Дејство треће силе

Пише ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ

Међу устаницима на југоистоку Украјине „трећу снагу“ представљају војне јединице украјинског олигарха и пријатеља Виктора Јануковича, Рината Ахметова, који је до устанка управљао Донбасом. Званично, те јединице се боре на страни руских устаника, а незванично се баве издајом

Постоји једна законитост у ратовима који се воде последњих деценија. Осим сукобљених страна које ратују на фронту, ту је и трећа – издајници. Но, управо поводом ове „законитости“, постоји и једна додатна: „трећа сила“ увек доживи пораз. Међу устаницима на југоистоку Украјине „трећу снагу“ представљају војне јединице украјинског олигарха и пријатеља Виктора Јануковича, Рината Ахметова, који је до устанка управљао Донбасом. Званично, те јединице се боре на страни руских устаника, а незванично се баве издајом. Предали су Мариупољ, организовали сулуди напад на аеродром Доњецка и том приликом је погинуло најмање 50 добровољаца из Русије… Сада су организовали неколико провокација усмерених на дискредитацију лидера устаника Доњецке Републике Игора Стрелкова, заправо шире сумњу у војне способности овог официра. Други аспект је – како наводи Анатолиј Степанов за портал ruskline.ru – да се преко сејања сумње у способности Стрелкова посумња и у намере Путина.
Према информацијама и исказима самих грађана Славјанска, тамо владају војници страних приватних војних компанија, а они − у сарадњи са украјинским службама безбедности − хапсе све за које изразе сумњу да су сарађивали са устаницима. Ипак, у предграђима још има борби. У граду пак нема струје и воде.
Украјинска војска је саопштила да је успоставила контролу над свим граничним прелазима са Русијом. Истовремено, устаници Луганске Народне Републике су заузели град Попаснаја на граници са Доњецком области. У граду се сада налази резервно командно место лидера ЛНР Валерија Болотова, наводи агенција Interfax.ru.
Истовремено са борбама, воде се преговори о прекиду непријатељстава. У том смислу, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је саопштио да у споразуму (од 2. јула 2014.) који се разматра, нема говора о капитулацији устаника у Украјини. Наиме, у изјави представника четири државе (Русија, Немачка, Француска и Украјина) о потреби прекида борби нема ни речи о капитулацији било које стране.

[restrictedarea] Власти Доњецке Народне Републике, саопштио је министар одбране Федор Березин, донеле су одлуку да устанике из статуса добровољаца преведу у регуларну плаћену војску. „Они који бране своју земљу не треба да мисле о томе како ће прехранити своје породице“, изјавио је пред представницима медија министар, преноси Interfax.ru.
Према писању портала vvv-ig.livejournal.com, украјинска војска је почела да побеђује оног момента када је променила тактику. Уместо директне борбе пешадије са устаницима, прешли су на потпуно разарање артиљеријом (најразорнији су вишецевни ракетни бацачи „Град“) и авио-бомбама одређених тачака које држе устаници. Другим речима, бомбардују се не само војни положаји већ и цивилни. Због тога је више од половине становника Славјанска напустило град. У самој Русији има око 500 000 избеглица, од тога се 100 000 регистровало као избеглице, док су се остали сместили код рођака и пријатеља. Украјинске јединице, када уоче колоне избеглица, обавезно нападју, што се доводи у везу са жељом Кијева „да етнички очисти југоисток Украјине од Руса“, односно да „избеглице изгубе вољу да се врате“. Управо онако како је то овде (током операције Олуја), својевремено учинила Хрватска.
Губици украјинске армије се процењују на више од 2 000 погинулих, од тога 60 официра (један генерал, два пуковника, неколико мајора, док су остали нижих чинова). Изгубили су и око 20 авиона и хеликоптера (међу њима је и транспортни авион ИЛ-76) као и више десетина оклопних возила и тенкова.
Устаници су изгубили око 1 000 војника.
Тренутни однос снага је следећи: Украјинци имају још исправних до 10 хеликоптера и око 10 борбених авиона. Однос оклопних возила је 100:1 у корист Украјинаца. Такође располажу вишецевним ракетним бацачима и хаубицама од 152 мм, које устаници немају. Број војника који учествују у борбама је приближно једнак, око 30 000 на обе стране.
Како пише портал novorus.info, већ је „почела борба за послератну Украјину“, иако према проценама рат неће стати скоро. Наиме, војни аналитичари из региона мисле да неће престати пре јесени или чак пре јануара 2015. године, јер док је топло, биће и борбеног расположења војника. Са првим мразевима оно ће се хладити.
Истовремено, у трговинама у централном делу Украјине нема соли, брашна, шећера… што указује да су могуће и социјалне побуне. Поред тога, од јесени креће плаћање комуналних услуга по европским стандардима, што значи вишеструка поскупљења грејања, воде… У том смислу, истичу тамошњи медији, размишља се како уредити послератну Украјину, а то није могуће без преговора.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *