Зашто се побунио Ирак?

Пише Зоран Милошевић

Посматрачи тврде да је сукоб у Ираку тек почео и да ће на Блиском истоку „сада почети рат свих против свих“. Остаје, засада, нејасан одговор на питање: какву улогу САД играју у томе?

Mноге неамеричке процене говориле су да се власт у Ираку, на челу са Курдом Џалалом Талабанијем, неће одржати када се повуче америчка војска. И били су у праву. Нови устанак као ветар разбија структуре које су формирали Американци. Устанак у основи воде бивши сарадници Садама Хусеина, а не Ал Каиде, како то трубе западни медији. Устаници се боре пре свега против иранских пиона у Ираку, наводи руски портал interpolit.ru.

ТРЕЋИ ИРАЧКИ РАТ Џастин Рајмонд, за амерички портал Antiwar.com, устанак сунита у Ираку назива „Трећи ирачки рат“ и сматра га логичном последицом америчко-британске агресије на ову земљу. Неочекивано, из Ал Каиде изродио се покрет „Исламска држава Ирака и Леванта“. После заузимања Мосула (два милиона становника) овај покрет контролише трећину Ирака и наставља продор на исток земље. Премијер државе Нури ал Малики тражи војну помоћ од САД, а Обама одговара „да разматра све могућности“. Овде је посебно интересантно да се ирачка армија, на коју су Американци потрошили милијарде долара, готово распала.
Малики је такође затражио помоћ од Ирана који је одмах послао елитну јединицу Иранске револуционарне гарде и свог најбољег генерала да помогну шиитској влади у Багдаду. Иранци су већ заузели положаје у Тикриту, Кербали и Наџафи (симболима шиитизма у Ираку). Другим речима, када су САД напале на Ирак, свргнуле су световни режим Садама Хусеина и, како кажу, са „успехом предале државу Иранцима“. У том смислу, сви Американци који су се залагали за напад на Ирак постали су „хероји грешака“, јер су наводно насели на иранске идеје. Доследно оваквом разматрању − Иран је и главни победник у америчком нападу на Ирак.
[restrictedarea] Британски портал BBC Russian.com такође се слаже са оценом да је уклањањем Садама Хусеина и уклањањем Ирака као регионалног политичког играча главни добитник постао Иран, јер су шиити постали његови савезници у даљој борби за Средњи исток. Но, поред религиозних разлика у Ираку, додатној пометњи и радикализацији сукоба мишљења доприноси крах економије. Наиме, иако имају велике резерве нафте, после агресије САД и Велике Британије Ирачани су постали само сиромашни становници о којима нико није водио бригу, а држава која није имала ни долара дуга за време Садама Хусеина сада дугује преко 60 милијарди долара. Поред тога, са окупаторима дошла је страшна корупција.
Немачки лист „Зидојче цајтунг“ (аутор Томас Авенаријус) покрет „Исламска држава Ирака и Леванта“ назива терористичким, иако су његове главне вође „бивше присталице диктатора Садама Хусеина“. Заузевши Мосул, устаници су дошли не само до оружја него и до новца (најмање 350 милиона евра) чиме су стекли значајне предности у финансирању својих борбених активности. Сада се устаници усмеравају на Багдад и прете да смене владу шиита у Ираку. Управо због тога многи устанак доживљавају и оцењују као сунитски устанак против шиита.

ИДЕАЛНИ КАНДИДАТ СУНИТА Курдски политичари у Ираку сматрају да иза устанка сунита стоји 71-годишњи Изет Ибрахим ал Дури, бивши потпредседник Садама Хусеина, његов заменик у БААС партији и заменик главног команданта оружаних снага Ирака. Он је идеални кандидат да око себе окупи суните Ирака, јер је од самог почетка иступао против америчке окупације. Поред тога, лично познаје све вође сунитских племена и Ираку. Остао је веран социјалистичкој идеологији БААС партије. Као бивши главнокомандујући, Ибрахим ал Дури има ауторитет код бивших официра, који су се после расформирања ирачке армије од стране САД 2003. године нашли на улици. Зато је Мосул био мета и брзо је освојен, као центар где су се окупили бивши Садамови сарадници. Такође, Мосул је постао центар арапског национализма и тамо се, такође, очувала идеологија БААС партије Садама Хусеина. Американци су, знајући све то, понудили за главу Ибрахима ал Дурија 10 милиона долара.
Шиити, иза којих стоји Иран, схватили су колико је за њих устанак сунита опасан, јер их они сматрају јеретицима и желе да сруше њихове светиње у Наџафи, Кербели и Самари. Због тога је духовни лидер шиита у Ираку, ајатолах Али ал Систани позвао све своје следбенике у свети рат против устаника. То је имало одјека и хиљаде људи се уписало у добровољце за одбрану Багдада.
Покрет „Исламска држава Ирака и Леванта“ Запад иначе сматра највећом терористичком организацијом, при чему га, што је крајње необично, финансира Саудијска Арабија, савезник Запада. Исто тврди и руски портал postskriptum.org, који истиче да је устанак сунита у Ираку пројекат Саудијске Арабије. Наиме, ирачки премијер је за краља ове државе само „иранска марионета“, те је одбио да пошаље амбасадора у Багдад, а уложио је и значајна средства за његово обарање. Ако је то тачно, онда значи да је сукоб у Ираку тек почео, јер ће сада на Блиском истоку почети, како кажу упућени, „рат свих против свих“. Остаје само још увек нејасан одговор на питање: какву улогу САД играју у томе?
[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Питање, шта `каже` Израел на то, да се његови противници `тамане` , као и друго, да ли сваки рат или сукоб може престављати извор профита за `далеке` САД се не поставља ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *