Косово, Харадинај уместо Тачија

Лидер Демократске партије Косова нема партнера за формирање нове владе, упркос чињеници да је његова ДПК на недељним парламентарним изборима освојила више од 30 одсто гласова. Споразум о новој коалицији постигли Мустафа, Харадинај и Љимај. Могућ договор и са Куртијем.

Рамуш Харадинај лако би могао поново сести у премијерску столицу, пошто је са лидерима опозиционих странака, ДСК и Косовске иницијатине Фатмира Љимаја, постигао споразум о постизборној коалицији.

Према том договору, о којем је први известио приштински дневник Експрес, Харадинај ће бити премијер, ДСК ће добити места председника Косова и првог човека парламента, док ће Љимају припасти потпредседничка места.

Одмах после косовских парламентарних избора јасно је да ће Хашим Тачи имати озбиљне проблеме да пронађе коалиционе партнере, пошто су лидери опозиционих странака одбили да сарађују са ДПК и пре него што их је некадашњи политички лидер ОВК позвао на консултације.

Иза Тачијевих леђа, позицију лидера косовске политичке сцене преузима Демократски савез Косова, чији се председник Иса Мустафа, током преподнева, састао са челницима Алијансе за будућност Косова и покрета “Самоопредељење” Рамушом Харадинајем и Аљбином Куртијем.

Курти и Мустафа су се, како преносе приштински медији, договорили да “не улазе у коалицију” са Тачијем, а слична порука уследила је и после сусрета шефа ДСК са Харадинајем.

“ДСК је иницијатор идеје да се не улази у коалицију са ДПК”, рекао је приштинском дневнику Коха диторе неименовани званичник ДСК.

Током јутра, састали су се Мустафа и Харадинај, али нису желели да претертано детаљно коментаришу ток разговора.

Мустафа је, ипак, рекао да ДСК неће инсистирати да нови косовски премијер буде кадар његове партије, што се тумачи као директна понуда Харадинају.

Током дана састали су се Курти и Харадинај.

Један коментар

  1. Прву награду добио је када је ослобођен било какве ратне кривице.
    Другу награду и ако осуђен добијо слободно време за изборну кампању. И сад има пун погодак дасе обрачуна и са Тачијем и са Србима. Србија хтела нехтела мора се куковати са КРВАВИМ РУКАМА
    Харадинајевим. Шта беше она крилатица: И КОСОВО И ЕВРОПА испаде ни Косово ни Европа већ већ устоличење крвника на место председника владе не КОСМЕТА ћећ( KOSOVA ).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *