Kosovo, Haradinaj umesto Tačija

Lider Demokratske partije Kosova nema partnera za formiranje nove vlade, uprkos činjenici da je njegova DPK na nedeljnim parlamentarnim izborima osvojila više od 30 odsto glasova. Sporazum o novoj koaliciji postigli Mustafa, Haradinaj i Ljimaj. Moguć dogovor i sa Kurtijem.

Ramuš Haradinaj lako bi mogao ponovo sesti u premijersku stolicu, pošto je sa liderima opozicionih stranaka, DSK i Kosovske inicijatine Fatmira Ljimaja, postigao sporazum o postizbornoj koaliciji.

Prema tom dogovoru, o kojem je prvi izvestio prištinski dnevnik Ekspres, Haradinaj će biti premijer, DSK će dobiti mesta predsednika Kosova i prvog čoveka parlamenta, dok će Ljimaju pripasti potpredsednička mesta.

Odmah posle kosovskih parlamentarnih izbora jasno je da će Hašim Tači imati ozbiljne probleme da pronađe koalicione partnere, pošto su lideri opozicionih stranaka odbili da sarađuju sa DPK i pre nego što ih je nekadašnji politički lider OVK pozvao na konsultacije.

Iza Tačijevih leđa, poziciju lidera kosovske političke scene preuzima Demokratski savez Kosova, čiji se predsednik Isa Mustafa, tokom prepodneva, sastao sa čelnicima Alijanse za budućnost Kosova i pokreta “Samoopredeljenje” Ramušom Haradinajem i Aljbinom Kurtijem.

Kurti i Mustafa su se, kako prenose prištinski mediji, dogovorili da “ne ulaze u koaliciju” sa Tačijem, a slična poruka usledila je i posle susreta šefa DSK sa Haradinajem.

“DSK je inicijator ideje da se ne ulazi u koaliciju sa DPK”, rekao je prištinskom dnevniku Koha ditore neimenovani zvaničnik DSK.

Tokom jutra, sastali su se Mustafa i Haradinaj, ali nisu želeli da pretertano detaljno komentarišu tok razgovora.

Mustafa je, ipak, rekao da DSK neće insistirati da novi kosovski premijer bude kadar njegove partije, što se tumači kao direktna ponuda Haradinaju.

Tokom dana sastali su se Kurti i Haradinaj.

Jedan komentar

  1. Prvu nagradu dobio je kada je oslobođen bilo kakve ratne krivice.
    Drugu nagradu i ako osuđen dobijo slobodno vreme za izbornu kampanju. I sad ima pun pogodak dase obračuna i sa Tačijem i sa Srbima. Srbija htela nehtela mora se kukovati sa KRVAVIM RUKAMA
    Haradinajevim. Šta beše ona krilatica: I KOSOVO I EVROPA ispade ni Kosovo ni Evropa već već ustoličenje krvnika na mesto predsednika vlade ne KOSMETA ćeć( KOSOVA ).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *