Вулин о Закону о раду: Држава ће морати да пресуди

Скупштина Србиjе ће дати задњу реч када се ради о Закону о раду , али ће се слушати и реч социjално-економског савета, синдиката и послодаваца, изjавио jе данас министар за рад, запошjлавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин.

“Ни социjално-економски савет, ни учесници социjалног диjалога не могу да преузму улогу скупштине. Не можемо ми да одлучимо сами шта jе добро, а шта jе лоше, скупштина jе та коjа даjе задњу реч, али ћемо слушати и реч социjално-економског савета, и синдиката и послодаваца”, рекао jе Вулин на конференциjи за новинаре.

Указуjући да има несугласица, он jе истакао да ће се трудити да се нађе наjмањи заjеднички именитељ.

Према његовим речима, синдикати не желе да разговараjу о проширеном деjству колективног уговора и о било каквим променама када су надокнаде у питању док послодавци не желе да разговараjу о томе да се надокнаде оставе на потпуно исти начин, и не желе да разговараjу о томе да проширено деjство колективног уговора буде предвиђено законом.
“Имате потпуно супротстављене ставове где ће држава на краjу морати да пресуди. Mораће да каже шта држава сматра вишим интересом”, рекао jе Вулин обjашjнаваjући да предлог закона о раду има више од 200 цланова, а да се ова питања тичу око десет чланова.

Oн jе истакао да су сви упознати са тим проблемима, али да сви имаjу своjе ставове, некад позитивне, некад негативне.

Kада jе реч о колективном преговорима, он jе истакао да jе то важна институциjа синдикалне борбе. Ипак, како jе рекао, она jе показала и своjе лошиjе стране.
“Mи смо дали веома елегантан предлог коjим се излази у сусрет и синдикатима и послодавцима, а где се обезбеђуjе да већина предузећа буде под деjством проширеног колективног уговора, али да се то не регулише законом већ на други начин”. рекао jе Вулин.

Oн jе истакао да се социjално-економском савету посвећуjе велика пажња и са великим поштовањем се говори о њему.
“Социjално-економски савет ће у наредних неколико дана, када га закаже председааjући бити у позициjи да каже шта мисли о конкретном предлогу и да да евентуалне примедбе на њега”, рекао jе Вулин.

 

Против десет агенциjа поднете прекршаjне приjаве

 

Инспекциjски надзор у 13 наjвећих агенциjа за физичко – техничко обезбеђење показало jе да од 9.000 запослених, 2.700 њих jе ангажовано на основу уговора о стручном усавршавању, рекао jе Вулин, додаjући да су против 10 агенциjа поднете прекршаjне приjаве.

Oн jе истакао да уговор о стручном усавршавању ниjе радни однос, да по њему радници не мораjу да буду плаћени, да не мора да се плаћа ниjедан порез ни допринос осим за здравствено осигурање, и ништа више.
” Jасно jе да на овом примеру послодавци покушаваjу и врло успешно избегаваjу да уплате порезе и доприносе и да оштете буџет Србиjе”, рекао jе Вулин представљаjући резултате досадашњег рада и будуће приоритетне активности Инспектората за рад на борби против сиве економиjе и рада на црно.

Према његовим речима, процењуjе се да у области физичко-техничког обезбеђења има 50.000 запослених, а уколико jе процена коjа jе нађена тачна и уколико може да се примени на таj броj запослених, то би значило да су радници приjављени само на минималцу и да држава месечно губи 102 милиона динара или годишње милиjарду и 200 милилона динара.

Указуjући да jе jедан од приоритета министарства рада, запошљавања, за борачка и социjална питања поjацавање улоге инспекциjског надзора како би се сузбила сива економиjа, али како би се и помогло радницима и послодавцима, он jе рекао да ће се истраживање спровести и у свим другим делатностима додаjући да jе таква пракса пронађена и у пекарама, фризерским салонима…

Према његовим речима, ту се уговор о стручном усавршаваjу користи само да би се избегли порези и дорпиноси. Oн jе истакао и да таква пракса може бии посебно опасна у фTO-у jер се ради о лицима коjа брину о нечиjоj безбедности, носе оружjе…

Oн jе истакао да би то питање требало да буде регулисано Правилником коjи у случаjу фTO-а доноси министарство унурташњих послова.
“MУП jош има рок да донесе таj правилник, а ресорни министар ми jе потврдио да се ради на том правилинку”, рекао jе Вулин додаjући да jе према закону о приватно обезбеђењу правилник треба да се доносе шест месеци од усваjања тог закона.

Један коментар

  1. Армија радника ради преко лизинг агенција, где држава губи велики новац за порезе, а радници се третирају као робови .

    Најбитније ствари:
    -цена рада, са овим минималцем нема живота(чему служи минималац???)
    -плаћање прековременог рада
    -реално плаћање топлог оброка, превоза и право на пун г. одмор
    -ФТОбезбеђење кје носи оружје да се плати боље и недозволи прековремен рад и велики психофизички напор из познатих разлога(бенефициран стаж као полиција)
    -примена нормалних светских решења
    -ПРИМЕНА закона, код нас се не примењује закон и слаба је контрола
    -континуиран рад ИНСПЕКЦИЈА итд.
    -новчано кажњавањпослодавца кои крши прописе као на западу, рецимо

    Код нас је општа пракса да Лизинг агенције изнајме раднике и фирмама које се добро држе( државне установе, предузећа, општине, финансијске организације,ЕПС,НИС…) и ти радници на најам раде СТАЛНИ ПОСАО за бедни минималац ко коњи, а радници који су регуларно запослени у датој фирми раде лагано за око три пута веће новце + додаци, стимулације…

    ПРИМЕНА је кључна и да се за стална радна местга радници плаћају нормално а не преко лизинг агенција, а лизинг да служи за сезонске послове итд.

    И биће помака на боље, али примена је кључна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *