Помоћ стиже у Србију са свих страна

УН, Руска федерација, више европских земаља и држава из региона упутили су у Србију хуманитарну помоћ и спасилачке екипе како би помогле у санирању последица поплава

Уједињене нације, Руска федерација, више европских земаља и држава из региона упутили су у Србију хуманитарну помоћ и спасилачке екипе како би помогле у санирању последица поплава, саопштио је данас биро МУП-а за сарадњу с медијима.

Први део хуманитарне помоћи Уједињених нација, који се састоји се од агрегата, пумпи за воду и чамаца за спасавање стигао је ноћас на београдски аеродром “Никола Тесла”.

Данас ће стићи и други део хуманитарне помоћи УН са храном и водом за најугроженије становништво.

УН су основале координациони тим при Сектору за ванредне ситуације, који са надлежнима из Србије координирају сву пристиглу помоћ и помажу лолакним властима у отклањању последица поплава.

У Србију је током ноћи стигло 40 спасилаца из Француске, специјализованих за одбрану од поплава, опремљених са два чамца за спасавање, неколико пумпи и осталом опремом.

Спасилачки тимови из 17 земаља са пумпама великог капацитета и чамцима заједно са српским колегама, без престанка раде на евакуацији угрожених.

У Србији су на спашавању угрожених ангажовани спасиоци из Руске федерације, Словеније, Хрватске, Бугарске, Немачке, Аустрије, Мађарске, Чешке, Белорусије, Македоније и Црне Горе.

У Обреновцу, на евакуацији угрожених, ангажовано је 76 спасилаца из руског министарства за ванредне ситуације. Из те земље пристигла су још два авиона са хуманитарном помоћи и техничком опремом, а за сутра је најављен још један авион са хуманитарном помоћи.

Србији су притекли у помоћ и хеликоптери из Немачке, Швајцарске, Белорусије, Македоније и један из контигента Еулекса. У акцију спашавања укључено је и седам хеликоптера из Словеније и Мађарске, који раде уз координацију хеликоптерске јединице министарства унутрашњих послова Србије.

Из Хрватске је стигло 65 тона воде за пиће, а из Македоније 25.

Помоћ у виду хране, воде, одеће и неопходних средстава за бебе стиже и од српске дијаспоре.

У Србију је током ноћи стигла и хуманитарна помоћ Удружење Срба и Заједнице српских клубова из Беча која се састоји од конзервиране хране, воде, опреме и хране за бебе, млека, средстава за хигијену и одеће, а Црвени крст Охрида послао је одећу, воду и средства за хигијену.

КУД Завичај из Аустрије и Удружење грађана из Беча послали су помоћ у виду конзервиране хране, воде, уља, млека, гардеробе, прибора за хигијену, пелена, душека за спавање, ћебади, чизама, постељине, пешкира.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *