Drecun: Srbi poslušali poziv Vlade Srbije

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da izlazak 53.000 Srba na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji pokazuje da su oni poslušali poziv Vlade Srbije i da će u narednom periodu Vlada Srbije imati potpuni kapacitet da nastavi proces normalizacije odnosa i zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Drecun je u Jutarnjem programu RTS-a ocenio da je toliki izlazak očekivan i da je na severu Kosova slabiji odziv birača, ali da je, ipak, u dve opštine poboljšana izlaznost u odnosu na lokalne izbore.

Sa druge strane, očekuje se, kada bude završena distribucija mandata, da se pokuša u dogovoru sa međunarodnom zajednicom da se izdejstvuje od Prištine da ona podeli te mandate bez bilo kakvog diskriminatorskog ponašanja prema Srbima i pokušaja da umanji rezultat izbora, rekao je Drecun.

Poslanici će u narednom periodu imati značajan zadatak jer bi trebalo da svoje delovanje koordiniraju sa Vladom Srbije na šta ih obavezuje značajna izlaznost srpskog naroda, ocenio je Drecun.

On smatra da na severu Kosova nije dobro shvaćen značaj delovanja budućih poslanika, jer ako je temelj politike u narednom periodu stavljen na formiranje zajednica srpskih opština koji proizlazi iz Briselskog sporazuma, onda je potrebna snažna podrška srpskih poslanika u parlamentu u Prištini, jer će od njih zavisiti stvaranje zakonodavnog okvira koji je neophodan na Kosovu i Metohiji.
“Srbi treba što masovnije da učestvuju u svim privremenim institucijama samouprave, ne zato da bi priznali nekakvu samoproglašenu nazovi državu na Kosovu i Metohiji, već zato da bi imali mehanizam preko koga će se legalno demokratskim sredstvima boriti za poboljšanje sopstvenog položaja i za, samim tim, povratak države Srbije na Kosovo i Metohiju”, rekao je Drecun.

On je ocenio da je izlaznost mogla i trebalo da bude bolja, što se Srba tiče, ali da je “izlazak 53.000 ono što se očekivalo u optimističkim varijantama” i da će biti interesantan podatak koliko je dobila Srpska lista.
“Mora da se uspostavi jedinstveno koordinirano delovanje među srpskim poslanicima, odnosno među srpskim listama i sa Vladom Republikom Srbije”, naglasio je Drecun.

Na pitanje novinara o nepravilnostima na izborima o tome da Srbi u Klini, Istoku i Peći nisu mogli da glasaju sa srpskim dokumentima, Drecun je odgovorio da tamo gde je bilo nepravilnosti i Srbi bili onemogućeni da glasaju, potrebno sada izboriti da se ponove izbori.

Drecun je rekao da se očekivao izlazak znatno većeg broja Albanaca na izbore od 43 odsto i da se može očekivati da Srbi dobiju veći broj od 10 garantovanih mandata.

Upitan o 38,5 miliona evra koje je obećao Brisel, iako na sever Kosova nije došao nijedan evro i o najavama da bi novac za projekte na severu Kosova mogao da stigne tek u novembru i mogućim političkim uslovljavanjima Brisela, Drecun je odgovorio da ne veruje da će EU koristiti taj novac kao sredstvo političke ucene i da je EU birokratizovana i spora u odlučivanju kada je potrebno dodeliti sredstva.

2 komentara

  1. Nije li te sramota, Drecune, da ucestvujes u toj prljavoj i protivustavnoj igri?

  2. Rada Trajkovic je juce dala svoju ocenu…
    Suprotnog je stava od Drecunovog.
    Gde je istina?Ili mnogo trazimo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *