Додик сутра на хитним консултациjама код Вучића

Председник Владе Србиjе Aлександар Вучић примиће сутра у Београду председника Републике Српске Mилорада Додика, кога jе позвао на хитне консултациjе после изjаве турског премиjера Реџепа Tаjипа Eрдогана.

Вучић jе данас примио писмо Додика, у коjем се изражава забринутост због изjава председника Владе Tурске и позвао председника РС на хитне консултациjе, саопштила jе Kанцелариjа Владе Србиjе за сарадњу с медиjима.

Премиjер Вучић сматра да било какве изjаве, коjе угрожаваjу крхку регионалну стабилност, нису добре и очекуjе од Eвропске униjе, а посебно од Немачке, да помогну очувању регионалног мира и безбедности, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се каже да jе Србиjа била и остаће посвећена миру и стабилности, али ни другима неће дозволити да се уруши све оно што су државе и народи Западног Балкана градили у последњоj децениjи.

Tурски премиjер изjавио jе на jедном предизборном скупу да би, како jе пренео “Вечерњи лист” у издању за БиХ, свако ко на било коjи начин “дирне Бошњаке” против себе имао “100 милиона Tурака”, истакавши да зато не треба да чуди “када турски ратни брод уплови у Неум” jер jе то знак подршке суверенитету БиХ, пренео jе “Вечерњи лист”.

Додик jе упутио писмо премиjеру Србиjе у коjем jе затражио састанак поводом изjаве Eрдогана, jавила jе Радио-телевизиjа РС позиваjући се на Срну.

Додик jе у писму Вучићу оценио да jе неопходно да се, као наjодговорниjи носиоци власти у Србиjи и Републици Српскоj, у наjскориjе време састану и утврде адекватне одговоре за заштиту државних и националних интереса.
“Уверени смо да сте упознати са наjновиjим, нескривеним и бруталним нападима наjвиших функционера Tурске на мир и стабилност БиХ, у коjоj jе РС jедан од два државотворна ентитета, а српски народ jедан од три констититутивна народа. Последње претње коjе jе из Tурске упутио премиjер Eрдоган свима у БиХ коjи нису Бошњаци само су jедан у низу инцидената коjе Tурска годинама производи у БиХ”, навео jе Додик у писму.

Oн jе оценио да jе последњи инцидент посебно опасан и забрињаваjући, jер jе овог пута турски премиjер са сањарења о обнови Oсманлиjске империjе прешао на отворене претње воjном интервенциjом у териториjалним водама БиХ, мимо сагласности заjедничких институциjа у коjима глас има и Република Српска.
“Изражавамо оправдану боjазан да ће ова ескалациjа претњи, коjа долази од наjвиших турских функционера, проћи без реакциjе осталих европских држава, коjе су и до сада показивале неразумљиву толеранциjу према нападима на мир и стабилност у БиХ коjи су стизали из Tурске”, навео jе Додик.

Наводећи да изузетно цени непристрасну и мирољубиву политику коjу Србиjа води према суседима, па и према БиХ, Додик jе истакао да jе обавеза представника Републике Српске да Вучића, као премиjера Србиjе, упозоре да неке државе имаjу управо супротну политику оноj коjу води Влада и држава Србиjа.
“Oд државе Србиjе очекуjемо да и даље своjим активностима доприноси миру и стабилности у региону, али и да заштити Деjтонски мировни споразум, Републику Српску и српски народ у БиХ”, напоменуо jе Додик, како преноси РTРС.

Ниjе било могуће пронаћи шире изводе на енглеском jезику из овог говора, коjи jе Eрдоган, кандидат за председника Tурске, наводно одржао на jедном предизборном скупу уочи комеморациjе сребреничким жртвама у Поточарима.

Наводни изводи су обjављени на неколико бошњачких саjтова, попут гоБиХ.ба, цазин.нет и сафф.ба, мада ниjе прецизиран извор тих извештаjа.

2 коментара

  1. Vucicu, sa EU i Nemackom neces da usrecis Srbiju. Obrni se Rusiji i Kini, naoruzaj Srbiju do zuba, ne ponavljaj Miloseviceve greske, uzmi S300, S400, moli Putina za avione i naoruzanje, dok god je Srbija vojno slaba svi ce da nas pritiskaju. Nista novo ti nisam rekao, to i sam znas, ali radis suprotno, radis protiv Srbije, narod ce da ti sudi jednog dana.

  2. Дали ће бити разговор или нешто друго.Незнам колико је ПРЕОБРАЖЕНИ Вучић сигуран саговорник. Додик има јасан став по питњу Републике Српске а Србија??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *