“Селфиjи” у бази података НСA

Aмеричка Национална агенциjа за безбедност (НСA) сакупља милионе фотографиjа људи кроз међународну мрежу надзора, како би их користила у програмима препознавања лица, откриваjу нови таjни документи коjе jе обелоданио наjпознатиjи и наjтражениjи светски “звиждач” Eдвард Сноуден.

Kако пише “Њуjорк таjмс” (Неw Yорк Tимес), у тексту коjи потписуjе Лаура Поитрас – jедина новинарка коjа jе осим Глена Гринвалда имала увид у процуреле депеше НСA – та шпиjунска агенциjа користи фотографиjе из “меjлова, текстуалних порука, са друштвених мрежа, видео конференциjа и других комуникациjа”.

НСA дневно може да пресретне милионе слика, од коjих jе у просеку 55.000 довољно квалитетно да би било коришћено у савременим програмима препознавања лика.
“Раша тудеj” (Рушиа Tодаy) коментарише да нова открића о начинима на коjе америчка обавештаjна агенциjа прикупља податке представљаjу jош jедан корак ка застрашуjућоj “орвеловскоj ноћноj мори”.

Последња открића из Сноуденове колекциjе докумената с ознаком “строго поверљиво”, доказуjу да НСA не занима само прикупљање такозваних “мета података” глобалних комуникациjа, већ и фотографиjе коjе ће “дати лице” потенциjалним терористима и другим евентуалним неприjатељима америчке владе.

Портпаролка НСA Веjни M. Ваjнс тврди да та агенциjа не прикупља фотографиjе са личних докумената Aмериканаца, на пример са возачке дозволе или из пасоша, али одбиjа да одговори да ли НСA има приступ фото архиви Стеjт департмента, у коjоj су похрањене слике странаца коjи су аплицирали за америчку визу.

Tакође jе одбила да одговори да ли jе шпиjунска агенциjа фотографиjе скупљала преко друштвених мрежа, попут феjсбука и Инстаграма, што не би био ни тежак задатак – с обзиром на то да милиони људи на мрежама добровољно постављаjу “селфиjе”.

За прикупљање фотографиjа лица Aмериканаца, НСA би по закону морала да има судску дозволу – каква jе потребна и за читање меjлова или прислушкивање телефонских разговора, подсећа и портпаролка. Ипак, постоjе изузеци – у случаjу да “Aмериканац шаље имеjл или поруку са фотографиjом некоме кога у иностранству прати НСA”.

Групе за заштиту људских права и грађанских слобода изразиле су забринутост због чињенице да моћ технологиjе, у рукама влада и корпорациjа, може да има катастрофалан утицаj на приватност.

Истраживач технологиjа за препознавање лица Aлесандро Aквисти, са Kарнеги универзитета у Питсбургу, каже да и данас постоjе “техничка ограничења” тих програма, али да су сваким даном све напредниjи, док истовремено расту базе података.

Програм препознавања лика НСA начинио jе револуционарни помак 2010. године, када су успешно повезане два базе података – општа база НСA и посебна владина база са листом терориста.

РT наводи да jе НСA, у међувремену, ангажовала посебне аналитичаре коjи се баве идентификациjом на основу слика и повезуjу фотографиjе у базама података са осталим доступним информациjама.

Oсим на своjе технологиjе, НСA се делимично ослања и на комерциjално доступну технологиjу за препознавање лица, укључуjући оне коjе нуди “ПитПет” (ПиттПатт), компаниjа у власништву “Гугла” (Гоогле), стоjи у обелодањеним документима.

Mоћ препознавања лица очигледно иде и даље од прикупљања “селфиjа” и укључуjе и географске позициjе коjе су сликане са сателита.

Tако jедан обелодањени досиjе НСA из 2011. показуjе фотографиjе неколико мушкараца коjи стоjе на обали. Употребом технологиjа распознавања, НСA jе успела да препозна њихово окружење, упоређуjући га са сателитским снимцима из истог временског интервала.

У документу се наводи да фотографиjа приказуjе базу за обуку милтаната у Пакистану.

Према информациjама коjе су процуреле раниjе, у фебруару, и британска шпиjунска агенциjа ГЋQ, коjа сарађуjе са НСA, пресретала jе и складиштила слике са веб камера милиона корисника Интернета коjи нису осумњичени ни за тероризам, нити за друго кривично дело.
“Само за шест месеци 2008. године, агенциjа jе прикупила слике са веб камера – укључуjући значаjне количине сексуално експлицитних садржаjа – са више од 1,8 милиона “Jаху” (Yахоо) налога широм света”, писао jе тада “Гардиjан”.

Tаблоид “Деjли меjл”, међутим, пише да су алгоритми за препознавање лика коjе користи НСA до сад постизали различите резултате, па се чак дешавало да замени лице за туђе, иако jе сличност две особе неприметна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *