Nikolić: Srbija ne sme da se opredeljuje

BEOGRAD – Srbija ne sme da se opredeljuje i voleo bih da vodi politiku kao što je nekada Josip Broz Tito, ali treba da usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je gostujući na RTS, rekao da je predstojeća poseta beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka korišćena da bi njega napadali i izneli sumnja da on želi da omete da Srbija postane članica EU.

Nikolić je podsetio da je i tokom predizborne kampanje i posle kada je izabran jasno rekao da je cilj Srbije da bude članica EU.

Razgovori o poseti Lukašenka, kako je objasnio, traju od novembra prošle godine, i o tome je razgovarao i sa Briselom.

Premanjegovim rečima, vosoka predstavnica EU Ketrin Ešton je rekla da poseta ne treba da usledi u decembru pred odobrenja početka pregovora Srbije sa Unijom, i tražila da do nje ne dođe ni u februaru, pa je poseta dogovorena u martu.

Nikolić je ukazao da je Lukašenko, kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, odmah ponudio pomoć, i da je on treći predsednik jedne države koji će posetiti Srbiju posle rušilačke nevolje koja nas je zadesila.

Srbija, u vezi sankcija prema Belorusiji, kako je podvukao, ne uvodi sankcije, već treba da uskladi spoljnu politiku sa EU.

Govoreći o sankcijama, Nikolić je rekao da je doživeo sankcije i da je video da rukovodioci nisu živeli lošije, ali zato su umirala deca bez kiseonika, i da su neke susedne zemlje koristile našu nevolju pa za procenat izvozile našu robu.

Istovremeno je podvukao da će tokom posete Lukašenka biti potpisano više ekonomskih sporazuma, podsećajući da se i veliki deo beloruskih autobusa proizvodi u Kragujevcu, a da je ta zemlja izrazila i interesovanje za „Prvu Petoletku“.
„Ako neke novinare ne zanima da Belorusija nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, mene to mnogo zanima, ako ih ne zanima da Iran nije priznao, mene to mnogo zanima, ako ih ne zanima da Ukrajina nije priznala mene to zanima”, istakao je predsednik Srbije, s tim u vezi ukazujući da je na inauguraciju novog predsednika Ukrajine poslao svog izaslanika Ivana Mrkića.

Nikolić je kazao da je smatrao da je premali nivo da inauguraciji ukrajinskog predsednika prisustvuje ambasador, te je zbog toga uputio svog savetnika, kojem je šef ukrajinske države izrazio želju da se sretne sa srpskim kolegom.

On je poručio da će Ukrajinu posetiti ukoliko novi predsednik bude vodio miroljubivu politiku.

Nikolić je rekao da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji i podsetio da Srbija mora da ima meru i ne može da se opredeljuje prema tome ko je mali a ko veliki.
“Srbija ako zahteva da bude poštovana mora da poštuje svakog”, naglasio je on.

 

Od Nemačke saznati da li će rampa EU biti dignuta 2019.

 

Nikolić izjavio je da od posete premijera Aleksandra Vučića Berlinu očekuje da sazna da li će nemačka rampa za dalje širenje EU biti dignuta 2019.godine ili postoji neki novi termin.

Nikolić je, gostujući na RTS-u, naglasio da je poseta Vučića Nemačkoj najvažnija poseta premijera Srbije u ovoj godini, jer je Nemačka najozbiljniji partner svake članice EU, kao i Srbije na njenom putu ka EU.
“Instrukcije nemačkih parlamentaraca su za nas putokaz i upozorenje”, podvukao je Nikolić, dodajući da je “Nemačka pokazala da hoće da investira u Srbiju i to je njihov interes, jer imamo slobodno tržište koje EU nema”.

Od Vučića, kada se vrati iz Berlina, očekuje da će obavestiti javnost kakav je bio ton razgovora, šta su bile teme, naveo je on i dodao da očekuje da tema bude pomoć Nemačke da građani Srbije žive bolje.
“Angela Merkel, koja nema mnogo dlaka na jeziku, kada razgovara sa manjima reći će šta očekuje”, kazao je Nikolić, naglasivši da će Vučić reći i šta ona može da očekuje od Srbije, a šta ne.

Predsednik Srbije je podsetio da je Merkelova rekla da neće biti proširenja 2018. i 2019.godine, i da sada treba saznati od nje da li je možda ta rampa dignuta 2019. ili ima novih termina.

Upitan da li Nemačka preuzima glavnu ulogu na zapadnom Balkanu, jer namerava da organizuje skup koji će biti posvećen ovom regionu, Nikolić je ukazao da je već održan jedan skup na Brdu kod Krajnja, i da će za 20-tak dana u Dubrovniku biti održan drugi skup pod pokroviteljstvom Merkelove.
“Merkel zna da, ako Srbija ispuni uslove i postane članica EU, sa nama će kao u vrtlogu ući u EU države koja do sada nisu članice. Bez toga Evropa nije kompletna”, poručio je on, dodajući da nama nema druge nego da budemo članica EU.

Upitan da li Srbija treba da “priveže svoj brod” za Nemačku, on je naglasio da ne postoji država spasilački brod za koji treba vezati Srbiju i time otpisati veliki deo čovečanstva sa kojim Srbija sarađuje.
“Naša politika je zasnovana na tome da vratimo stara prijateljstva, a potom od manjih prijatelja stvorimo sebi veće prijatelje. Svi znaju da volim Rusiju pa nikada nisam rekao da se treba vezati za Rusiju. Svaki brod ima svoju navigaciju, cilj, odredište i kapetana“, podvukao je Nikolić.

On je podsetio da nije protiv EU i da je tokom izborne kampanje i kada je izabran, jasno kazao da je naš cilj da postanemo članica Unije.

 

Očekivani rezultati izbora na KIM

 

Nikolić je rekao da su rezultati izbora za kosovski parlament očekivani i ponovio da nema namere da ni po koju cenu trguje sa Kosovom.

Predsednik Srbije je rekao da je rezultat očekivan što se tiče albanskih partija, a da ne može da bude što se Srba tiče zadovoljan time što smo sa 20 poslanika prešli na 10 ili devet, ukazujući da se vidi neka nezainteresovanost da se učestvuje u rešavanju problema.

Nikolić je rekao da sada treba da se vidi šta može srpska zajednica da izvuče u okviru načina na koji bude formirana vlada i hoće li Vlada Srbije i mi zajedno uticati na tu politiku koja se vodi prema srpskoj zajednici.
“Bez uticaja na politiku teško da ćemo moći da ostvarimo sve ono, što je čak i dogovoreno u Briselu, a ne što je definisano Rezolucijom u Narodnoj skupštitni”, istakao je predsednik i podvukao da smatra da je odluka da se izađe na izbore bila strateška, iznuđena…

On je dodao da nije bilo otpora odluci i da su čak i dežurni opozicionari ćutali. Nikolić je podvukao da Vlada Srbije u njemu ima apsolutnog saradnika, i da nema suparnika.
“Ja nisam predsednik koji želi da vlada Srbijom mimo Ustava. Nisam ni onaj koji voli da drugi vladaju kako on kaže, a da on ostane nedodirljiv”, rekao je Nikolić.

“Mi se i dalje krećemo u okviru Ustava Srbije, svaki iskorak iz Ustava za mene bi bio znak da u tome ne mogu da ucestvujem. Mslim da sve ovo do sada što je urađeno, u okviru saradnje sa administracijom u Prištini, može da se podvede pod jedan ustavni zakon koji bi u Srbiji bio donet”, naveo je srpski predsednik.

Komentarišući pisanja štampe u Prištini da će se Srbima na severu dati entitet, Nikolicj je rekoa da je to nagađanje i da ispituju teren na šta bi Srbija bila spremna.
“U Srbiji nemate političara koji bi pogazio Ustav Srbije, odlučio se da prizna nezavisnost Kosova i metohije, a da za to obezbedi neko entitetsko pravo koje ima sever Kosova u sastavu nezavisne države Kosovo. To zaista nije moguće”, rekao je Nikolić.

 

Ne mogu da idem tamo gde će neko da optuži moj narod

 

Nikolić je rekao da neće ići na obeležavanje početka Prvog svetskog rata u Sarajevo, istakavši da ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.

Nikolić je objasnio da je prvobitna ideja bila da svi odu na obeležavanje u Sarajevo, i da se oko toga dogovarao sa rukovodstvom Republike Srpske i članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojšom Radmanovićem.

Međutim, naveo je predsednik Srbije, nadležnost za organizaciju obeležavanja prenesena je na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mestu srpski zločinci ubijali.
“Tako ne možemo da se mirimo”, poručio je Nikolić, naglasivši da ne može da ide tamo gde će neko da optuži njegov narod.

On je ukazao da je i Radmanović odlučio da ne ode na obeležavanje u Sarajevo i da je o tome obavestio i EU.

Nikolić je naveo da će učestvovati na obeležavanju 4.avgusta u Belgiji, na poziv kralja te zemlje, koja je u Prvom svetskom ratu teško nastradala.

Predsednik Srbije je rekao da, u zemlji, pokušava da stigne svuda gde se obeležava 100. godišnjica od početka Prvog svetskog rata.

 

Ne možemo sami, pomoći će nam prijatelji

 

Nikolić je rekao da potpuna obnova od poplava zavisi od više faktora i da Srbija to ne može sama, istakavši da mnoge države shvataju da to prevazilazi naše mogućnosti i žele da pomognu.

U tom smislu Nikolić je apostrofirao predsednika francuske fransoa Olanda i zahvalio mu se što je prihvatio ideju o velikoj međunarodnoj konferenciji za pomoć Srbiji, koju će ta zemlja organizovati.

Nikolić je rekao da je sada sve na francuskom protokolu, a da je na nama da obaveštavamo prijatelje u svetu o tome.

Prema njegovim rečima, “drugi pobočni kanal” je taj kada je u Njujorku razgovarao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom i predočio mu sve posledice katastrofalnih poplava, i Ban je prihvatio da se uključi.

Predsednik Srbije je rekao i da nam je za obnovu zemlje potrebno volonterstvo, bezmalo ravno onom kada su se građani okupljali na nasipima, pomagali…

On je naveo da je njegova izjava da je “vlada odlicno odradila posao, a da je ono što se desilo velika opomena za građane”, istrgnuta iz konteksta, ukazujući da je to neprimereno komentarisano i da su to radili oni listovi koji ne znaju šta je novinarstvo i kojima se ne sviđa što je predsednik Srbije.

Kako je objasnio, reč je o tome da su građani pozivani da se evakuišu i naveo primer mesta Poljane, gde je i sam pozivao ljude da uđu u autobuse i spašavaju žive glave, ali da oni to nisu učinili i da je mislio samo na to da bi se izbegle žrtve da su apeli slušani.
“Kada izvadite iz konteksta svašta možete da očekujete”, rekao je predsednik.

On je, govoreći dalje o medijima, rekao da za sve vreme koliko se bavi politikom na prste jedne ruke može da izbroji dane kada nije napadan u medijima i podvukao da smatra da za to nisu krivi novinari već oni koji medije vode.
“Neki uopšte ne znaju šta je novinarstvo”, rekao je Nikolić i dodao da ti misle da je slabost što im ne odgovara, ali da bi, sa druge strane, i kada bi im odgovorio rekli onda da je diktator.

On je naveo da sada odgovara, jer su krenuli na Srbiju i urušavaju sistem, a da mu se čini da su mnogo ozbiljnije stvari u pitanju.

Nikolić je rekao i da treba pitati novinare ima li cenzure i zapitao zašto oni koji pominju cenzuru ne kažu “zvao me Nikolić” i rekao – piši to, ne piši to.

 

Simpatije prema narodima ne prenosim na fudbal

 

Nikolić je izbegao da kaže za koga će navijati na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu, ali je naveo da su mu dragi, kada je reč o Evropi, reprezentacija Engleske, a izvan “starog kontinenta” selekcija Brazila.

Nikolić je izrazio žaljenje što kao građanin Srbije nema zadovoljstvo u poslednje vreme da gleda svoju reprezentaciju na prvenstvima, podvukavši da “to strašno boli”.

Istovremeno je poručio da je to stručna stvar i da stručne organizacije treba da reše šta se dešava pošto imamo najbolje fudbalere, “a ne možemo nigde”.

On je objasnio da, kada se igra Kup šampiona ili evropska liga, ponekad na samoj utakmici se opredeli za neki tim, a da postoje klubovi i reprezentacije koje su mu drage, kao što su Brazil I Engleska.

Prema njegovim rečima, ono što prikazuju Brazilci je umetnost.

Na opasku da su mnogi očekivali da bi navijao za jednu posebnu zemlju na Svetskom prvenstvu, Nikolić je poručio da “simpatije prema narodima ne prenosi na fudbal”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *