Са знањем у свет

Проглашени победници Олимпијаде знања из руског језика, хемије и математике

Да је знање сила, колико и моћ, како нас је учио Јован Јовановић Змај, потврдили су победници Олимпијаде из руског језика, Српске хемијске олимпијаде за средње школе и Српске математичке олимпијаде за основне школе, које су организоване у оквиру компанијског пројекта „Енергија знања“. Имена победника проглашена су у Пословном центру НИС-а у Новом Саду.

ОДГОВОРНИ ЗА СВОЈУ БУДУЋНОСТ Овом приликом министар просвете, науке и технолошког развоја Србије др Срђан Вербић рекао је да пројекат „Енергија знања“ компаније НИС представља прави пример друштвено одговорног понашања који би требало да прате и многе друге компаније у нашој земљи.

„Ово није маркетиншки видљиво, али је нашој земљи у овом тренутку јако важно“, истакао је и додао да држава треба да помогне компанијама да више улажу у талентоване ученике: „Посао државе је да помогне тако што ће са компанијама утврђивати приоритете и сагледавати где су потребна улагања, а оваква такмичења свима омогућавају да узму од образовања онолико колико могу и да сами буду одговорни за своју будућност.“

Свечаности су, поред министра просвете, науке и технолошког развоја, присуствовали и проф. др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду, представници универзитета, Друштва хемичара Србије, Славистичког друштва Србије, као и менаџмента НИС-а.

УЛАГАЊЕ У МЛАДЕ Заменик генералног директора НИС-а Андреј Шибанов је истакао да ће НИС и убудуће улагати у младе талентоване ученике, јер су пројекти попут „Енергије знања“ значајни и за компанију и за саме ученике.

„Компанија дуго улаже у младе, сарађујемо са све више школа и факултета у Србији и региону и веома смо заинтересовани да се стварају стручњаци који ће бити спремни за рад на професионалном нивоу. НИС кроз оваква такмичења подржава таленте да се развијају у правцу природних наука, које су веома важне за нашу професију, а будући високостручни кадрови неопходни и за компанију. Сигурни смо да ће уз наш подстицај млади препознати важност природних наука, али и руског језика. Чињеница да се ове године на Олимпијаду из руског језика пријавило скоро дупло више ђака него прошле године говори да за руски језик влада све веће интересовање и да је компанија на добром путу што подржава такмичење јединствено на овим просторима.“

На олимпијадама које су укључене у званични календар такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја, од 24. до 31. маја у Београду и Новом Саду, учествовали су ђаци основних и средњих школа из Србије, као и из Црне Горе и Републике Српске. Победници Олимпијаде из хемије учествоваће на Међународној хемијској олимпијади, а најбољи из математике на Балканијади.

СРБИ МЕЂУ ПРВИМА Марко Нешић, ученик IV разреда средње школе у Крупњу, прошле године је учествовао на Међународној хемијској олимпијади у Москви, где је освојио сребрну медаљу, а ове године се спрема да узме учешће на Међународној хемијској олимпијади у Вијетнаму. На Међународну олимпијаду путује и Давид Копривица, ученик Ваљевске гимназије.

„На републичким такмичењу из физике освојио сам прво место, док сам из хемије био у првих 10 и тиме омогућио пласман на ову олимпијаду, где сам освојио сребрну медаљу. Предстоји ми међународно такмичење у Вијетнаму овог лета.“

И сам одушевљен учинком такмичара из Србије на светским такмичењима, Иван Танасијевић, стипендиста Универзитета у Кембриџу и освајач бројних награда на такмичењима из физике, математике и астрофизике, наводи пример да смо на Oлимпијади из математике често у 10-15 најбољих у свету, што је за Србију велики резултат.

„Моји планови су везани за Међународну математичку олимпијаду и студије на Кембриџу, на Тринити колеџу. После студија, надам се да ћу се вратити у Србију.“

Милица Калањ, ученица IX београдске гимназије, такмичила се у познавању руског језика и освојила прво место: „Било је заиста тешко јер смо сви били добри. Желела бих да се захвалим својој професорки која ме је подржала у овоме, као и компанији НИС која је организовала олимпијаду на којој сви можемо да покажемо знање и будемо заиста награђени. Ово је прва година да се такмичим, а наравно да ћу наставити и даље.“

Такмичења су одржана под окриљем НИС-овог пројекта „Енергија знања“, који подразумева партнерство са образовним институцијама, у циљу образовања високостручних кадрова за рад у компанији. Сарадња обухвата стипендирање најуспешнијих студената, програм стажирања и додатног усавршавања запослених у НИС-у, као и стицање нових знања и реализацију заједничких научноистраживачких пројеката.