Државна дума РФ сетила се бомбардовања Југославије

Григориј Соколов

Изложба фотографија 15 година НАТО агресије на Југославију отворена је у Државној думи РФ. Организовао ју је друштвени комитет за одбрану Војислава Шешеља чији су чланови политичари, научници, писци разних политичких убеђења.

На зидовима ходника који спаја две зграде где је увек много света висе фотографије. Оне изазивају повећано интересовање посланика који пролазе ходником. На њима су представљене разорене куће, аутомобили КФОР-а, зграде које горе у Београду. На посебном штанду су фотографије Слободана Милошевића, Војислава Шешеља, Ратка Младића. Говорећи на отварању изложбе, амбасадор Републике Србије у РФ Славенко Терзић, који се у време бомбардовања налазио у Београду, сетио се тих страшних дана.

То је била агресија на суверену, међународно признату државу без дозволе СБ УН, у циљу подршке терористичког великоалбанског покрета на српској територији Косову и Метохији. Она је спровођена уз коришћење осиморашеног уранијума, чије последице у земљи су врло жалосне. Србија памти све то, али ни Русија не заборавља. И без обзира на то што је политичка елита Русије тада заузимала други став, ја као историчар памтим да је руски народ био са нама и у 18, и у 19, и у 20. веку и наставља да буде са нама и данас. И желим да кажем огромно хвала за организацију ове изложбе.

За многе од оних који су учествовали у свечаном отварању изложбе догађаји 90-их година на Балкану изазивају асоцијације са дешавањима у данашњој Украјини. То је потврдио у свом излагању лидер КПРФ Генадиј Зјуганов.

Пре 15 година хладни рат само што је био завршен. Американци и земље НАТО-а су започеле у Европи ”врући” рат. Прогласивши несавесни поход против Југославије, они су отворили епоху бесрамних ратова. Уследили су Авганистан, Ирак, Египат, Либија. Данас је овај рат стигао до Украјине, приближивши се сасвим руским границама. Ми морамо одлично да схватамо да се наши рођаци у Доњецку и Луганску боре против НАТО-а и Американаца који су започели ова бојева дејства рукама бандероваца. И овог пута рат се води већ непосредно против Русије. Данас је наступио историјски тренутак када је потребно извући поуке из југословенске трагедије и уложити све напоре како би се зауставила злодела у Украјини.

О балканском конфликту 90-их година писали су и многи руски научници историчари. Између осталог ове године је изашла књига познатог балканолога, директора Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН доктора Јелене Гускове Косово и Метохија: рат и услови мира. Јелена Гускова је истакла посебан историјски значај отворене изложбе.

Врло је добро што новинари, као и сви који су се овде окупили, памте ову трагедију с краја 20, цивилизованог века, када се чинило да ратова више никада неће бити. Значај ове изложбе је управо у томе да се не заборави шта се десило на Балкану. Већ почетком 90-их година Србија се нашла на путу Русије и задржала НАТО и Американце на 17 година. И тек сада Русија почиње да спознаје своју улогу коју је требало да игра тада и коју игра данас. Желим да кажем хвала нашем парламенту који и почетком, и средином и крајем 90-их и сада стално говори о улози Русије у свим мировним процесима. Потпуно сам уверена да без Русије свет неће постати праведнији.

Вероватно се ове речи могу назвати лајтмотивом изложбе фотографија 14 година НАТО агресије у Југославији у Државној думи РФ.
http://serbian.ruvr.ru/2014_06_11/Drzhavna-duma-RF-setila-se-bombardovanja-Jugoslavije-3674/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *