Dogovoren Južni tok, Putin do kraja godine u Beogradu

 Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otklonjene sve prepreke potpisivanju Ugovora o Južnom toku i najavio dolazak šefa ruske države u Beograd do kraja godine. 

“Veoma sam zadovoljan rezultatima posete, i srdačnošću koju su pokazali naši domaćini, posebno predsednik Putin”, rekao je Vučić novinarima ispred rezidencije ruskog predsednika gde su oko dva sata razgovarali iza zatvorenih vrata.

Srpski premijer naveo je da je sa Putinom razgovarao o ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj saradnji dve države.
“Putin je prihvatio moj poziv za posetu i veoma brzo, pre kraja godine, biće u Beogradu. To, čini mi se, dovoljno govori o međusobnom uvažavanju i saradnji koju Srbija ima sa Rusijom”, primetio je predsednik srpske vlade.

“Takođe želim da kažem da smo sve što je bilo na putu potpisivanju Ugovora o Južnom toku završili i sve dileme otklonili”, istakao je Vučić i dodao da se potpisivanje ključnog dokumenta može očekivati danas ili sutra.

On je ocenio da su rezultati razgovora s ruskim državnim vrhom dobri za Srbiju i njene građane.

Bilo je reči i o novim potencijalnim investicijama Rusije, rekao je Vučić i dodao da će se dalje povećavati nivo trgovinske razmene, koja je za prva četri meseca ove godine porasla za devet odsto, a prošle godine – za 15 procenata.
“Razgovarali smo u četiri oka o političkim pitanjima, a najveći deo razgovora bio je posvećen ekonomskim pitanjima”, rekao je Vucić, i dodao da ni ovde, u Moskvi, nije krio ono što govori u Briselu i na svakom drugom mestu – a to je da je Srbija na evropskom putu, ali da želi bliske odnose sa Rusijom.

Kako je rekao, na diplomatskom stolu su bila i pitanja Kosova i Metohije, ali i Ukrajine i druga.

Premijer je precizirao da je nedvosmisleno da svi smatramo da je mir u Ukrajini interes za sve strane, što je Putin više puta ponovio. Kako je dodao, on je izrazio zahvalnost Putinu za rusku podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

Na pitanje da li Rusija od Srbije kao predsedavajućeg OEBSa očekuuje neku pomoć i podršku kada je u pitanju Ukrajina, Vucić je odgvorio: “Rusija doživljava Srbiju kao prijateljsku zemlju i Rusija ni na koji način, bilo čime, nije ni opominjala, a kamo li ucenjivala Srbiju”. “OEBS nije pominjan u razgovoru”, istakao je.

Predsednik srpske vlade negirao je, odgovarajući na pitanja novinara, da je sa Putinom bilo reči o kupovini MIG-ova.

Vučić je naglasio da do rešenja svih spornih momenata i do dogovora o Južnom toku ne bi došlo bez angažovanja, u dobroj volji, predsednika Rusije.

Kako je objasnio, Srbija nije mogla da uzme običan kredit za Južni tok, jer bi podigla visinu javnog duga I deficit, te je tražen subordinisani kredit. To znači, objasnio je, da se taj kredit ne isplaćuje u novcu, već kroz dividende za tranzit gasa, a uz to je kamata sa prvobitnih osam odsto smanjena na 4,25 odsto:
“Mi ćemo danas ili sutra potpisati Ugovor. Očekujem da bi pre kraja godine mogli da krenu radovi”.

Prema njegovim rečima, 50 odsto građevinskih radova i 40 odsto drugih radova u okviru projekta gasovoda izvodiće srpske kompanije, tako da će srpske firme imati oko 350 miliona evra da rade i da, kako je primetio, naprave veliki posao.

Vučić je rekao da se srpska strana izborila da projektom rukovode dva kodirektora, srpski i ruski, i da sedište bude u Beogradu.

Premijer je sumirajući rezultate dvodnevne posete Moskvi, dodao i da bi sa ruskom stranom trebalo da bude potpisan protokol o saradnji Moskve i Beograda.
“Mislim da je i gradonačelnik Mali veoma zadovoljan razgovorima”, rekao je Vučić.

Putin i Vučić su se sastali danas oko 15 časova, a šef ruske države je na samom početku sastanka potvrdio da Rusija namerava i očekuje da će ojačati odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomsko-trgovinskoj sferi.

Vučić se, na ruskom jeziku, zahvalio Putinu na podršci i saradnji Rusije sa našom zemljom i izrazio očekivanje da će ključno pitanje – ugovor o Južnom toku – biti realizovano posle njihovog današnjeg susreta.

“Pratimo političku situaciju u Srbiji, a što je najvažnije očekujemo da zajedno razvijamo najbolje moguće ekonomske odnose”, rekao je Putin, dodavši da zna da je Vučić juče imao značajne razgovore sa ruskim kolegom.

Kako je rekao, Srbija i Rusija imaju puno toga što su uradile, ali imaju još više mogućnosti.

Vučić se zahvalio Putinu i na podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije. Srpski premijer je rekao da srpska delegacija danas ima naporan, ali i uspešan dan, i izrazio očekivanje da će posle današnjih razgovora biti zaključeno više sporazuma.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i ministri energetike i privrede, Aleksadar Antić i Dušan Vujović, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *