Прљави трикови Хашког трибунал против команданта Ратка Младића

Пред Хашким Трибуналом почиње фаза одбране у процесу против командата ВРС генерала Ратка Младића. Разговарали смо са његовим сином, Дарком Младићем о проблемима и опструкцијама са којим се суочава одбрана у веома важном тренутку за тим одбране.

Дарко, Вашем оцу, команданту Војске Републике Српске, Ратку Младићу почиње процес извођења доказа одбране. Реците нам нешто о томе и који проблеми прате одбрану генерала Младића.

Хвала на питању. Тачно је. 19. маја почиње фаза одбране по одлуци Суда који је за само шест дана померио рок који је претходно био одређен. Одбрана се је изненада почетком априла суочила са огромним техничким проблемима који нису нека грешка коју је одбрана произвела, него то је последица изненадног пада компјутерског система у Трибуналу. Нажалост, ја морам да констатујем да се очигледно ради о опструкцији одбране, зато што је наводно објашњење да су проблеми настали услед миграције оперативног система са “XP” на “Windows 7”. Заиста то објашњење је прилично наивно, јер некако се десило одједном, да је одбрана практично скоро онеспособљена, да у једној критичној фази, пред почетак одбране, уноси документе за преко три стотине сведока. Имамо проблем да Суд није хтео ни да уважи тај захтев, да би тек пошто су били одведени, да се лично увере какви су проблеми, тек онда су прихватили једно минимално одлагање које апсолутно није довољно за обим посла који се налази пред одбраном. За време важног процеса, припремања одбране, и практично је одбрана онемогућена да ради.

Колико је трајао тај процес преласка са једног на други оперативни систем? Колико је то нашкодило одбрани?

Знате како. Тај прелазак се још увек није завршио. Он још увек траје, иако је обећано да ће проблеми бити решени, а они до дана данашњег нису решени. Одбрана и даље има исте проблеме. Ако хоћете поједностављено да вам објасним, такво успорење се је десило, да само један налог ради и то успорено. Сви чланови тима одбране морају да чекају када један ради нешто у систему. Тај проблем још није решен, иако та миграција и подешавања су требали бити завршени преко једног викенда. Технички гледано, није било никаквих разлога да такви проблеми толико дуго опстају.

То су очигледне опструкције, а познато је да су то обичне ствари за квалификовано особље?

Заиста тако је. Да сте рекли да је на пример, једна функција нешто отказала, па да кажемо да је можда нека инкомпатибилност итд. Али цео систем, буквално већ више од месец дана толико споро функционише да се може рећи да практично не функционише. Нажалост, и сам тај однос Суда према упозорењима која су долазила од одбране, где је морало практично да се физички показује судијама после месец дана и након свих жалби, а све то да би им показали да образложење које је дао Секретаријат, да нема проблема, не стоји. Они нису хтели да верују одбрани, него је одбрана морала да их води у ту просторију да би се лично уверили да образложење Секретаријата да су то “мањи технички проблеми” који не успоравају раде одбране, не стоји. Просто је несхватљиво да ти проблеми дан данас нису решени.

Реците нам о одлуци Суда којом је наложено да се генералу Младићу поново суди пед радних дана.

Мени се чини да заиста, може отворено да се каже да је у питању једна тешка опструкција на свим нивоима одбране генерала Ратка Младића, иако је Суд пре неколико месеци у жалбеном поступку донео одлуку да се суди четири уместо пет радних дана. Суд је сада ангажовао нове вештаке експресно који су искористили и поновили једну реченицу коју је председавајући судија рекао када је одбијао захтев одбране, а то је да су они констатовали да је у интересу човека који је болестан да буде што више оптерећен. Они су поновили једну циничну реченицу где су рекли да је у његовом интересу да се суђење што брже заврши и да то треба да се ради што напорнијим темпом. Сви који знају и који су имали у породици људе који су имали мождане ударе, јасно им је да ти људи у најмању руку не могу да држе ту врсту напора пуно радно време. Нажалост, то је још један вид опструкције, а под условом да га то не убије, то ће му сигурно онемогућити да се после тако напорног радног дана додатно консултује са адвокатима. Ми смо видели у фази тужилаштва на које је све начине судија спречавао генерала Младића да се консултује са својим адвокатима. И у току испитивања и у току његове привилеговане комуникације, нарочито пред очима целе светске јавности. Ништа ново нисмо видели ни у овој фази. Очигледно је да се на сваки начин жели онемогућити да одбрана буде ефикасна и да већ када у Тужилаштву нису имали аргументе који би могли да поткрепе њихове тезе, једноставно сада хоће њиховим прљавим триковима да одбрану сведу на најмању могућу меру како би то била све једна фарса. Ми ћемо се са друге стране потрудити и даћемо све од себе да што боље представимо све ставове одбране.

О томе да Хашки трибунал по ко зна који пут своју политику деловања усмерава против Срба и на начин који одговара њиховим налогодавцима из западних земаља и поред других бројних примера, као и речи сина команданта Младића, можемо се уверити и на примеру др Војислава Шешеља, сасвим супротно од примера Ратка Младића. Шешељ, иако веома озбиљно болестан, оперисан, налази се у “истрази” десет година, и сасвим супротно, крају његовог суђења уопште се не назире крај.
http://serbian.ruvr.ru/2014_05_13/Prljavi-trikovi-Hashkog-tribunal-protiv-komandanta-Ratka-Mladica-7249/

2 коментара

  1. Zasto bi sud vrsio opstrukciju procesa I na koji nacin. To bi znacilo da tuzioci sudije iz veca,sekretari I ostali administrativci sednu I dogovore se da opstruisu proces. Gospodine Mladicuu juniore moram vam reci da je to nemoguce I da je vasa ljubav I zelja da pomognete ocu usmerena na pogresna ciljeve. Nema u to sudu nikakve zavere I moguca je samo pojedinacna sudijska odnosno ljudska pristrasnost I nesavrsenost suda koji su UN osnovale na brzinu zbog stravicnih zlocina koji su se dogodili u nasoj bivsoj domovini. Pokusajte da pojacate odbranu tako sto cete angazovati advokate koji su sr vec dokazali na tom sudu.

  2. Mislim da gresite u vezi nepristrasnosti jer je Mladic unapred u javnosti proglasen krivim I sudije su svrsne da on Mora dobiti najvecu kaznu. Kada uzmete u obzir da sigurno ima I olaksavajucih okolnosti,,morate priznati da sudijama nije lako I da su pod pritiskom,ako ne politickim onda pod pritiskom svetskog javnog mnjenja. Ne negiram njegovu komandnu odgovornost za Srebrenicu,Ali da li je bas naredio Taj strasni zlocin treba dokazati na fer I nepristrasnom sudjenju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *