Спремни за други талас

Србија је спремна за следећи талас поплава који се очекује код Шапца сутра вече, рекао је премијер Александар Вучић и захвалио се свима који су пружили помоћ. Оно што чека Србију и Републику Српску у наредном периоду биће још теже, оцењује председник РС Милорад Додик.

Србија је у једној ствари показала да је велика – а то је љубав према отаџбини, рекао је Вучић да на конференцији за новинаре након разговора са председником РС Милорадом Додиком.

Вучић је навео да је Шабац добро утврђен, да је учињено све што се могло, да је подигнут насип до 7,3 метара а да је ниво Саве тренутно више од 6.3 метра, што је историјски максимум а да се очекује да буде до 6.5 – 6,6 и да сматра да ће бедеми издржати.

Међутим, упозорио је Вучић, уколико се деси да се ниво Саве попне на 6.80, онда је тешко рећи шта ће се десити.

Премијер је навео да је ТЕНТ сада најважнији објекат у Србији и да је тамо упућено још људи и механизације, како би се додатно заштитила електрана.

Поручио је свима да не покушавају да минимизују учинак људи који су ангажовани 36 сати, а неки и више од 46 не спавају и боре се са стихијом и то посебно они у Обреновцу, припадници МУП-а и Војске Србије.

Премијер је рекао и да је поносан на државно руководство наводећи да неки покушавају да и за временску непогоду окриве руководство државе и “соле памет” из фотеља онима који раде и боре се за људске животе и против водене стихије.

Захвалио је руским специјалцима и навео пример једнога од њих који је препливао 200 метара у хладној води како би спасио људе.

Вучић је рекао и да се ваде прва тела у Обреновцу и изразио бојазан шта ће се све показати када се вода повуче.

Захвалио се владама Руске федерације, Бугарске, Словеније, Немачке…

Вода је исправна за пиће, нагласио је и поручио да се не користи оваква ситуација да се додатно заради тиме што се шире дезинформације да вода није за пиће.

У том смислу Вучић је рекао и да је ухапшено неколико особа које су подизале цену воде и жžивотних намирница.

Премијер је поручио и да Београд није и неће бити угрожен поплавама и да је вода у главном граду добра и здрава за пиће.

Вучић је истакао да је са Додиком разговарао на који начин може најбрже да се изађе из тешке ситуације у којој су се нашле Србија и Република Српска.

“Влада РС је упутила захтев да добије одређену помоћ. Ми смо, иако се налазимо у теској ситуацији успели да обезбедимо помоћ у храни, материјалу, ћебадима”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао и да је било речи и о његовој недавној посети Сарајеву.

Додик: У Добоју до јутрос шест мртвих

Председник РС Милорад Додик рекао је да је јутрос до 10 сати у Добоју пронађено шест тела жртава поплава и да је састанак са премијером Александром Вучићем организован како би се успоставила координација зарад заједничког решавања ситуације које је задесила Републику Српску и Србију.

Захвалио је Вучићу на указаном разумевању у тешкој ситуацији и додао да тај ентитет Србији већ други дан испоручује 50 мегавата струје, како би се одржао систем, без обзира на то што и у Српској постоји проблем у снабдевању електричном енергијом.

Председник Српске је, међутим, констатовао да ће оно што чека Србију и Републику Српску у наредном периоду бити још теже. А то је чишћење терена, наплавина.

Додик је упозорио да вода која се тренутно слива из река Врбас, Босна и Дрине у Саву погоршава ситуацију према Семберији и Лијевче Пољу, а да је највећи проблем у градовима Брчко, Шамац и Бијељина.

Упозорио је да ће економија наших земаља, у иначе постојећој кризи, бити вишеструко умањена, што ће бити још један велики ударац јер ће последице морати да буду саниране.

Захваљујући још једном премијеру Вучићу, Додик је захвалио и државама Израелу, Црној Гори, Словенији и Македонији. Истакао је да је у овом тренутку РС најпотребнији санитарни материјал, лекови, ћебад и пумпе за црпљеење воде.

Захвалио је Вучићу и за информацију коју је од њега добио о недавној посети премијера Србије Сарајеву. “Република Српска је део БиХ и ми не споримо Дејтонску БиХ, али споримо ону коју желе да нам наметну политичким ауторитаризмом неких политичких снага”, рекао је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *