Патриjарх: Видовдан jе печат наше вечности

Историчари треба да имаjу смелости и храбрости да кажу оно што jе чињеница – да Србиjа ниjе желела нити изазвала Први светски рат чиjи се почетак везуjе за атентат у Сараjеву, истакао jе Патриjарх Иринеj.

“Позната jе истина да победници и силници пишу историjу, према томе и данас кад се жели да се напише нова историjа, то се чини да се скине одговорност са правих узрочника и да се пребаци на оне коjи су силом прилика постали учесници тог рата. Познат jе став да Србиjа таj рат ниjе желела нити jе била спремна за њега”, рекао jе он.

Уосталом, мислим да jе пронађен документ у коjем Никола Пашић, доста времена пре него што се десио атентат у Сараjеву таjним путем извештава Беч да имаjу информациjе да постоjи нека група коjа се спрема за оно што се десило у Сараjеву, додао jе патриjарх у интервjуу за данашњу “Политику”.

На питање шта лично мисли о Гаврилу Принципу, патриjарх Иринеj jе рекао да jе Принцип био присталица слободарских идеjа и не само он него и цела “Mлада Босна” и младобосанци.
“Tо су били младићи коjи су били одушевљени слободом. Начин на коjи jе Aустроугарска била присутна тада у Босни био jе против интереса не само српског народа него и свих житеља тадашње Босне. И отуда су ти млади људи желели да таj оклоп скину са себе,” каже патриjарх.

На питање каква jе данас реалност СПЦ на Kосову и колико jоj jе тешко да ту светињу брани, патриjарх Иринеj jе рекао да о тешком положаjу Српске православне цркве на Kосову наjбоље говоре зидови Пећке патриjаршиjе и зидови око Високих Дечана.
“Oни показуjу да jе jедино сигуран живот тамо где су заклоњени зидом. Живот међу зидовима се не може назвати животом него jедним стањем коjе човек не може да пожели ником, ” рекао jе патриjарх.

Поводом наjаве из Ватикана да ће до краjа године бити канонизован кардинал Aлоjзиjе Степинац, патриjарх jе рекао да jе СПЦ с тим у вези припремила одговор коjи ће бити упућен папи преко делегата Синода или преко представника Ватикана.
“Имамо неке информациjе да му jе васељенски патриjарх Вартоломеj скренуо пажњу на наш став и да се о томе размишља у Ватикану”, навео jе патриjарх Иринеj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *