Косовска Митровица: приликом интеграције «нису пружили» отпор

Тимур Блохин

Многи српски медији су представили дати догађај као «добровољну» демонтажу, што, како показују одазиви непосредно са места догађаја, уопште не одговара истини.

Барикада која је три године делила српски и албански део Косовске Митровице, ноћас је била уклоњена помоћу тешке технике, пребачене из централне Србије. Локална полиција и КФОР посматрали су акције Срба, никакви инциденти нису фиксирани. Многи српски медији су представили дати догађај као «добровољну» демонтажу, што, како показују одазиви непосредно са места догађаја, уопште не одговара истини.

Довољно је сетити се да од самог тренутка појаве барикаде као реакције на покушаје да се север покрајине интегрише у систем такозваног независног Косова, европски чиновници свих боја обрушили су се на локалне Србе са критиком због, тобоже, ограничавања слободе кретања, за коју примере чешће видимо у делу Косова који се налази под контролом Приштине. Навешћемо један цитат из излагања представнице невладине немачке организације 2013. године: ”Демонтажа барикаде била би позитиван сигнал немачком парламенту и јавности, како би они подржали одређивање датума Србији за почетак преговора са ЕУ”.

Жељени датум је добијен, али притисак по косовском питању на Београд очигледно се наставља. Своје мишљење поводом наручилаца демонтаже барикаде изнео је Милан Јездић, главни уредник интернет-издања Срби на окуп са севера Косова:

Нова влада нам је то урадила. Неки кажу да је то вероватно један од договора задње посете Александра Вучића Ангели Меркел, да је ово један од корака у том такозваном напретку између Београда и Приштине у тим преговорима. То је јасно. То су урадили у току ноћи да се не би народ окупио.

Интересантно запажање дао је данас на својој страници у друштеним мрежама становник Косовске Митровице, аналитичар Марко Јакшић: барикаду су уклонили 18. јуна, на исти дан када су тачно пре 15 година последњи југословенски војници и полицајци напустили Косово и Метохију у складу са резолуцијом 1244… Чудна игра са симболичном барикадом, у симболичном дану.

Она јесте симбол отпора јер нормална је ствар да барикада ништа није могла да спречи у физичком смислу — каже Милан Јездић, – али је цинизам у томе што су Срби сами склонили барикаду, не народ него ови Срби који су доведени на власт. То је страшно. То је један пораз.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_06_18/Kosovska-Mitrovica-prilikom-integracije-nisu-pruzhili-otpor-2156/

3 коментара

  1. Zar ovog izdajnika Vucicu niko ne moze da zaustavi? Tuzilastvo, Ustavni sud, policija…sta rade svi oni?

  2. Vucicu ja te nikada vise necu glasati sad se stidim sto sam to uradio
    ziveo TOMA zivela SRBIJA DOLE PRODATE DUSE

  3. Uhapseni glavni ljudi u MITROVICI da se lakse sprovede pakleni plan izdaje dali vam OVO LICI NA Seseljevo hapsenja ko je mogo to da naruci hapsenje mnogo slicnosti dali je to slucajno dali neko moze da kaze molim pametne ljude.
    Biselski sporazum pred ustavni sud normalno suprotan je nasem ustavu sta ce se desiti dali ce nas sud smeti da ponisti neustavni potpis ili ce cutati na neodredjeno vreme ,sad cemo najzad da saznamo
    dali smo drzava ili ‘banana’

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *