У региону Доњецка погинуло 17 украjинских воjника

Најмање 17 украјинских полицајаца је погинуло, а 30 повређено, током сукоба са проруским снагама на истоку Украјине претходне ноћи. У Луганску проглашено ванредно стање и објављена општа мобилизација. Берлин признаје легитимитет предстојећих председничких избора, каже шеф немачке дипломатије.

Окршаји између проруских снага и украјинских безбедносних снага воде се већ недељама у те две области које су прогласиле независност после одрзаних референдума овог месеца.

Украјинске власти и Запад не признају резултате ових референдума.

Напад код Волноваха догодио се ноћас код контролног пунка украјинске војске, а побуњеници су користили минобацаче, навело је Министарство одбране.

Прес служба самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛПР) саопштила је да је у том граду проглашено ванредно стање и објављена општа мобилизација за мушкарце између 18 и 45 година.

У међувремену, како се наводи, у току су оружани сукоби снага украјинске националне гарде и луганских снага у близини неколико градова, преносиИтартас.

Лугански војни извор рекао је касно синоћ да су прокијевске снаге предузеле офанзиву широких размера у региону.

Украјинске власти почеле су 13. априла војну операцију да поврате контролу над областима Луганск и Доњецк.

У Украјини се у недељу одржавају председнички избори које Запад сматра пресудним за смиривање напетости у земљи.

Ослобођен новинар “Раша тудеја”

Раније данас, британски новинар, сарадник телевизије Раша тудеј Грејам Филипс, ослобођен је после 36 сати проведених у рукама украјинске државне безбедности, јавила је та руска телевизија на енглеском језику.

“Сав мој рад је у реду, нема оптужби против мене, нема мера протеривања и нико није дигао руку на мене из беса. Украјинске власти су се према мени достојно опходиле”, написао је новинар на свом Твитер налогу.

ЛНР позива мировне снаге на исток Украјине

Лидер самопроглашене Луганске Народне Републике Валериј Болотов тражи да на исток Украјине дођу мировне снаге.

Он је такође прогласио ратно стање у региону и општу мобилизацију мушкараца од 18 до 45 година. Ујутро у близини града Лисичанск дошло је до окршаја између припадника Националне гарде Украјине и федералиста. Миниран је мост преко реке Северски Доњец. Има погинулих и рањених.

Јуче се испред града зауставило око две хиљаде украјинских војника.

У бици у граду Лисичанск, на северу Луганске области, има жртава у редовима украјинске војске и рањених федералиста.

Лидер самопроглашене Луганске Народне Републике, Валериј Болотов, изјавио је да је у Лисичанску дошло до оружаног сукоба, миниран је мост. Тачан број убијених и рањених се не зна.

Раније је Болотов изјавио да су федералисти минирали неке мостове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *