Сукоби у Oдеси

Полициjа у  Oдеси саопштила jе да jе 38 људи погинуло у пожару у Дому синдиката коjи jе везан за  немире у том граду, jавиле су западне агенциjе.

Kако наводи Роjтерс, они су погинули у пожару у згради Дома синдиката у центру Oдесе. У саопштењу jе полициjа навела да су се неки од страдалих угушили од дима док су други погинули искачући кроз прозоре зграде.

Руска агенциjа Итар-Tас с претходно jе jавила да су припадници украjинског ултранационалистичког “Десног сектора” и радикалне групе за сомоодбрану из Харкова и Kиjева, коjи су  изазвали масовне нереде у Oдеси, запалили зграду регионалног Дома синдиката, у коjоj су се сместиле проруске присталице федерализациjе Украjине.

Врата и прозори на згради су били у пламену, чуле су се експлозиjе из зграде, а људи су искакали са прозора, jавила jе руска агенциjа Итар-Tас с.

Радикалне групе су, такође, запалиле и шатор испред зграде, у коjем су активисти покрета “Kуликово поље” прикупљали потписе за одржавање референдума о федерализациjи Украjине и именовању руског jезика за званични. Из зграде су се чули хици, а ниjедно амбулантно возило нити полициjа нису виђени у близини зграде.

После одржане ванредне седнице Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини, сазваној поводом операције одмазде кијевских власти на југоистоку ове земље, стални представник Русије при УН дао је специјалну изјаву. Између осталог она је посвећена догађајима у Одеси, где је у пожару у Дому синдиката, који су изазвали радикали Десног сектора, погинуло 43 људи, а повређено више од 170.

Чуркин је изјавио да је био запањен задовољством и спокојством, које су западне земље манифестовале према војним дејствима нелегалних кијевских власти и радикала, на које они рачунају.

Према Чуркиновим речима не чуди да радикали услед такве пдоршке сматрају да могу да дејствују апсолутно некажњено.

Руски амбасадро при УН је такође изразио дубоку забринутост поводом информација, које стижу из Одесе, где су радикали из Десног сектора заробили људе у Дому синдиката и живе запалили неколико десетина људи.

Чуркина је то подсетило на злочине нациста, које украјински ултранационалисти сматрају својим идејним инспирторима.

Високи руски дипломта изјавио је да Москва очекује и захтева да западне присталице украјинских власти, укључујући државног секретара САД Џона Керија, министар спољних послова Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, министар спољних послова Француске Лоран Фабијус и министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг – прикључе Русији и осуде овај варварски чин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *