Ratko Paić: Dupli standardi evropskih licemera Ketrin Ešton i Štefana Filea

Evropski zvaničnici koji ovih dana naizmenično posećuju Srbiju i Ukrajinu, čini se da su prevazišli sami sebe u izmišljanju duplih standarda. To se samo u nekoliko dana vremenskog razmaka na najbolji način moglo videti na primeru grofice Ketrin Ešton i Štefana Filea, koji su u svojim najnovijim izjavama izrazili „zabrinutost“ i „zastrašenost“ da će Ukrajinu zadesiti ista sudbina koju je Zapad već odavno namenio Srbiji.

Naime, iako bi se od visokorangiranih briselskih dužnosnika moglo očekivati da uvek dosledno primenjuju jednake pravne i moralne principe bez obzira u kojoj državi se nalaze, izgleda da to ipak nije tako. Naprotiv, pomenuti dvojac iz Brisela se nimalo ne ustručava da zastupa dijametralno suprotne stavove, a sve u zavisnosti od toga da li pred sobom imaju za sagovornike „simpatične“ proevropske pučiste i ekstremiste u Kijevu, ili po njihovom mišljenju malo manje simpatične predstavnike vlasti iz Beograda. Dakle, pođimo redom.

Šefica evropske diplomatije je preko svog predstavnika za štampu poručila da „isključivo pravo na primenu sile ima država Ukrajina“, pri čemu je građane te iste države, koji inače traže samo federalizaciju zemlje na demokratskim osnovama, nazvala „separatistima“ i pozvala ih da „smesta prekinu nezakonite postupke“. Međutim, za groficu Ešton takva pravila ne važe i za Srbiju, s obzirom da joj na primer povodom najavljenog formiranja takozvane vojske Kosova, nije palo ni na pamet da ponovi isti stav koji ima u vezi Ukrajine i da izusti da – isključivo država Srbija ima pravo da na svojoj teritoriji, a to znači i na Kosovu, ima vojne strukture. Isto tako, Ketrin Ešton nije pre nekoliko dana nakon razgovora sa srpskim zvaničnicima pozvala Hašima Tačija da „smesta prekine nezakonite postupke“, kao što je to poručila ljudima na jugu Ukrajine.

Ali ni evropski komesar za proširenje Štefan File ne zaostaje mnogo u licemerstvu za svojom koleginicom, i štaviše – moglo bi se reći da ju je čak i nadmašio u nedoslednom zastupanju svojih sopstvenih stavova. Radi se o tome da je on, misleći na Ukrajinu, doslovno izjavio da je „zabrinjavajuće da se ne poštuju međunarodni pravni akti, koji govore o teritorijalnoj celovitosti država“, a zatim je još dodao da je po njegovom mišljenju nepoštovanje međunarodnog prava u toj zemlji najgore što se Evropi dogodilo od Drugog svetskog rata.

Naravno, iz tako sročene izjave provejava vrhunski cinizam evropskog komesara, s obzirom da ni njemu, ni bilo kom drugom briselskom funkcioneru nije bilo nimalo „zabrinjavajuće“ kada je te iste međunarodne akte Zapad flagrantno prekršio u slučaju Srbije.

Naposletku, File je rekao i to da je po njemu „strašno“ to što je navodno Putin u današnjem svetu ukinuo sva pravila. Međutim, ako svojom neuspešnom zamenom teza Štefan File možda može da obmane onaj deo evropske javnosti koji se ne seća bombardovanja Srbije i bespravnog otimanja Kosova, onda je vrlo malo verovatno da će mu to uspeti i sa ovdašnjim svedocima tih događaja iz nedavne prošlosti.

A najzanimljivije od svega je pitanje – da li će Štefanu Fileu i Ketrin Ešton, koji su u svakom dolasku u Beograd dočekani kao dragi gosti, iko skrenuti pažnju na njihovu dvoličnost i očigledno licemerstvo. Ili možda na evropskom putu Srbije nije poželjno postavljati takva pitanja o doslednom tumačenju pravnih i moralnih principa. I to pogotovo pred evropskim komesarima, koji ih sami krše, a žale se na Putina.
http://serbian.ruvr.ru/2014_05_05/Dupli-standardi-evropskih-licemera-Ketrin-Eshton-i-SHtefana-Filea-8013/

 

2 komentara

  1. Dokle cemo da trpimo da nam ovakvi tipovi setaju po zemlji, da nam drze predavanja, postavljaju uslove, da nas ucenjuju…? Ima li Srbija svoj ponos,gde je granica omalovazavanja i vredjanja Srba? Na zalost, imali smo vlade koje su najvece srpske junake prodali i isporucili zapadnjacima, istim onim zlikovcima koji su nas bombardovali 1943-1944. i 1999-te. Sve vlade su ili kupljene ili ucenjene, ima li Srbija politicara koji ce da je povede napred, a ne da se ljigavi pred raznoraznim Merkelovkama, Estonkama, americkim ambasadorima i drugim neprijateljima Srbije. Dok god su na celu drzave razni Tadici i Vucici, Srbiju ceka propast, rasprodaja imovine i ropstvo. Ima li kraja tome?

  2. ima li kraja ponizenja srbije?
    oni koji su cvrsto obecavali da ce, kada dodju na vlast, prvo sve borkove potpise povuci(b.stefavnovic iz ds )jer je kosmet sveta zemlja za svakog casnog srbina, danas su glorifikovani od strane eu i njenih satrapa. posluzice im samo dok ne stave poslednji potpis na sramotni, izdajnicki briselski (ne)sporazum.
    kada sami po sebi pljujemo, zasto nas ne bi (beskonacno) ponizavali?
    dakle, ne vidi se kraj…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *