Украjина:Порошенко прогласио победу,наjавио одлазак на исток

KИJEВ – Mилиjардер Петро Порошенко прогласио jе данас победу на председничким изборима у Украjини и наjавио да ће његов први приоритет бити одлазак на исток земље како би се окончао “рат и хаос”.

“Све анкете показуjу да су избори завршени у првом кругу и да држава има новог председника”, рекао jе Порошенко присталицама у седишту странке.

Порошенко jе рекао да су му Украjинци дали мандат да настави курс интеграциjа са остатком Eвропе и да би парламентарни избори требало да буду одржани ове године.

Kао први приоритет свог мандата Порошенко jе навео одлазак на исток земље како би се окончали “рат и хаос” коjи су изазвале проруске снаге, пренео jе Роjтерс.

Порошенко jе присталицама поручио да Украjина никада неће признати резултате рефендума и како jе рекао “окупациjу Kрима”.

На питање о односима са Русиjом, он jе рекао да су “суверенитет и териториjални интегритет” Украjине на првом месту за њега.
Према резултатима заjедничке анкете три института са биралишта, Порошенко jе однео победу на председничким изборима у Украjини у првом кругу са 55,9 одсто освоjених гласова, док се бивша украjинска премиjека Jулиjа Tимошенко нашла на другом месту са мање од 12 одсто освоjених гласова.

Порошенко (48), таjкун познат као “краљ чоколаде” и власник популарног TВ канала, фабрике аутомобила и бродоградилишта, имао jе у кампањи подршку истакнутог политичара и бившег министра унутрашњих послова Jуриjа Луценка, као и боксерског шампиона коjи jе прешао у политичаре Виталиjа Kличка.

У свом изборном програму, под слоганом “Kраj хаосу и рату”, Порошенко jе обећао да ће поверити већа овлашћења регионима у очигледном покушаjу да смири тензиjе на истоку, а истовремено сачувати Украjину као jединствену државу и повећати буџет воjсци.

Kако jе раниjе саопштила ЦИK, на ванредним председнички изборима нису могли да гласаjу грађани Доњецка, Луганска и Славjанска на истоку Украjине, jер у ове градове нису испоручени гласачки листићи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *