o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula

Izveštaj, u koji je Tanjug imao uvid, pokazao je da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde evra. Dve trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gde su procenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi evra.

Prema izveštaju, samo šteta na proizvodnom sektoru procenjena je na pola milijarde, a gubici na 569,4 miliona. Od toga, najveći šteta i gubici procenjeni su u poljoprivredi – 107,9 miliona, odnosno 120,1 milion evra. Sledi trgovina, gde je procena štete 169,6 miliona, a gubitaka 55,2 miliona evra.

Procenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu je 34,6 miliona evra, odnosno 7,1 milion evra. Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona evra, dok su gubici po istom osnovu i 3,7 miliona. U zdravstvu je šteta procenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona evra.

Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdevanje, procenjeni su na 192,1 miliona evra, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona evra.

Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj, sa procenjenom štetom od 96 miliona i gubicima od 70,4 miliona evra.

Kada je reč o pitanjima poput životne sredine, upravljanja, procenjena šteta iznosi 17,2 miliona, a gubici 10,6 miliona evra.
Potpredsednca Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će izvevštaj biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu i da će to biti prilika da svi zainteresovani pomognu.
“Već imamo donatore i u ova dva meseca, i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita koji će se prebaciti na hitnije projekte za putnu i železničku infastrukturu”, rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Mihajlovićeva, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastructure najavljuje da će oštećene i srušene kuće građana biće izgrađene ili popravljene do jeseni, odnosno zime, kao i putevi na poplavljenom području.
“Građani treba da znaju da je Vlada tu za njih i da će da učiniti sve da svako ima svoju kuću, ili da dobije sredstva da je popravi. Deca će krenuti na vreme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni. To je naš zadatak”, poručila je Mihajlovićeva.

Stefanović: Donatorski skup za normalan život naših građana

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović danas je na ministarskom sastanku u Milanu izrazio nadu da će na donatorskoj konferenciji 16. jula u Briselu ali i kroz fond solidarnosti EU biti obezbeđeni dodatni finansijski izvori koji će pomoći da se deci u Srbiji, nakon majske poplave, izgrade novi domovi, škole, igrališta, bolnice i putevi, a građanima omogući normalan život u bezbednoj i uređenoj državi.

Ministar Stefanović je na jednodnevnom skupu “Jačanje otpornosti nacije i zajednice na katastrofe”, u organizaciji italijanskog predsedavanja Evropskom unijom i UN, zahvalio na svesrdnoj i pravovremenoj pomoći Unije tokom nezapamćenih poplava koje su zadesile Srbiju.

On je podsetio da je aktiviran Mehanizam civilne zaštite kojem su se odazvale brojne zemlje i time još jednom potvrdila solidarnost i podrška evropske porodice, ukazavši i na zajedničko delovanje zemalja u cilju rešavanja kriznih situacija, saopštio je MUP Srbije.
“O tome govori i činjenica da smo veliku podršku dobili i od naših suseda i da je nesebična pomoć, kroz ljudstvo i tehniku, dokaz dobrih, partnerskih odnosa koje ćemo i dalje unapređivati. Srbija će najenergičnije pristupiti rešavanju problema, izazvanih vanrednim situacijama, kao i daljem unapređenju međunarodne saradnje u toj oblasti”, istakao je ministar Stefanović.

On je rekao da je čitav region Jugoistočne Evrope sve više izložen riziku od svih vrsta vanrednih situacija, a da države često nisu u stanju da se isključivo sopstvenim kapacitetima izbore sa posledicama.

Zbog toga, rekao je Stefanović, naš zadatak i ubuduće mora biti koherentno unapređenje bezbednosti i očuvanje životnog prostora svih naših građana.
“Prepoznavši potrebu za unapređenjem sistema prevencije, zaštite i odgovora u slučaju katastrofa, Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao jedan od ključnih ciljeva, postavili su integrisanje smanjenja rizika u razvojne politike i planove” poručio je on.

Na marginama skupa, ministar Stefanović sastao se sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Nemačke Tomasom de Mezijerom, ministrom unutrašnjih poslova Slovenije Gregorom Virantom i sa evropskim komesarom za vanredne situacije Kristalinom Georgijevom, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *