Ко се сећа жртава још

Пише Драгомир Антонић

Ако без обичне енглеске гњиде не може Србија да стигне тамо где се власт запутила – не мора ни да стигне

У Српском обичајном календару Видовдан заузима важно место. Многи догађаји из српске даље и ближе историје одиграли су се на овај дан. Видовдан је празник српске истрајности у борби са невољама које прате Србе вековима. Празник је доказ српске снаге да сачува веру у колективну припадност српском националном бићу. Где год Срби били, на било којем крају земаљске кугле живели, поменуће Видовдан, ако могу, упалиће свећу, помолити се за сопствене претке, светог цара Лазара, Милоша Обилића и бити поносни што су Срби. Празнујући Видовдан, чувамо веру, писмо, историју, обичаје, косовске јунаке, славне претке. Чувајући њих, чувамо себе и своје потомке.

 

КО ЈЕ ДОШАО ДА НАМ ПОМОГНЕ Срби су одувек имали умне људе који се нису никад предавали. Чак и кад су били без сопствене државе, знали су шта им је чинити. Једни су стварали материјална богатства и улагали их у очување православне вере, културе, писмености и у опште образовање потомака. Знали су да је најважније сачувати веру, име, писмо, Крсну славу, обичаје. Ако то сачувате – све сте сачували. Боже, опрости ми, али изгледа да је нашим прецима било лакше кад су били без државе, него нама са оваквом влашћу, којој су сви милији од Срба. Како објаснити чињеницу да осведочени непријатељ Срба и Србије, неосуђени, бар засад, ратни злочинац Блер долази у Србију да помогне Србији!? Сподоба која је током злочиначког напада НАТО убица јавно изјавила: „Рат против Срба није само војни сукоб. То је битка између добра и зла, између цивилизације и варварства.“ Данас, такав ништак жели, логично за новце, да „помогне“ Србији да „стигне“ у некакву евроунијатску творевину. Ко може уопште помислити да се од такве особе може било шта добро очекивати. Хоће ли породица Андреје Томановића, лекара из Приштине, коме је енглески генерал гарантовао безбедност ако остане да ради у болници, а кога су искасапили шиптарски злочинци, поверовати у добронамерност тадашњег премијера и претпостављеног енглеском генералу? Или ће се породице Сање Миленковић из Варварина, трогодишње Милице Ракић и хиљада осакаћених обрадовати кад чују ко је дошао да помаже? Да не сипам со на живу рану и не помињем родитеље и родбину деце умрле или оболеле од рака. Страдали су због бомбардовања радиоактивним бомбама, за шта је наредбу издало напред поменуто страшило.

[restrictedarea]

КАДА ЕКСПЕРТ УБЕЂУЈЕ Могу челници на власти да мисле како су најпаметнији. Да оно што они знају (смешно веровање у доба интернета, Викиликса, Сноудена) нико други не зна. Јесте да је глупо, али њихово је право да верују. Оно што не смеју да чине је спрдање са жртвама и понижавање породица које су остале без својих најмилијих. Ниподаштавање жртава страдалих у одбрани Отаџбине је велик грех и увек се обије о главу ономе ко такав грех учини. Ако без обичне енглеске гњиде не може Србија да стигне тамо где се власт запутила – не мора ни да стигне. То што ће неколико хиљада плаћених лобиста остати без новца није страшно. Остаће у буџету више пара. Сме ли министар финансија да каже колико проевропске канцеларије, одбори, комисије, владине и невладине интересне групе узимају пара из буџета? Нека каже цифру, а не да прича он или њему слични о продаји „Телекома“, јер наводно јавно предузеће послује са губитком!?

Волео бих да било ко од светских шалабајзера са мастерима и наводним дипломама светских универзитета објасни најобичнији телефонски рачун, где  за обављене услуге у износу од нула динара треба да се плати 516,81 динара. Имам рачун. Отишао сам у банку и платио. Банка је заокружила уплату на 517 динара, додала своју провизију од 55 динара и мене су укупно коштале 572 динара. Сада ме „експерт“ убеђује да „Телеком“ ради са губитком и да се мора приватизовати (опљачкати) јер ствара губитке!? Узгред, мој пријатељ Миша из Горње мале у Книћу каже да је за увођење телефонског прикључка у сеоску кућу 1967. године  његов отац Лесо продао краву. Значи, увођење телефона није плаћала држава или пошта, већ појединац који је хтео да га има. Сада из белог света неко хоће све да купи. Кад купи, биће нам боље. Тако кажу.

 

ШТА ЈЕ ЂЕЛИЋ ПРИЧАО Сећате ли се бившег министра Божидара Ђелића, његовог  подврискивања за говорницом парламента, „ајмо, ајте“ и показивања наливпера којим је потписао споразум о приступању нечему за шта су озбиљни људи говорили да ће довести до потпуне анархије у увозу пољопривредних производа у Србију? Био сам присутан у Привредној комори Београда када је после Ђелићевог потписа санитарни инспектор замолио присутне новинаре да објаве колико је тај споразум штетан и да нико више неће моћи контролисати исправност меса. Причу је завршио реченицом: „Једите искључиво месо од свиње коју лично познајете“. Сви су се насмејали, али у новинама ништа није објављено. Било је то за владе Мирка Цветковића.

Ђелић није више у Србији, у Русију се извози препаковано месо ко зна одакле а ми, с опроштењем, уместо квалитетне домаће хране, једемо увозна говна. Све је рађено због добробити наше деце.

Видовдан је сутра. Не заборавимо оне који су дали живот за одбрану државе 1999. године. Упалимо им свећу за душу. Сетимо се генерала Павковића, Лазаревића, Ђукића, Толимира, Младића, и других официра који су затворени. Надајмо се да ће Радован Караџић и Војислав Шешељ ускоро бити међу нама. Молимо се за здравље архиепископа охридског Јована. Будимо достојни потомци српских видовданских хероја.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. U,Haškom kazamatu čami čovek ,Srbin,čami već jedanaest godina,
    zapadna demokratija ga optužuje da je na mitinzima držao
    govore protiv zapedne demokracije,i suprostavljao se njihovoj
    volji porobljavanju svog naroda,svoje države.Branio je pravo
    da svaki narod živi i radi slobodan i nezavisan.I vidi đavola
    dolazi da pomaže tamo gde je haračio,gde je ubijao,gde je
    trovao i ljude i zemlju,sve zaradi novca,bez srama i stida.
    A,ako on nema skrupula da se pojavi i ponovo da harači,a zašto naša vlada, naši tužioci ne zaustave tog “čoveka” i
    uhapse ga,podignu optužnicu i sude mu po našim zakonima?
    Tamo čami čovek već 11god. za izrečenu reč,a ovde zarađuje
    “čovek”koji je protupravno bez odobrenja UN-a napao,ubijao i trovao narod i tlo.Kakva je to vlada,i kamo nas vodi?—milan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *