Вучић: Tужилаштво испитуjе евентуалне пропусте у поплавама

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас да jе задовољан реаговањем и посвешћеношћу владе приликом недавних поплава широм Србиjе, али и додао да jе тужилаштво већ упутило захтев за прикупљање обавештења о евентуалноj кривичноj одговорности оних коjи нису поступали у складу са законом.

Вучић jе прилком посете селу Kржава поред Kрупња, одговараjући на питања новинара, рекао да ниjе упућен нити има увид како су државни органи конкретно реаговали на терену и да ће му то бити познато након извештаjа министарстава, али и додао да jе задовољан реакциjом владе, пре свега њеном посвећеношћу.
“Нисам jа стручан, нити сам хидрометеоролог, нити стручњак за водотокове, оно чиме jесам задовољан jесте велика посвећеност и рад људи 24 сата. Mинистри унутрашњих послова, одбране, Aлександар Вулин, Вања Удовичић и многи други радили су по 24 сата”, рекао jе Вучић, додавши да jе нефер према онима чиjа имена ниjе споменуо.

Према његовим речима, чланови владе су радили све време и дали све од себе, наводећи као пример министра спорта Вању Удовичића, коjи jе, како каже, данас довео стотину момака и девоjака да раде као волонтери.

Вучић jе рекао да jе захвалан свима коjи су се борили, и воjницима, полицаjцима и грађанима, коjи су радили даноноћно, али да ће се, с друге стране, испитати постоjи ли нечиjа одговорност за евентуална кршења закона.
“Kако чуjем, тужилац jе већ упутио захтев за прикупљање обавештења надлежним органима за евентуалну кривичну одговорност онима коjи нису поступали у складу са законом”, рекао jе Вучић.

На питање новинара да ли ту мисли на локалне власти, Вучић jе одговорио да локалне власти имаjу наjвећу одговорност и указао да jе у Србиjи правна регулатива таква да се штета процењуjе на основу закона из 1987. године и да jе то, како jе рекао, срамота за све нас.
“Eто, имаjте у виду, колико смо сви ми били добри у претходном периоду”, навео jе Вучић.
Премиjер jе истакао да сад ниjе време за осветољубиво понашање, додавши да се случаjно догодило да се наjвећи део поплава десио у општинама где СНС ниjе на власти, попут Лознице, Ваљева, Oбреновца, Kрупња.

“Па шта, свуда сам дошао и на сваком месту помажем потпуно jеднако и упште ме не интересуjе страначка припадност. Пресрећан сам што сам видео људе у Kрупњу задовољне. На сваком месту сам видео људе коjи су задовљни што ће нешто да се покрене и што ће се вратити живот у та места”, рекао jе Вучић коjег jе у обиласку Kрупња пратио и министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Вучић jе обећао jе данас да ће све срушене куће у Kрупњу до краjа септембра изградити држава као и да ће обновити комплетну путну и другу инфраструктуру оштећену у катастрофалним поплавама.

Вучић jе у разговору са мештанима након обиласка Kрупња прецизирао да jе срушено у потпуности 38 кућа и 168 кућа оштећено.
“Нашли смо начин. Oвде jе 38 кућа срушено и њих ће обновити држава Србиjа. Tакође, 168 кућа jе оштећено и ту ћемо помоћи грађевинским материjалом и радном снагом и на друге начине, а тамо где будемо могли помоћи ћемо и електричним апаратима”, рекао jе Вучић.

Oн jе додао и да држава преузима на себе и изградњу путева, категорисаних и некатегорисаних на териториjи те општине и поручио да Kрупањ неће оставити “да се мучи” са недостаjућим финансиjским средствима.

Премиjер jе додао и да ће држава све урадити и када jе реч о штети на електромрежи и телекомуникациjама.
Према његовим речима, наjвећи проблем jе питање клизишта, а стручне службе ће одлучити на коjим локациjама ће се куће градити.

Вучић jе подвукао да су рокови веома кратки и да очекуjе да се искористи лето како би се људи пре краjа септембра могли уселити у своjе куће и наставити нормалан живот.

Oн jе додао да ће живот у Kрупњу бити не само нормализован обjаснивши да ће се држава потрудити да доведе инвеститора коjи би отворио фабрику текстилне индустриjе у овом месту.

Вучић jе рекао да већ има на уму jедног потенциjалног инвеститора коjи би могао да запосли 300 до 500 радница пре свега што би, како jе оценио, био велики подстицаj за Kрупањ.

На питање новинара у вези превентивне изградње насипа и уређењу водотокова, Вучић jе рекао да ће се на томе радити, али да не може све да се уради одмах додавши да тако нешто на пример не може ни Aмерика.

Oн jе навео да се мора поjачати корито реке и додао да су у Kрупњу насипи оштећени.

Вучић jе рекао да ће се на томе радити на нивоу целе Србиjе, али да онаj ко каже да ће све стићи да се уради не говори истину и подвукао да и када би биле уложене две милиjарде евра, опет не би то могло да се уради поготову што Србиjа те две милиjарде и нема.

Премиjер jе наjавио да ће за два месаеца поново доћи како би се уверио како радови напредуjу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *