Patrijarh: Vidovdan je pečat naše večnosti

Istoričari treba da imaju smelosti i hrabrosti da kažu ono što je činjenica – da Srbija nije želela niti izazvala Prvi svetski rat čiji se početak vezuje za atentat u Sarajevu, istakao je Patrijarh Irinej.

“Poznata je istina da pobednici i silnici pišu istoriju, prema tome i danas kad se želi da se napiše nova istorija, to se čini da se skine odgovornost sa pravih uzročnika i da se prebaci na one koji su silom prilika postali učesnici tog rata. Poznat je stav da Srbija taj rat nije želela niti je bila spremna za njega”, rekao je on.

Uostalom, mislim da je pronađen dokument u kojem Nikola Pašić, dosta vremena pre nego što se desio atentat u Sarajevu tajnim putem izveštava Beč da imaju informacije da postoji neka grupa koja se sprema za ono što se desilo u Sarajevu, dodao je patrijarh u intervjuu za današnju “Politiku”.

Na pitanje šta lično misli o Gavrilu Principu, patrijarh Irinej je rekao da je Princip bio pristalica slobodarskih ideja i ne samo on nego i cela “Mlada Bosna” i mladobosanci.
“To su bili mladići koji su bili oduševljeni slobodom. Način na koji je Austrougarska bila prisutna tada u Bosni bio je protiv interesa ne samo srpskog naroda nego i svih žitelja tadašnje Bosne. I otuda su ti mladi ljudi želeli da taj oklop skinu sa sebe,” kaže patrijarh.

Na pitanje kakva je danas realnost SPC na Kosovu i koliko joj je teško da tu svetinju brani, patrijarh Irinej je rekao da o teškom položaju Srpske pravoslavne crkve na Kosovu najbolje govore zidovi Pećke patrijaršije i zidovi oko Visokih Dečana.
“Oni pokazuju da je jedino siguran život tamo gde su zaklonjeni zidom. Život među zidovima se ne može nazvati životom nego jednim stanjem koje čovek ne može da poželi nikom, ” rekao je patrijarh.

Povodom najave iz Vatikana da će do kraja godine biti kanonizovan kardinal Alojzije Stepinac, patrijarh je rekao da je SPC s tim u vezi pripremila odgovor koji će biti upućen papi preko delegata Sinoda ili preko predstavnika Vatikana.
“Imamo neke informacije da mu je vaseljenski patrijarh Vartolomej skrenuo pažnju na naš stav i da se o tome razmišlja u Vatikanu”, naveo je patrijarh Irinej.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *