Николић: Приjатељи свуда, не мешамо се у туђе спорове

Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да Србиjа има приjатеље свуда у свету – на истоку, западу, северу и jугу – и да се не меша у њихове евентуалне спорове, осим уколико се од ње не затражи савет или помоћ.

Николић jе, на заjедничкоj конференциjи за новинаре после састанка са председником Белорусиjе Aлександром Лукашенком, истакао да jе Лукашенко “велики приjатељ Србиjе” и његов “лични приjатељ”, коjи jе увек када jе Србиjа била у невољи први притицао у помоћ, што се показало и у недавним поплавама.

Николић jе рекао да Србиjа то уме да цени и памти и да ће се за приjатељство увек одужити приjатељством.

“Наше народе ништа не раздваjа, могу само да буду споjени ако руководства прате жеље своjих народа, а ви и jа пратимо жеље своjих народа”, поручио jе Николић и обећао да ће бити отклоњени “неспоразуми коjих jе било”.

“Mи желимо да будемо чланица EУ, ви сте чланица Eвроазиjске униjе, и бољу везу те две униjе од наше две државе неће имати никада”, рекао jе он.

Председник Србиjе jе оценио и да су Србиjа и Белорусиjа “мученице”, да су прошле кроз велика искушења и да их спаjаjу не само заjедничко порекло, jезик и вера, већ и муке.

Србиjа, према његовим речима, има разумевања за сваког у свету ко се мучи jер jе и сама пролазила кроз то.

“Mи имамо приjатеље свуда у свету – са истока на запад, са севера на jуг. У многим деловима света наши приjатељи се између себе свађаjу, али се ми у туђе спорове не мешамо ако већ не можемо да помогнемо”, казао jе Николић.

Србиjа, како jе рекао, не даjе помоћ ни савет док jоj се неко не обрати, али када jоj се неко обрати, онда пуног срца помаже.

Лукашенко jе поручио да jе Белорусиjа увек подржавала и да ће подржавати териториjални интегритет Србиjе и да поздравља напоре српског руководства за нормализациjу односа са Приштином.

“Спремни смо да и даље развиjамо приjатељске односе са Србиjом. Српски народ ће увек за нас бити братски народ, а Белорусиjа ће увек бити раме уз раме са Србиjом у свим тешким ситуациjама”, рекао jе Лукашенко.

Наводећи да су две земље данас потписале осам међудржавних споразума, он jе изразио наду да ће то допринети даљем унапређењу билатералне сарадње и поручио да jе Србиjа за Белорусиjу кључни партнер у региону.

Белоруски председник jе рекао да jе трговинско-економска сарадња темељ односа двеjу земаља и да jе робна размена, после Николићеве посете Mинску, повећана четири пута те износи 200 милиона долара, а циљ jе да достигне пола милиjарде долара.

Лукашенко jе изjавио да jе Белорусиjа спремна, уколико jе српска страна за то заинтересована, за отварање заjедничког предузећа у Србиjи, у коjем ће радити Срби и неколицина Белоруса и коjе ће извозити своjе производе на трећа тржишта.

Говорећи о економскоj сарадњи, Николић jе истакао да су привреде двеjу земаља комплементарне, али да jе српска индустриjа “у застоjу” и да jе много изгубила због “безглавог улетања у приватизациjу и приватизациjе коjа jе била пуна криминала”.

“Ви сте сачували своjу привреду, а ми смо изгубили привреду и радна места и зато jе помоћ коjу сте нам обећали у отварању нових радних места стварањем заjедничких предузећа, заjедничких холдинга и изласком на трећа тржишта драгоцена”, рекао jе председник Србиjе.

Николић jе упозорио Белорусиjу да, ако се нађе пред искушењима каква jе имала Србиjа, не направи исте грешке.

“Tу првенствено мислим на привреду, пољопривреду, однос према своjим фабрикама, приватном сектору. Mи смо олако дозвољавали да нам то све нестаjе испред наших очиjу, да нам хиљаде људи губи посао и одлази на улицу, да немаjу егзистенциjу и будућност”, казао jе он.

Сада покушавамо да направимо да буде боље него што jе било, а свака власт коjа иза себе не остави боље стање него што jе затекла, нема право да изађе пред народ и каже да jе добро радила, рекао jе Николић.

 

За приврженост и поштовање принципа УН

Двоjица председника нагласила су у заjедничкоj изjави приврженост двеjу земаља поштовању општепризнатих норми међународног права, циљева и принципа УН, као и констатовали позитиван развоj свестране сарадње између две земље.

Председници су потписали заjедничку изjаву у коjоj су нагласили и jачање централне улоге УН у решавању читавог комплекса питања везаних за очување међунорадног мира и безбедности, супротстављању савременим изазовима и претњама и мирном регулисању међународних спорова и конфликата.

“Са задовољством jе истакнута доследна подршка Белорусиjе суверенитету и териториjалном интрегритету Србиjе и неопходност израде свеобухватног и споразумног решења по питању Kосова и Mетохиjе, значаj политичког диjалога Београда и Приштине за постизање стабилности у региону” истакнуто jе у заjедничкоj изjави.

Председници су се договорили и да ће проширивати сарадњу две земље на плану регионалног удруживања и инициjатива.

Oни су поводом предстоjећег председавања Србиjе OEБС-ом 2015. године изразили спремност две земље да прошируjу међусобну сарадњу у оквиру те организациjе ради обезбеђења равноправног и избалансираног диjалога о питањима безбедности и сарадње уз очување принципа на коjима се заснива Хелсиншки завршни акт као и консензуса, као њеног основног принципа.

Председници су се заложили и за даље повећање ефикасности OEБС-а и наставак процеса међународне правне изградње те организациjе.

Истакнуто jе и обостарано уверење да само неометан, равноправан и конструктиван диjалог може доприносити регулисању међународних несугласица као и приврженост заjедничком залагању за стварање услова за такав диjалог.

Двоjица председника су изразила задовољство динамиком развоjа трговинско-економске сарадње и заложили се за продубљивање билатералних односа у приоритетним правцима.

Kако су прецизирали, ти приоритетни правци су повећање обима и структуре робне размене и проналажење нових области економске сарадње ради динамичног раста националних економиjа и повећање животног стандарда грађана.

Tакође, навели су и коришћење потенциjала међувладине српско-белоруске комисиjе за трговинско-економску сарадњу, као ефикасног инструмента за проширење сарадње у машиноградњи, агроиндустриjи, области саобраћаjа и енергетике, прехрамбене и дрвно-прерађивачкоj индустриjи….

Tакође су указали на коришћење потенциjала те комисиjе и за развоj индустриjске коооперациjе, упсешно функциониање заjедничких предузећа, реализациjу нових проjеката на териториjи обе државе.

У заjедничкоj изjави наводи се и значаj даљег jачања регионалних веза кроз посете делагациjа, повећања броjа градова побратима и партнера, учешће на саjамским и изложбеним манифестаиjама…

Председници наводе и опредељеност за стварање повољних услова за проширење контаката српских и белоруских пословних кругова, jачање сарадње две привредне коморе, научно-техничке сарадње, образовања…

Николић и Лукашенко су указали на могућност развоjа трговинско-економских односа коjе пружа чланство Белорусиjе у Царинскоj униjи и jединственом економском простору и истакли значаj Споразума о слободноj трговини, коjи Србиjа има са државама чланицама царинске униjе.

Према њиховом мишљењу, усвоjена документа допринеће даљем проширењу правне основе билатералних односа.

Николић и Лукашенко поздравили су резултате досадашњег рада међувладине српско-белоруске комисиjе за трговинско-економску сарадњу, заjедничке српско- белоруске комисиjе за научну и техничку сарадњу и усваjање Mапе пута за развоj сарадње две земље.

Oни су изразили намеру да обезбеде ефикасну реализациjу постигнутих договора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *