Љаjић: Избегли смо да добиjемо “црвени картон”

БEOГРAД – У Русиjи смо се провукли без “црвеног картона”, иако смо могли да га добиjемо, изjавио jе данас министар трговине и телекомуникациjа Србиjе Расим Љаjић, непосредно по доласку са разговора с руском страном у коjима jе разjашњен проблем наводно неисправног меса намењеног извозу на то тржиште.

“Истрага о целом случаjу jе jош у току”, рекао jе он за РTС и додао да нађени пропусти везани за извоз меса из Србиjе у Русиjу могу да се реше на дневноj бази и да нема системских пропуста.

Износећи своjу оцену, коjу истрага треба да потврди, Љаjић jе рекао да се “више ради о немарности, да не кажем и глупости jедног нашег извозника, него о намери да неког преваримо”.
“Наравно, ми смо рекли да jе грешка учињена, без обзира на то шта jе била намера последице су велике и могле су бити jош веће”, навео jе министар и истакао да jе руска страна показала “апсолутно разумевање”.

“Mи смо добили “жути картон”, провукли смо се без “црвеног картона” иако jе имало основа да се то уради”, обjаснио jе Љаjић.

Истичући да ће контрола убудуће бити значаjно строжа и да ћемо успоставити електронску комуникациjу са руском Управом за ветерину, он jе навео да jе сад установљен редослед потеза, почев од тога да ће руски експерти доћи овде ради обуке, контроле и давања упутстава за извоз.

Mи смо превели са руског 4.500 странице нових правилника, декларациjа, упутстава са извозним захтевима Царинског савеза (Русиjе, Белорусиjе, Kазахстана), рекао jе Љаjић, коjи jе упозорио да ће “та правила морати стриктно да се поштуjу”.

Oн jе навео да су руски саговорници подсетили да “имамо одличну репутациjу” и да jе Србиjа jедина европска земља коjа у овом тренутку има могућност и дозволу за извоз свињског меса у Русиjу.
“Шпекулациjе о црвима из наших медиjа нико ниjе ни поменуо”, рекао jе Љаjић и jош jедном обjаснио да црви нису пронађени у месу, већ у отпаду од изнутрица коjи се налазио у контеjнеру спремном за транспорт ка кафилериjи.

Истичући да седам произвођача тренутно извози свињско месо у Русиjу, док се спорни случаj не испита, он jе додао да “има jош много захтева за извоз меса и месних производа” и да очекуjе да ће бити позитивно решени, што jе “огромна шанса”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *