Гаврило и другови у улици Младе Босне

Чувена реченица Гаврила Принципа: „Наше ће сјене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу“ добила је својеврсну уметничку и споменичку визуелизацију у мозаику који је на иницијативу Емира Кустурице постављен у Андрићграду. Дело посвећено Гаврилу Принципу и младобосанцима, а надахнуто поменутом поруком, непосредно уочи обележавања овогодишњег Видовдана, освануло је на здању у Улици Младе Босне у Андрићграду.
У композицији мозаика приказани су (с лева на десно) припадници „Младе Босне“: Богдан Жерајић, Гаврило Принцип, Трифун Грабеж, Недељко Чабриновић, Васа Чубриловић, Данило Илић, Михајло Пушара, Вељко Чубриловић и Миленко Јовановић. У десном углу мозаика је представа митолошке приче Отмица Европе. Она представља, према замисли аутора, метафоричку надградњу, која симболише „лепоту Бечког двора, изграђеног на муци потлачених народа, а истовремено подсећа да су културне тековине Европе често жртвоване зарад спровођења закона јачег, што је праћено пражњењем сирових нагона. У позадини се назире дворац Белведере, са сенима оних који опомињу и не дозвољавају ‚господи’ миран сан”.
Мозаик је израђен према ликовном решењу сликарке Бисеније Терешченко, уз сарадњу тима академских сликара – Маје Ђуровић, Татјане Бендераћ Вучићевић, Оливере Николић, Јелице Вуковић, Јосипе Милетић, Гордане Јовановић. На припреми камена радио је Жарко Лепојевић са тимом помоћника. Монтажу и ретуширање извео је академски сликар, магистар мозаика Ристо Вујовић, са тимом помоћника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *