Вучић: У Oбреновцу 14 жртава

БEOГРAД – Премиjер Aлександар Вучић прецизирао jе да jе у Oбреновцу пронађено 14 жртава и да су размере катастрофе коjа jе погодила Србиjу десетоструко снажниjе него сто jе то у осталим земљама региона, али да нада да се по броjу жртава то неће видети.

Вуцић jе на седници Владе, у делу отвореном за jавност, рекао да су наjвероватниjе половина утопљеници, а половина преминули.
“Резултати обдукциjе ће jасно бити предочени за свако лице” рекао jе Вучић.

Вучић jе рекао да се у jедном тренутку помислило да jе због временских услова и опадања реке Саве ближи краj катастрофе, али тзв. леђне воде и натопљени бедеми створили су jош проблема.

A то нам се, додао jе, догодило у Забрежjу.

Даjући информациjу о томе шта jе све учињено jуче на терену, премиjер jе рекао да су мере на TEНT-у предузете мере тако да jе он практично окружен бедемима од Саве и леђних вода, те jе направљено право острво око термоелектране, а тиме смо, рекао jе Вучић, покушали да jе заштитимо по сваку цену.

На сваки начин све што jе урађено изискивало jе огроман напор свих jединица коjе су у томе учествовале, рекао jе Вучић и jош jедном захвалио свима коjи су прихватили евакуациjу из Забрежjа.
“Mи не очекуjемо без обзира што се Kолубара одбиjа од Саве да нам се понови нешто ни близу што се догодило у првим данима кризе”, поруцио jе Вучић.

Иначе, седници владе оправдано не присуствуjе само министар спољних послова Ивица Дачић коjи се налази на отварању Новосадског саjма што jе, како jе рекао премиjер, веома важно.

 

Нема потребе да аплицирамо за помоћ са другима

 

Вучић jе рекао да ће Србиjа имати штете више од 0,64 БДП, да jе материjална штета у Србиjи неупоредиво већа од других и да не треба да улазимо са другима у тражење те помоћи.

Oн jе наложио министрима коjи се директно баве евроинтеграциjама и финансиjама и економиjом да припреме додатну документациjу и додатни напор уложе како би аплицирали за те фондове као и да видимо да ли можемо да повучемо 30 милиона евра за коjе нисмо имали проjекте.

Премиjер jе рекао да су штете огромне, али да треба рећи локалним самоуправама да неће нико никога варати и упозорио их да им не падне на памет да вараjу всоjу државу и приказуjу штете и траже помоћ већу него што jе потребно.

Вучић jе наjавио да ће бити три или четрири контроле за сваку приjављену штету али и обећао да ће људима бити надокнађено све што су изгубили.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *