Србија поуздан партнер Немачке

Србија ће се озбиљно и одговорно понашати и дати све од себе да буде поуздани партнер Немачке, рекао је премијер Србије Александар Вучић у Берлину. Односи Србије и Немачке су јако добри, поручила немачка канцеларка Ангела Меркел.

Вучић је прецизирао да је са Меркеловом разговарао о многим важним регионалним питањима и додао да је на Србија да свој посао ради убрзано, јер жели да буде део Европе и развијеног свет.

“Ми ћемо наш посао да обавимо, рекао сам јој да ћемо донети законе о раду, приватизацији, стечају, издавању дозвола”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије са немачком канцеларком у Берлину.

“Пред нама је много посла”, нагласио је Вучић и подвукао да Србија жели још веће присуство Немачке на Балкану и у Србији.

“Наравно желимо и што више немачких фирми код нас”, рекао је премијер Србије.

Вучић је нагласио да Београд верује у стабилност Западног Балкана, као и то да Србија може да буде гарант те стабилности. Истакао је и да Немачка не треба да очекује да ће Србија правити проблеме, већ да ће бити извор добросуседских односа у региону.

“Ми смо мала земља да бисмо могли да кажемо да смо партнер Немачке, али желимо да будемо савезник, желимо да се мењамо”, истакао је Вучић и додао да је Немачка највећа и најважнија земља и за нас и у целој ЕУ.

Вучић је захвалио немачкој канцеларки што је у “тесном распореду” нашла простора за сусрет са српским званичницима и посебно захвалио на подршци после поплава у мају.

На заједничкој конференцији за медије канцеларка Ангела Меркел је поручила да су односи Србије и Немачке јако добри.

“Премијер Вучић је рекао да има важну агенду у односу на реформе, корупцију и транспарентност и да је то фокус Владе, као и да су то амбициозни пројекти који ће се спровести. Објаснила сам да ће, што се тиче Немачке, привредна сарадња зависити од транспарентности”, рекла је Меркелова.

Меркелова је истакла да Немачка има конкретна очекивања од Србије у приступним преговорима са Европском унијом, која се тичу правне државе, питања Косова и привредног усаглашавања.

Како је навела, Србија је остварила значајан напредак у односу с Косовом што је довело до почетка приступних преговора с Европском унијом. Истакла је, такође, да се у приступним преговорима отварају поглавља и додала да ће на томе заједнички да се ради.

Канцеларка је поручила народу Србије све најбоље након катастрофалних поплава и понудила помоћ Берлина у отклањању последица.

На питање новинара о обустави градње “Јужног тока”, премијер Вучић је рекао да то не зависи од Србије, већ од договора Европске уније и Русије.

“Имамо предуговор и договор са руском страном. Знате да је ‘Гаспром’ власник и наше нафтне компаније НИС, где је Србија у специфичној позицији”, објаснио је Вучић.

Премијер је поручио да ће се тек у будућности видети да ли ће то бити реални пројекат или не.

“Ми ћемо гледати да заштитимо српске интересе, али то зависи и од интереса Европе. Не можете прескакати земље ЕУ да бисте дошли до Србије”, истакао је Вучић.

Oдговарајући на питања новинара о слободи медија у Србији, Вучић је констатовао да на том пољу постоје извесни проблеми и да је влада у Београду отворена за примедбе, али да су примедбе које су претходних дана изношене нетачне.

Премијер Србије је негирао констатацију новинара да је већина медија у Србији у власништву државе и нагласио да је 90 одсто медија, заправо, у приватном власништву.

“Моја је намера била, а то је и део предизборног програма, да се медији приватизују, а то наилази на препреке код мањинских заједница због регионалних програма. Наша је жеља да гарантујемо пуну и апсолутну слободу медија”, рекао је Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић започео је дводневну посету Немачкој, радним ручком са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Српског премијера Меркелова је дочекала уз највише војне и државе почасти, интонирање химни две државе и поздрав заставама.

Радном ручку су присуствовали, поред премијера, министар правде Никола Селаковић, а са немачке стране саветник за спољне послове немачке канцеларке Кристоф Хојзген, саветник за економију Ларс-Хендрик Релер, саветник за питања ЕУ Николаус Мајер-Ландрут, државни секретар у Министарству спољних послова Немачке Маркус Едерер.

Вучић ће затим разговарати са шефом немачке дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером, а како је најавило Министарство спољних послова, на дневном реду биће билатерална, европска и интернационална питања.

Планирано је, такође, да се Вучић данас састане и са бившим министром иностраних послова Немачке Гвидом Вестервелеом.

Сутрашњи дан посвећен је разговорима са немачким привредницима.

2 коментара

  1. Срби знају, памте разумеју које поново газда у Еввишеропи.Немачки народ радан штедљив верује својој држави и власти.Скпски политичари су нагињали АНГЛО-САКСОНСКОЈ политици и тоје нас коштало много изгубљених живота и државног јединства.Најбољи пример је Милан Стојадиновић који је где је наш интерес. Неупоређујем Вучића са Стојадиновићем и онда и сада
    Немачка привреда и политика је главна у Европи. Нама малим сиромашним опљачканим треба нека јака држава и економија даби изашли из овог бедног стања. Поред јаке Немачке имамо исто тако јаку Русију. Код тих држава и њихових влада тражимо највећу могућу сарадњу.АНГЛО-САКСОНЦЕ И Америку пустимо нека иду својим путем без Срба. Немачка привреда и Руска богадства су гарант мира
    у Европи. Америка живи од ратова које ствара у свето тосмо искусили.

  2. да, као далеки, сиромашни `рођак` – за презир и иживљавање ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *