Ratko Paić – Nastavlja se ruska pomoć Srbima koji su -„ista vera, ista krv“

Sudeći po najnovijim kontigentima humanitarne pomoći koji su stigli na beogradski aerodrom iz Ruske Federacije, a imajući u vidu i širinu tamošnje populacije koja se odazvala na poziv u pomoć, jasno je da na područja koja su postradala u poplavama – neće pasti veo zaborava već sa prvim znacima smirivanja situacije i povlačenjem nabujalih reka u svoje uobičajene vodotokove.

Naime, pre nekoliko dana je u Srbiju doleteo i četvrti po redu ruski transportni avion Iljušin velikog kapaciteta, koji je ovog puta dostavio 33 tone humanitarnog tovara, koji se prvenstveno sastojao od šatora za kolektivni smeštaj do deset ljudi, a takođe i od mobilnih elektrana, hrane i kompleta opreme za spasavanje, što sve zajedno do sada čini oko 150 tona prispele pomoći iz Rusije.

Dakle, ono što je najbitnije u ovom trenutku, to je podatak koji su potvrdili, kako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, tako i srpski diplomatski predstavnik u Moskvi Slavenko Terzić, da se nastavlja rad na prikupljanju pomoći za Srbiju, i to tako što su ruski regioni zamoljeni da se odazovu na apele za pomoć. Ali verovatno je najupečatljivija bila podrška koja je stigla od onog dela tamošnjeg stanovništva, koji je tradicionalno najspremniji za brze akcije, a to su bez sumnje fudbalski navijači.

Radi se o tome da je srpska nesreća ujedinila razne navijačke grupe iz Rusije, s obzirom da su se pristalice peterburškog Zenita i prestoničkog Dinama jednako uključile u humanitarni rad. Tako je na primer na sajtu moskovskog kluba Dinamo, preko državnih zastava obe države i spojenog srpsko-ruskog dvoglavog orla, istaknuta parola koja glasi – “Jedna boja, jedna vera, jedna krv”, a slično su postupili i navijači Zenita, koji su na svojim stranicama na društvenim mrežama pozvali svoje pristalice da uzmu aktivnog učešća u prikupljanju pomoći za postradale u Srbiji, sa ovim rečima – „Poplave su objedinile hiljade navijača i običnih ljudi da bi se zajedno suprotstavili stihiji. Vi takođe možete pomoći. Ne ostanite ravnodušni“, poručili su iz Sankt-Peterburga.

Slično je postupio i moskovski košarkaški klub CSKA, koji je saopštio putem svog zvaničnog sajta da je uplatio u fond za pomoć postradalima dva miliona rubalja, dok su istovremeno najavili da će u Srbiju poslati i prihod od svake pete ulaznice koju prodaju u svojoj sportskoj hali u nastavku sportskih takmičenja.

Takođe, bilo bi bezdušno preskočiti i napore koje su učinili stanovnici olimpijskog grada Sočija, koji su na punktovima za prijem humanitarne pomoći namenjene Srbiji već posle tri dana sakupili dovoljnu količinu kreveta na rasklapanje, posteljine, sredstava za ličnu higijenu, hrane i novca.

I zato, sve navedeno nas navodi na zaključak da nisu opravdane bojazni da će područja koja je opustošila vodena stihija biti prepuštena zaboravu brže nego što se osuše kamere televizijskih ekipa željnih senzacija, te da se barem ovoga puta, i barem kada je reč o Rusiji, nije pokazala tačnom izreka velikog srpskog pesnika Jovana Dučića – da „pravih prijatelja imamo uvek manje nego što sami verujemo“. Naime, kako smo upravo mogli da vidimo – imamo ih taman onoliko koliko smo verovali.
http://serbian.ruvr.ru/2014_06_03/Nastavlja-se-ruska-pomoc-Srbima-koji-su-ista-vera-ista-krv-3962/

Jedan komentar

  1. Vucicu, gde su tvoji zapadni prijatelji, ucutali su se? Gde je njihova “pomoc”? Prevedeno: to su “povoljni” krediti, samo je pitanje za koga su povoljni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *