САД: Србија „Роџер!“

Пише Дмитриј Седов

А једном, када прође много и много година, неки нови Едвард Сноуден ће открити информацију о томе како је покушавано помоћу климатског оружја дотући Србију

Присећам се како је у време рата у Ираку свет облетео следећи филм: из америчког хеликоптера се пуца по лоповима који су одлучили да разделе некакву робу из напуштеног камиона. Судећи по кадру где се од испаљених пројектила отржу чак и велики точкови камиона иза којега се крију људи, пуца се из аутоматског топа. А када комад долети  до човека, тај се распада у хиљаду комадића. Све је као у стрељани: хеликоптер виси у једној тачки, стрелац мирно циља у следећу жртву и пуца. Када се жртва растури, стрелац равнодушно воки-токијем извести: „Роџер“.

Реч „роџер“ на америчком војном сленгу значи „лобања“ или „мртвац“. А цео ужас сцене је у томе што за посаду хеликоптера људи на које је пуцано топом уопште не представљају људе. То су − циљеви. Зато што су људи седели у хеликоптеру, а на земљи је било нешто – „ништа битно“.

Данас се на Балкану најбоља станица за прикупљање информација налази у бази „Бондстил“. Тамо се региструје све што се дешава у етру, између осталог и репортаже за медије, преговори српских спасилаца, полиције, руских експерата из Министарства за ванредне ситуације. Региструје се и све већи број погинулих. Вероватно и овде, када стигне вест о новом утопљенику, неко равнодушно  извести: „Роџер“.

Како би колико-толико помогли Србима, технику за спасавање Руси пребацују хиљадама  километара далеко. Али за спас од гигантске поплаве нису потребни појединачни комади, већ стотине средстава за спасавање. А она су ту, на пушкомет: у „Бондстилу“. Тамо има технике за воду, понтона на расклапање, средстава за прву помоћ настрадалима – ћебади, шатора, суве хране, има лекова, пумпи и уређаја за филтрирање. Има много чега што би за народ који је претрпео катастрофу представљало немерљиву помоћ.

Али „Бондстил“ – то вам је онај већ поменути хеликоптер, из којега са висине људи изгледају као оно нешто – „није битно“, чији живот не вреди ни колико једно ћебе, а поготово не као ланч-пакет. Из те базе катастрофу посматрају са знатижељом.

Ни џентлмени из ЕУ баш много не журе да пруже помоћ. Много је удобније, седећи уз камин и пућкајући дуван из луле, дискутовати о људским правима него извадити новчаник и бројати новчаницу по новчаницу да би се помогло тамо некаквим Србима. Чека се време када ће катастрофа проћи и њене последице се показати у пуној мери. Тада ће се појавити ММФ и издвојити потребан новац од неколико милијарди долара, само уз минималних 10 процената камате. Зар то није великодушно? Да се из срца откине цео камион свеже наштампаних новчаница, које ММФ коштају таман онолико колико кошта стари папир, и уз то, како би се наставила пљачка земље која је и без тога спала на просјачки штап, поброји читав низ услова и пребаци у Београд?

Ако се упореди са ирачким филмом – то ће бити чин праве правцате великодушности. Па неће да се пуца се из крупнокалибарског топа! Само ће се земља елегантно придавити ужетом од новог дуга и пљачком најзад дотући.

А једном, када прође много и много година, неки нови Едвард Сноуден  ће открити информацију о томе како је покушавано помоћу климатског оружја дотући Србију. Данас америчке власти неће да одговоре на питање шта ће им у Канади и на Гренланду станице са снажним краткоталасним зрачењем, баш као и посебна група сателита са ретранслаторима тог зрачења. Из непознатог разлога они не реагују ни на извештаје Руске академије наука о експериментима које изводе, а  односе се на производњу „јонског сочива“ у горњим слојевима атмосфере. Смисао тих експеримената је у томе да над одређеном облашћу преко зрачења сателита може да се стањи озонски слој – добија се озонска рупа кроз коју стиже појачано загревање ваздуха, а у атмосфери долази до планиране турбуленције. 2010. године руски научници су са врло озбиљним разлогом посумњали да је страшну сушу у Руској Федерацији изазвала људска рука. Тим пре што су руски РЛС регистровали пролажење америчког сателита који је испуштао ласерски зрак на местима где је суша била најјача, а надлетао је на малим висинама.

Данас је дошло до неочекиваног и необјашњивог циклона над Србијом. Судећи по томе што ни Вашингтон ни Брисел нису до сада мрднули прстом како би помогли да се ситуација поправи, рекло би се да он за њих и није био баш толико неочекиван. Али је зато ефекат који је донео био баш онакав какав је требало да буде! Рекло би се да Англосаксонци практикују методу „два у једном“. Са једне стране се изврши нови експеримент из области климатског оружја, а са друге се испроба бацање Србије на колена. Мада – „љубав“ Англосаксонаца према Србима јако личи на страст настраних. Они уживају кад тај народ пати. И, вероватно ће врхунац доживети уколико буду могли да кажу: „Србија – Роџер“.

Објављено 19. маја на сајту

„Фонд стратешке културе“ − http://srb.fondsk.ru/ 

8 коментара

 1. Sta se desilo Srbiji, Bosni…
  “Uvidevši da je u Srbiji na sceni (ne)prirodna katastrofa, ministar za vanredne situacije i civilnu odbranu Rusije, Vladimir Pučkov, poslao je saopštenje medijima da će Rusija sprovesti opsežnu međunarodnu operaciju pomoći i podrške srpskom narodu u poplavljenim oblastima.

  Jasno je da su Rusi pravilno shvatili pojavu neobičnog i za ovo podneblje potpuno neprirodnog ciklona (ovakva njegova aktivnost je tipična samo za oblasti atlanske obale Kariba, Pacifika, ali ne i za kontinentalnu Srbiju).

  Srpski hidrometeorolozi su bili šokirani činjenicom da se “ciklonska aktivnost”, odnosno front kišnih oblaka, čak četiri puta vraćao na pojas centralne Srbije. Rusima je bilo jasno da je iz neke američke zločinačke “laboratorije” napravljen ovaj ubitačni ciklon i da je smišljeno centriran iznad Srbije i Republike Srpske (sa okolinom).

  Ruski vojni stručnjaci nijednog momenta nisu imali dilemu o čemu je reč, nego su odmah primenili svoje “protivoružje”. To je postalo očigledno, odmah nakon što su avioni tipa “Iljušin 76” nadleteli potopljena područja. Ubrzo se nebo iznad Obrenovca (nešto ranije i iznad Niša) pojavilo, a oblaci se povukli. Dan kasnije, razbijenja oblaka “po sistemu zvona”, pokazao je efekte na celoj teritoriji Srbije.

  Ovi ruski “rasterivači” oblaka i preteće oluje i kiše, nisu od juče. Naime, još u vreme sovjetske države, za vreme Olimpijade u Moskvi 1980. godine, Rusi su prvi put javno demonstrirali “rasterivanje” oblaka (za tu priliku, samo iznad moskovske oblasti).” (N.V.)

 2. … а да ли су руски стручњаци анализирали кретање млазне струје (2010) у време врућина и пожара ? Над Балканом је (мало неуобичајено) била попут `траке` – “натегнута” много јужније /чак `доле` до Грчке/ док се источније померила – много северније, чиме је топли афрички ваздух, стизао и до Москве ?

 3. Snimljeno ovih dana,negde u Srbiji :
  Uspanicen glas glavnokomandujeceg :Motori u kvaru,davimo se,Medey,Medey, Help, Au secours…
  Glasovi iz Moskve,Skoplja,Ljubljane… :Primljeno,stizemo !
  Iz Vasintona,Brisela… :Ponovite! Ne cujemo ! Gubimo vas! Kvrccc…

 4. Upravo ovih dana uveravaju nas u par novina da klimatsko oruzje ne postoji. Navodno se gluposti sire drustvenim mrezama.

 5. Зоран Ђорђевић

  @Maja M.
  Цитат из данашње Политике: “Веровању у ХААРП као изазивачу поплава додатно су допринели и недељник „Печат”, као и магазин „Таблоид”, иначе склон разним теоријама завере. „Печат” је у последњем броју објавио текст извесног Дмитрија Седова у којем се каже да ће „једном, када прође много и много година, неки нови Едвард Сноуден открити информацију о томе како је покушавано да се помоћу климатског оружја дотуче Србија”.”
  Чињеница да се демантује постојање ХААРП-а јасан је доказ да постоји.

 6. … a ako nemate da vratite kredit, predajte nam TENT. I tako ce i biti. Wait and see.

 7. Verujem da je manipulacija jonosferom i vremenom moguća, ali prevod reči rodžer je potpuno netačan. Ovu reč su koristili i stari germani(Hrodger ili Hrodgar. Ta reč je u Englesku stigla još u 11 veku za vreme normandijskog pohoda.) i siguran sam da ne znači “mrtvac” ili “lobanja”, već “S’ kopljima ka slavi”(Hrodger)ili “Slavni kopljanik”(Ime Hrodgar). U američkom vojnom slengu ta reč sada znači prijem(Primljeno, razumeo/la sam”).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *