Печат недеље

Обнова „Руског некропоља“

„Руски некропољ“ у Београду, на којем почива око 3 000 руских емиграната, а чине га и „Иверска капела“ и меморијални споменик „Руске славе“, биће потпуно обновљен до 1. августа ове године, симболично, на век од почетка Првог светског рата.
Споразум о сарадњи на завршетку овог пројекта потписали су у понедељак др Ненад Поповић, председник Почасног савета српског дела Фондације за обнављање, подршку и очување комплекса историјско-меморијалних споменика у Републици Србији „Руски некропољ“, Константин Косачов, председник Почасног савета руског дела Фондације, и Валериј Рјазанскиј, председник Управног одбора.
„Реконструкцијом ‚Руског некропоља’ грађани Србије и Београда одају пошту својој руској браћи која су положила животе за слободу Србије у Првом светском рату, као и оним грађанима Царске Русије који су након почетка Октобарске револуције емигрирали у нашу земљу, где су оставили неизбрисив траг у културном, интелектуалном и духовном животу Србије“, рекао је Ненад Поповић, док је Константин Косачов истакао да се „обновом ‚Руског некропоља’ у Београду успоставља истина о нераскидивим политичким, културним и духовним везама српског и руског народа кроз прошлост, као и спремности два народа да се узајамно помажу у тешким раздобљима своје богате историје“.

Исповедио се Ватикан!

Света столица Католичке цркве признала је да је, само у последњој деценији, због злостављања деце рашчињено чак 848 њихових свештеника! Овај податак изнео је амбасадор Ватикана при Уједињеним нацијама, надбискуп Силвано Томаси, на саслушању у Одбору УН за надзор спровођења конвенција.
Било је то прво објављивање појединости о кажњавању свештеника оптужених за силовање и злостављање деце, у којима се још наводи да је, поред 848 рашчињених свештеника, њих 2 572 добило блаже казне. Томаси је инсистирао да се Конвенција УН против мучења примењује унутар државе Ватикан, али је ипак обелоданио статистичке податке о томе како је Света столица кажњавала сексуална злостављања широм света, која су повезивана с њеним свештенством. Још значајније, према оцени агенција, јесте то што није оспоравао став Одбора да се сексуално насиље над децом може сматрати мучењем.
Надбискуп Томаси рекао је и да је од 2004. године више од 3.400 случајева злостављања пријављено Ватикану, од чега 401 прошле године. Признајући да су 2572 свештеника добила блаже казне, Томаси је рекао да је ипак реч о дисциплинским мерама и да су ти свештеници „стављени на место где немају контакт с децом“.
Агенција „Асошиејтед прес“ је у јануару, позивајући се на један други Томасијев извештај, пренела да је претходни папа, Бенедикт XVI, рашчинио 384 свештеника у последње две године свог понтификата.
„Јасно је да питање сексуалног злостављања деце, што је мука и несрећа широм света, црква решава у последњих 10 година на систематичан, обухватан и конструктиван начин“, рекао је Томаси.

Родман шири истину о Северној Кореји

Прослављени амерички кошаркаш, Денис Родман, изјавио је да гласила на Западу непрестано лажу о Северној Кореји, земљи коју он често посећује и са чијим је вођом Кимом Џонгом Уном добар пријатељ.
„Лупите било шта о Северној Кореји и људи на Западу ће у то да верују! Када сам био последњи пут, причало се да је погубљена Унова девојка, да су течу убили и нахранили псе његовим лешом… А ти људи су стајали поред мене“, сензационално је открио Родман у интервјуу за амерички часопис „Дујор“. На питање забезекнуте новинарке „шта то прича“, пензионисани кошаркашки ас је одговорио:
„Теча је стајао поред мене!“
Родман је такође додао да Ким Џонг Ун има велику жељу да разговара са америчким председником Бараком Обамом:
„Он ми понавља да никог не жели да бомбардује, нити да жели да убија Американце“, завршио је Родман изношење сазнања која су морала да шокирају кориснике гласила на Западу.

„На пуцањ одавде”

Документарни филм „На пуцањ одавде“ (A un solo disparo) ауторско је дело Александра Вуксановића, начињено под покровитељством „Српског недељника“, јединог српског гласила ове врсте на шпанском језику. Филм је први покушај да се гледаоцима са шпанског говорног подручја прикажу догађаји који су непосредно претходили Сарајевском атентату, виђени са српске стране.  Аутор (који живи већ деценију и по у Мадриду) каже да „нема месијански повод, већ жељу да се отворено и без комплекса укључи у јавну дебату која ову тему третира на различите начине, а поготово што се неретко разматрање ових и сличних тема и разлога за почетак Првог светског рата вулгаризује покушајима сваљивања кривице на Србе”.
Филм је вероватно једини пројекат оваквог садржаја на шпанском, матерњем језику око 400 милиона људи који, како тврди Вуксановић,„у већини случајева са доста симпатија гледају на Србију”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *